Kurš ir sporta veids numur viens Latvijā?

Ilgi apspriestais jautājums
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Domas par to, kurš sporta veids ir numurs viens Latvijā domas vienmēr ir dalījušās. Citi uzskata, ka tas ir hokejs, bet daži par to dēvē basketbolu. Izskatās, ka futbols no šīs cīņas ir izkritis, taču jautājums joprojām paliek aktuāls. Kurš tad ir sporta karalis Latvijā?

Bieži par populārāko sporta veidu tiek dēvēts tas, kura nacionālās izlases rāda viskonkurētspējīgāko sniegumu. Ja mēs uz to skatamies no šādas puses, tad futbolu nav pat vērts pieminēt šajā cīņā, jo pēdējā laika rezultāti Latvijas izlasei nav iepriecinoši. 

Tad paliek aktuāla cīņa tikai starp diviem sporta veidiem - hokeju un basketbolu. Nenoliedzami, ka Rīgas "Dinamo" atjaunošanas pirmsākumos hokeja trakums pārņēma visu Latviju. Hokejam palīdzēja tas, ka Latvijas basketbola klubi piedzīvoja pamatīgu krīzi, kā rezultātā vairākas komandas pazuda no mūsu mapes, bet labākie spēlētāji devās uz ārzemēm. 

Bet vai mēs varam saukt hokeju par sporta veidu numur viens Latvijā? Iespējams, taču nepieciešams ir apskatīt arī to, cik daudz jauniešu ar to nodarbojas. Jāsaprot arī ir tas, ka hokejs nav tas sporta veids, kuru var spēlēt pagalmos, uz ielām utt. Tomēr ir nepieciešams dārgs inventārs, kuru ne visi vecāki var atļauties saviem bērniem. 

Tieši šī iemesla dēļ, iespējams, ka basketbols ir izplatītākais un populārākais sporta veids valstī. Regulāri tiek atklāti renovēti basketbola laukumi pie skolām, rīkoti jauniešu Eiropas čempionāti Latvijā, kā arī, protams, mūsu NBA vīru panākumi Ziemeļamerikā dara savu

Salīdzinot vietējos čempionātus, tad jāatzīst, ka augstāks un labāks līmenis ir basketbolam. Lai gan Latvijas hokeja čempionāts (OHL) šajā sezonā solās būt intrigējošs, taču nevar nenoliegt, ka šis turnīrs ir pusprofesionāls.

Latvijas basketbola vietējais čempionās šogad piedzīvos pārmaiņas, jo pirmo reizi vēsturē tiks veidots apvienotais Latvijas - Igaunijas čempionāts. Vienu brīdi Latvijas basketbola līgas līmenis bija audzis, sastāvos spēlējot labiem Latvijas basketbolistiem, taču pēdējās sezonās aina ir atkal mainījusies. Runājot par futbola virslīgu, tad spēles ir interesantas, kā arī labi noorganizētas, taču skatītāju nav. Tas nozīmē, ka vietējais futbola čempionāts līdzjutējiem neinteresē. 

Latvijas basketbola izlases kapteinis Jānis Blūms intervijā portālam Apollo.lv atklāja, ka basketbols ir pārliecinoši sporta veids numur viens Latvijā. Viņš uzskata, ka jauniešu sasniegumi starptautiskos turnīros to atspoguļo.

"Neapšaubāmi basketbols ir numur viens sporta veids Latvijā. Jauniešu izlases parādīja lielisku sniegumu. Bet šis sasniegums ir visu cilvēku kopdarbs - spēlētāji, treneri, savienība un visi pārējie. Ir veiksmīgi uzcelta piramīda, kura ir jānotur," atklāja Blūms.

Protams, skatoties un salīdzinot Latvijas "lielo" klubu popularitāti, tad varam teikt, ka Rīgas "Dinamo" hokeja klubs ir pārliecinošs līderis. Taču vai šī iemesla dēļ varam teikt, ka hokejs ir sporta veids numur viens Latvijā? Nepieciešams saprast, ka tikai viena kluba lielā popularitāte nenozīmē to, ka šis ir mūsu nacionālais sporta veids. Atbildēt uz šo jautājumu ir grūti, jo katram cilvēkam būs savs viedoklis. Cerams, ka tuvākā nākotnē arī futbols ielauzīsies šājā diskusijā, jo tas dos tikai labumu visai valstij. 

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu