Datu regulas dēļ Rīgas skolēniem pirmo reizi pakaļ e-talonam jāierodas ar vecākiem (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vispārīgās datu aizsardzības regulas dēļ nepilngadīgie skolēni pirmo reizi Rīgas skolēna e-karti bez vecāku klātbūtnes izņemt vairs nevar, aģentūrai LETA apstiprināja SIA "Rīgas satiksme" pārstāve Baiba Bartaševiča.

Skolēna e-karte vienlaikus pilda gan skolēna apliecības, gan e-talona funkciju.

E-kartes pieteikšanai ir pieejams arī e-pakalpojums. "Rīgas satiksme" aicināja vecākus iesniegt pieteikumu līdz 9. septembrim, jo tad uzņēmums izgatavotās e-kartes pats nogādātu attiecīgajās skolās, kur direktors tās parakstītu un izsniegtu audzēkņiem. Ja pieteikums aizpildīts vēlāk, e-kartēm pakaļ jāierodas personīgi kādā no klientu apkalpošanas centriem, turklāt pašiem tās arī jānogādā parakstīšanai skolas direktoram.

E-pakalpojums ir pieejams tikai Rīgā deklarēto skolēnu vecākiem, vai vecākiem, kuru bērni mācās kādā no Rīgas skolām. Rīgas arodskolu bērnu vecākiem e-pakalpojums nav pieejams.

Kolektīvo iesniegumu par e-kartes saņemšanu var iesniegt arī skola, kurā bērns mācās. Taču, ja skola to neizdarīja un vecāki iespēju bērnu pieteikt elektroniski neizmantoja vai viņiem tādas nebija, pirmo reizi dodoties pēc e-kartes, skolēns to var saņemt tikai ar vecāku vai pilnvarotās personas klātbūtni.

"To bērnu vecāki, kuri devās mācīties, piemēram, uz arodskolām Rīgā no reģioniem, ierodoties parakstīt līgumu ar skolu, vienlaikus varēja uzrakstīt iesniegumu, ar kuru pilnvaro skolu iesniegt kolektīvo pieteikumu par e-kartes saņemšanu. Ja skola šo pieteikumu neiesniedza, tad arī reģionu vecākiem, diemžēl, pirmo reizi jādodas uz kādu no Rīgā esošajiem "Rīgas satiksmes" apkalpošanas centriem, lai izņemtu e-karti," skaidroja Bartaševiča.

Ja mācību gada laikā e-talons tiek nozaudēts, skolēns to var atjaunot bez vecāku klātbūtnes, ja ir vismaz 13 gadus vecs. Tāpat arī nākamajā mācību gadā e-talona pagarināšanu ir iespējams veikt bez vecākiem.

Kā skaidroja Bartaševiča, izmaiņas saistītas ar Vispārīgo datu aizsardzības regulu, kas nosaka, ka personas, kuras jaunākas par 18 gadiem, nav tiesīgas parakstīt dokumentus par personas datu apstrādi. Šāda kārtība ieviesta kopš šī gada maija.

Viņa arī atzīmēja, ka skolas kolektīvos pieteikumus var iesniegt joprojām.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu