Netaisnība: daļai krūts vēža pacientu cerību izdzīvot dod tikai ziedojumi (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: unsplash.com

Portāls Apollo saņēma skaudru vēstuli no kādas vēža pacientes, kura cīnās par savu dzīvību, visas cerības liekot uz ziedotāju palīdzību, jo valsts ārstēšanai nepieciešamos medikamentus neapmaksā. Un izrādās, atšķiras tikai diagnožu forma - pacientes ar viena veida krūts vēža formu medikamentus var saņemt pilnībā apmaksātus, kamēr ar citu - nevar. 

Beidzot arī vēža ārstēšanai valsts sākusi pievērst lielāku uzmanību, tā kļuvusi par veselības aprūpes prioritāti, kam piešķir vairāk naudas, iegādājas modernas iekārtas un zāles, ir izveidots zaļais koridors.

Diemžēl pārmaiņas visi pacienti nejūt. Daudziem vēža pacientiem, lai tiktu pie iespējas ārstēties, vienīgā cerība ir cilvēku ziedojumi. Tieši tādā situācijā nonākusi kāda sieviete, kurai ir krūts vēzis, turklāt tas ir metastātisks un jau ir izplatījies arī citur ķermenī. Cerību deva tas, ka ir pieejamas modernas zāles, lai ar audzēju cīnītos, ārsti tās ir parakstījuši, taču valsts tās neapmaksā.

"Zāļu cena ir ļoti augsta, tādēļ pašiem apmaksāt nav iespējams. Jālūdz ziedojumi," raksta sieviete, norādot, ka nepatīkamu pārsteigumu un neizpratni radīja tas, ka citām pacientēm ar metastātisku krūts audzēju šādas zāles kompensē pilnībā un viņas var ārstēties.

"Kā izrādījās, atšķiras diagnozes - HR+/HER2+ metastātiska krūts vēža pacientes jaunos medikamentus var saņemt pilnībā apmaksātus, bet HR+/HER2- metastātiska krūts vēža pacientes nevar saņemt. Turklāt otrā pacientu grupa, cik mēs zinām, ir gana liela," atzīst paciente.

Viņa pauž sapratni, ka visiem un uzreiz naudas nepietiek, tāpēc vajadzīgs laiks, lai pie zālēm un ārstēšanas tiktu visi, kam tas nepieciešams.

"Tomēr nav saprotams, kāpēc pacienti tiek šķiroti, kāpēc ir diskriminējoša attieksme viena vēža veida ietvaros? Kas nosaka, kāpēc daļai krūts vēža pacienšu modernās zāles valsts apmaksā, bet citai pacientu daļai jālūdz ziedojumi vai jāpadodas liktenim?" jautā sieviete. 

Kā skaidro Veselības ministrijā, zāles kompensējamo zāļu sarakstā (KZS) tiek iekļautas pēc ražotāja iesniegtās informācijas, medikamenta klīniskās un izmaksu efektivitātes izvērtēšanas, kā arī ņemot vērā nozares budžeta iespējas.

2018. gadā tika piešķirti papildu budžeta līdzekļi jaunu zāļu iekļaušanai sarakstā dažādu onkoloģisko slimību ārstēšanai. Pateicoties tam, ārstēšanu var saņemt pacienti ar neiroendokrīniem gastroenteropātiskiem audzējiem, metastātisku plaušu audzēju, metastātisku zarnu audzēju, metastātisku prostatas audzēju, HER2 pozitīvu metastātisku krūts vēzi, olnīcu audzēju, noteikta tipa limfoleikozēm, ļaundabīgu melanomu.

"Šobrīd izvērtēšanas procesā atrodas jauni medikamenti vairāku citu audzēju veidu ārstēšanai, tostarp arī cita veida krūts vēzim -  notiek izvērtēšana un sarunas ar ražotājiem par atbilstošām zāļu izmaksām. Lēmuma pieņemšana par zāļu kompensāciju atkarīga no ražotāja piedāvātās cenas un izmaksu samērojamības ar zāļu kompensācijai piešķirtajiem līdzekļiem," informē ministrijā. 

Savukā​​​​​​​rt Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks apliecina, ka katru ceturksni viena apakškomisijas sēde tiek veltīta progresa onkoloģijā izvērtēšanai.

Pēc sēdes parasti tiek rakstīta vēstule Ministru prezidentam vai veselības ministrei ar secinājumiem un ieteikumiem, kurā komisija sola ietvert arī šo problēmu, ja sēdes laikā netiks gūta apmierinoša atbilde.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu