Drošības policija turpina saņemt signālus par iespējamu balsu pirkšanu Saeimas vēlēšanās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Drošības policija (DP) vakar un šodien saņēmusi vēl vairākus signālus par iespējamu balsu pirkšanu Saeimas vēlēšanās jeb par prettiesisku kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus vai gatavošanos šādām darbībām, aģentūra LETA noskaidroja DP.

Pirmo reizi šonedēļ DP par iespējamām nelikumībām vēlēšanu procesā publiski paziņoja trešdien, taču arī vakar un šodien saņemti signāli par iespējamām iecerētām prettiesiskām darbībām.

DP patlaban veic iegūtās informācijas pārbaudi, un kriminālprocesi patlaban nav sākti. Saņemto signālu skaits neesot mērāms desmitos, taču precīzu saņemto ziņojumu skaitu DP neatklāj.

DP atgādina, ka par apzinātu prettiesisku kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus vai tikt ievēlētai, ir paredzēta kriminālatbildība. Par nelikumīgu atzīstama rīcība, ja kavēšana brīvi realizēt tiesības vēlēt notikusi, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā. Tāpat Krimināllikumā ir noteikta atbildība par apzinātu balsu nepareizu saskaitīšanu, kā arī par apzinātu aizklātas balsošanas pārkāpšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona vai vēlēšanu komisijas loceklis.

DP aicina Latvijas iedzīvotājus informēt DP par gadījumiem, kad personai ir solīts samaksāt, piesolīti citi materiāli un nemateriāli labumi par viņas balsi vai citā veidā ietekmēta brīva izvēle.

Vienlaikus aicināts informēt DP arī par gadījumiem, kad pastāv aizdomas par vēlēšanu komisijas locekļa iespējamām pretlikumīgām darbībām, piemēram, apzināti nepareizu balsu saskaitīšanu par labu kādai partijai vai deputāta kandidātam.

Iespēju robežās DP aicina personas, kurām ir šāda veida informācija, konstatēt pēc iespējas precīzākas iespējamo pārkāpumu detaļas. Proti, piefiksēt tos foto, video vai audio ierakstos. DP garantē informācijas avota konfidencialitāti.

Iedzīvotāji par nelikumībām aicināti zvanīt pa tālruni 67208964 vai rakstīt e-pastu uz adresi "dpdd@dp.gov.lv" jebkurā diennakts laikā.

DP atgādina, ka priekšvēlēšanu aģitācijas kārtības un aģitācijas materiālu izvietošanas noteikumu ievērošanas kontroli veic Valsts policija un Pašvaldības policija. Līdz ar to gadījumā, ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija par skrejlapām, kas tiek izplatītas vēlēšanu dienā, par laicīgi nenoņemtām priekšvēlēšanu reklāmām vai vēlētāju aģitēšanu pie iecirkņiem, iedzīvotāji aicināti vērsties Valsts policijā vai attiecīgās pilsētas pašvaldības policijā.

Aģitācija ir aizliegta ne tikai pašā vēlēšanu dienā, bet arī dienu pirms vēlēšanām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu