Raidījums dodas Skripaļu saindēšanā aizdomās turamajiem pa pēdām - vai tiešām tikai krievu tūristi?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Divi krievu tūristi, kas ikdienā pārdod proteīna pulverus, atvaļinājuma laikā pavasara slapjdraņķī dodas uz Lielbritānijas mazpilsētu, lai apskatītu pasaulslavenu katedrāli. Pirmajā reizē līdz katedrālei tā arī nav nokļuvuši – netīšām aizgājuši pretējā virzienā, vēlāk saindētā dubultspiega Sergeja Skripaļa mājas virzienā. LTV devās uz Solsberi pilsētu, lai apskatītos, cik grūti ir nonākt līdz vīriešu daudzinātajai katedrālei.

Solsberi katedrāle ir viens no centrālajiem tūrisma objektiem, un tūristi, nākot no vilciena stacijas, ik pa brīdim var redzēt gan norādes, gan slaveno katedrāles smaili, kas ir visaugstākā Apvienotajā Karalistē. Taču Krievijas pilsoņi katedrāli, par ko bija tik daudz dzirdējuši, nespēja ieraudzīt un devas nevis uz pilsētas centru, bet pretējā virzienā.

Foto: PA Wire / SCANPIX

Pie katedrāles uzrunātie tūristi stāsta, vai bija grūti atrast šo tūrisma objektu.

"Nepavisam nebija grūti atrast, var redzēt ēkas augstāko daļu gandrīz no jebkuras vietas pilsētā. Es vienkārši atvēru "Google" karti savā telefonā, atradu katedrāli mazāk nekā 5 minūšu laikā. Nepavisam nebija grūti," saka Zoba, tūriste no Kanādas.

"Mēs varam redzēt katedrāli no savas viesnīcas, tur ir tikai 15 minūšu gājiens līdz katedrālei. Vakar, kad atbraucām, redzējām katedrāli jau no liela attāluma. Tā ir liela ēka," stāsta Martins, tūrists no Vācijas.

"Nepavisam nebija grūti atrast, apskatījāmies "Google" kartē. Ja esi ticis līdz Solsberi, tad ir viegli šo vietu atrast. Esmu pārliecināts, ka cilvēki labprāt paskaidro, kā nokļūt pie katedrāles," pauž Geibriels, tūrists no Itālijas.

Taču abi Krievijas pilsoņi devās prom no centra un prom no tūristu vietām, uz to pusi, kur atrodas Skripaļa māja, kas pēc slepkavības mēģinājuma joprojām ir nožogota. Kā novēroja LTV, pie mājas nepārtraukti dežūrē policija un nepazīstamiem garāmgājējiem tiek pieprasīts parādīt dokumentus, tostarp policija nofotografē LTV žurnālistes apliecību, viņu pašu, pieraksta dzimšanas gadu, adrese un arī auto numuru. Tas viss tikšot vēlāk pārbaudīts.

Foto: PA Wire / SCANPIX

Tieši šo kluso dzīvojamo rajonu apmeklēja Krievijas pilsoņi. Lieki teikt, ka vietējie iedzīvotāji netic viņu stāstītajam.

"Misters Putins vienkārši aizsūtīja tos divus puišus uz televīzijas šovu, bet mēs jau nezinām, kas tur patiesībā notika. Tik palaida ēterā savā Krievijas labā. Vai viņi stāstīja patiesību vai ne, domāju – pagaidām neviens nezina īsto stāstu. Nedomāju, ka viņi vispār aizgāja līdz katedrālei, domāju – viņi bija pavisam citur," saka Džons, Solsberi iedzīvotājs.

"Daudzi ir ļoti vīlušies, ka noziedznieki ir izsprukuši sveikā. Viņi atgriezās mājās, un nekas netika darīts. Viņu stāsts ir ļoti vājš, tiešām nesaprotu, kā ar tādu var tikt sveikā cauri," saka Ešlija Hunta, Solsberi iedzīvotāja.

"Tam visam ir ļoti slikta ietekme, tas ir maksājis milzīgi daudz naudas. Policijas klātbūtne, teritoriju tīrīšana, lai pārliecinātos, ka šeit ir droši. Tas viss ir maksājis milzīgu daudzumu naudas. Tas ir padarījis mūsu dzīvi sarežģītu," saka Naidžels, Solsberi iedzīvotājs.

Nelielais skvērs, kur Skripaļi tika atrasti, tagad ir atvērts, taču joprojām slēgti abi restorāni un norobežotas atsevišķas vietas pilsētā, aizsedzot nevis ar policijas lentām, bet ar krāsainām reklāmām par pilsētas attīstību.

Aizdomas par saistību ar Krievijas izlūkdienestu

Lielbritānijas premjerministre apsūdzēto stāstu nosaukusi par banāliem meliem un safabricējumu. Kremlis pieturas pie skaidrojuma, ka vīrieši ir visparastākie Krievijas tūristi. Savukārt Rietumu analītiķi ir vienisprātis – operāciju ja ne iniciējis Putins, tad vismaz apstiprinājis to.

Pētot Krievijas iedzīvotāju reģistru, izmeklējošās žurnālistikas portāla "Bellingcat" žurnālisti atklājuši, ka abu identitātes uzradušās tikai 2009.gadā un Petrova personas lietā arī atrodams marķējums "valsts noslēpums". Turklāt abi aviobiļetes uz Maskavu iegādājušies vien 1.martā, kas neatbilst abu intervijā teiktajam par ilgi plānoto braucienu Solsberi katedrāles apskatei.

Fotogalerija - izmeklēšana Skripaļa indēšanas lietā:

Pastāv versija, ka apkaunojošā intervija abiem vīriešiem esot bijis sods par pēdu atstāšanu. Laikraksta "The Sun" aptaujātie liecinieki, kas apmetās tajā pašā viesnīcā, kur Petrovs un Boširovs, stāstījuši, ka abi dienu pirms Skripaļu saindēšanas ballējušies uz nebēdu un tā arī sev pievērsuši uzmanību.

Abu, iespējams, pārstāvētais militārais izlūkdienests zināms ar iekšēju kultūru, kurā misijas mērķis attaisno jebkādus līdzekļus. Nevainīgi cilvēki, kas tās laikā iet bojā, vai aģentu vārdi, kas nonāk atklātībā, esot pietiekami nebūtiski misēkļi. Un, lai gan Krievijas drošības dienestiem ir diezgan liela operacionālā autonomija, lielākās operācijās ar potenciāli nozīmīgu starptautisko ietekmi nepieciešama Kremļa zaļā gaisma.

Vairākas versijas izskan arī par uzbrukuma motīvu. Galvenais vēstījums varētu būt par nodevību.

Konteksts:

66 gadus veco Skripaļu un viņa meitu Jūliju martā Solsberi saindēja ar nervus paralizējošo vielu "Novičok", abi smagā stāvoklī nonāca slimnīcā, taču izdzīvoja.

Lielbritānija septembrī paziņoja par diviem aizdomās turētajiem par uzbrukumu. Vīriešu vārdi nosaukti kā Aleksandrs Petrovs un Ruslans Boširovs, un abi esot Krievijas militārā izlūkdienesta darbinieki. Divas dienas  pēc Skripaļu saindēšanas viņi devušies atpakaļ uz Krieviju.

Lielbritānija izdeva abu aresta orderus.

Abi vīrieši parādījās Kremļa telekanālā tikai dienu pēc tam, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka viņa valdība abus esot atradusi, ka abi ir "civilpersonas", ka "tur nav nekā krimināla". Lielbritānija, reaģējot uz Putina teikto, Krieviju apsūdzēja "melos" un par lietas būtības izkropļošanu

Aizdomās turamie skaidroja, ka uz Solsberi esot devušies tikai kā tūristi un vēlējušies apskatīt Solsberi katedrāli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu