Tramps brīdina Sīriju par "atbildi" ķīmisko ieroču pielietošanas gadījumā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
US President Donald Trump.
US President Donald Trump. Foto: TIMOTHY A. CLARY/AFP

ASV prezidents Donalds Tramps, uzstājoties ar runu ANO Ģenerālajā Asamblejā, otrdien brīdināja Sīrijas valdību, ka Savienotās Valstis "atbildēs" uz jebkādu ķīmisko ieroču pielietošanu pret nemierniekiem.

Viņš arī norādīja, ka bēgļiem ir jāpaliek savā reģionā, jo tā iespējams visefektīvāk izmantot ierobežotos resursus.

Baltā nama saimnieks asi vērsās pret Irānu, kas sēj “haosu, nāvi un iznīcību”.

Viņš pieprasīja, lai arī visas citas valstis vērstos pret Teherānu, norādot, ka Vašingtonas lēmums izstāties no 2015.gada vienošanās par Irānas kodolprogrammu un atjaunot pēc tās noslēgšanas apturētās sankcijas ir pozitīvi uztverts sunnītu arābu pasaulē.

"Mēs nedrīkstam ļaut pasaules vadošajam terorisma sponsoram iegūt savā rīcībā planētas visbīstamākos ieročus," uzsvēra Tramps. "Mēs nedrīkstam ļaut režīmam, kas skandē "nāvi Amerikai" un draud Izraēlai ar iznīcināšanu, iegūt savā rīcībā līdzekļus, lai nogādātu kodolgalviņu jebkurā pilsētā uz Zemeslodes."

"Mēs aicinām visas valstis izolēt Irānas režīmu tik ilgi, kamēr tās agresija turpinās," piebilda ASV prezidents.

Savu runu viņš izmantoja arī savu iekšpolitisko panākumu slavināšanai, norādot, ka viņa komanda esot "sasniegusi vairāk nekā jebkura cita administrācija mūsu valsts vēsturē".

Tiesa gan, šī Trampa replika izsauca zālē smieklus, kas ir visai reta parādība ANO Ģenerālajā Asamblejā.

Baltā nama saimnieks savā runā arī uzsvēra, ka ASV tagad ir spēcīgākas un bagātākas nekā pirms diviem gadiem, kad viņš stājās amatā.

"Mūsu armija drīz būs varenāka nekā jebkad iepriekš," piebilda Tramps.

Viņš kārtējo reizi nosodīja pastāvošo globālo tirdzniecības kārtību, uzsverot, ka nepieciešama savstarpēji godīga un izdevīga tirdzniecība.

"Daudzas valstis šajā zālē piekritīs, ka pasaules tirdzniecības sistēmai steidzami nepieciešamas pārmaiņas," sacīja Tramps. "Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO) ir uzņemtas valstis, kas pārkāpj visus principus, uz kuriem šī organizācija ir balstīta."

ASV prezidents nosodīja negodīgās tirdzniecības prakses, īpaši intelektuālā īpašuma piesavināšanos, un uzsvēra, ka Vašingtona vairs necietīs šādas ļaunprātības un neļaus "mūsu strādniekus padarīt par upuriem, krāpt mūsu uzņēmumus un izlaupīt mūsu bagātības".

"Amerika nekad neatvainosies par savu pilsoņu aizsardzību, " piebilda Tramps.

Vienlaikus viņš brīdināja Eiropas valstis par pārmērīgo atkarību no Krievijas energoresursiem.

"Vācija kļūs pilnīgi atkarīga no krievu enerģijas, ja tā nekavējoties nemainīs kursu," norādīja ASV prezidents, atzinīgi novērtējot Polijas centienus attīstīt alternatīvus energoresursu piegādes ceļus.

Vienlaikus viņš aicināja naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) dalībniekus pazemināt naftas cenas.

"Mēs vairs ilgi necietīsim šīs augstās cenas," brīdināja Tramps. "OPEC un OPEC dalībvalstis kā ierasts iedzīvojas uz pārējās pasaules rēķina. Mēs daudzas no šīm valstīm aizstāvam par velti, bet tad tās mūs izmanto, nosakot mums augstas naftas cenas. Tas nav labi."

Baltā nama saimnieks brīdināja, ka ASV turpmāk sniegs palīdzību tikai tām valstīm, kuras uzskata par saviem sabiedrotajiem.

"Mēs pārbaudīsim, kas darbojas un kas nedarbojas (..), vai valstis, kas saņem mūsu dolārus un mūsu aizsardzību, rēķinās ar mūsu interesēm," norādīja prezidents, uzsverot, ka nākotnē "starptautisko palīdzību mēs sniegsim vienīgi tiem, kas mūs ciena un godīgi ir mūsu draugi."

Tramps kārtējo reizi noniecināja arī Starptautisko Krimināltiesu, norādot, ka tai nav "nedz jurisdikcijas, nedz leģitimitātes, nedz varas".

"Mēs noraidām globālisma ideoloģiju. Mēs nekad nenodosim Amerikas suverenitāti nevēlētai, atbildību nenesošai globālai birokrātijai. Ameriku pārvalda amerikāņi," uzsvēra ASV līderis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu