Cilvēki bieži domā, ka nav kretīni, bet patiesībā ir

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka cilvēki sevi pazīst diezgan labi, tomēr pastāv viens izņēmums – tie neapzinās savu kretīnisko uzvedību.

Pētījumā, kas publicēts psiholoģijai veltītajā vietnē “PsyArXiv”, noskaidrots, ka cilvēki relatīvi precīzi spēj noteikt, kad viņi ir kautrīgi vai ekstraverti, kā arī apzinās, cik uzticami vai vieglprātīgi ir attiecīgos brīžos. Tomēr grūtības cilvēkiem sagādā apzināties, kad viņi ir rupji un nejauki.

“Cilvēkiem, šķiet, ir kādi aizspriedumi, kas neļauj tiem atpazīt to, vai viņu uzvedība ir sabiedrībā pieņemama vai ne,” teica pētījuma autors Džesijs Sans (Jessie Sun).

Lielākā daļa iepriekšējo pētījumu par to, cik labi cilvēki pazīst paši sevi, pievērsās rakstura īpašībām ilgtermiņā, tāpēc šoreiz pētnieki vēlējās noskaidrot, cik ļoti cilvēki apzinās savu uzvedību atsevišķos mirkļos.

Zinātniekiem vajadzēja deviņus gadus smaga darba, lai beidzot nonāktu pie skaidriem secinājumiem. Viņi veica eksperimentu: palūdza koledžas studentiem līdzi nēsāt audioieraksta ierīces, kas automātiski uz 30 sekundēm aktivizējas katras 9,5 minūtes starp plkst. 7:00 un 14:00.

Četras reizes dienā šiem dalībniekiem tika nosūtīti jautājumi, cik ekstraverti, pieklājīgi, apzinīgi vai uztraukti viņi ir attiecīgajā dienas brīdī.

Lai arī vairāku gadu laikā zinātnieki savāca datus no vairāk nekā 400 cilvēkiem, tomēr šajā pētījumā tika izmantota tikai no 248 dalībniekiem iegūtā informācija. Katrs no dalībniekiem nedēļu nēsāja līdzi audio ieraksta ierīci, bet divas nedēļas – atbildēja uz jautājumiem par savām ikdienas emocijām. Pētniekiem bija nepieciešami pieci gadi, lai izanalizētu visus audioierakstus un salīdzinātu tos ar aptauju rezultātiem.

Rezultātā atklājās, ka pastāv vāja saikne starp to, kā pētījuma dalībnieki sevi uztver paši un kā tos uztver pētnieki, pamatojoties uz audioierakstiem. Tas, iespējams, ir tāpēc, ka cilvēkiem rodas aizsargreakcija, kad tie uzvedas nejauki. Rezultātā tie mēdz to noliegt. No otras puses, bija vērojama arī pretēja reakcija, proti, daži dalībnieki uzskatīja, ka uzvedas rupji, tomēr pētnieki tos novērtēja kā laipnus un pieklājīgus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu