Pētījums: Mazāk skatīsies ekrānā, gudrāks izaugsi!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kiichiro Sato/TT NYHETSBYRÅN

Bērns, kurš pavada mazāk kā divas stundas atpūšoties pie televizora, datora vai telefona ekrāna, mēdz uzrādīt labākas domāšanas spējas - vēsta pētījums, kas publicēts izdevumā The Lancet Child & Adolescent Health.

Pētījumā piedalījās 4520 bērni vecumā no 8 līdz 11 gadiem, kuri mācās un dzīvo ASV.

Noskaidrojās, ka bērna spriestspējas uzlabojas, ja lūkojoties ekrānos viņš pavada mazāk kā divas stundas, kā arī pienācīgi guļ un nodarbojas ar sportu.

Pētnieki savā darbā izmantoja ieteikumus no Kanādas 24-hour Movement Guidelines. Lai nodrošinātu labu smadzeņu attīstību, izvirzīti trīs ieteikumi: gulēt no 9 līdz 11 stundām naktī, katru dienu sportot vismaz vienu stundu un pavadīt mazāk kā divas stundas pie ekrāniem.

Tikai viens no 20 bērniem ASV, kuri piedalījās pētījumā, ievēroja visus trīs ieteikumus.

Viens no pētījuma autoriem Džeremijs Velšs uzskata, ka noskaidrotais "varētu būt labs sākumpunkts citām valstīm, lai tās izzinātu, kas ietekmē cilvēku spriestspēju, un izvirzītu nosacījumus, cik daudz laika bērns var pavadīt pie ekrāniem."

Lai gan pētījums veikts ASV, Džeremijs Velšs uzsver, ka rezultāti attiecināmi uz bērniem jebkurā valstī.

Kā izrādās, Latvijā 57% bērnu un pusaudžu internetu lieto vismaz trīs stundas dienā, taču bieži vien šis skaitlis ir lielāks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu