"Svarīgs nav dzimums, bet prāts!" Iedzīvotāji apspriež rekordlielo sieviešu skaitu Saeimā (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Juta Strīķe
Juta Strīķe Foto: Ieva Čīka/LETA

13. Saeimas vēlēšanās ievēlēts rekordliels sieviešu skaits, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Sociālajā vietnē "Twitter" par to raisījusies diskusija. Ir tādi, kuri par to priecājas, un ir arī tādi, kuri uzskata - lielāka sieviešu pārstāvniecība nenozīmē labāku Saeimu.

Nākamajā Saeimā attiecīgi darbosies 31 sieviete un 69 vīrieši. Sieviešu īpatsvara pieaugums ir diezgan ievērojams, jo pirms tam visvairāk deputāšu bijis 11. Saeimā, kad ievēlēta tika 21 sieviete. Antirekords pieder 6. Saeimai tālajā 1995. gadā, kad ievēlētas bijušas tikai 8 sievietes.

Sociālās vietnes lietotāja Agnese Alksne uzskaitījusi sieviešu īpatsvara izmaiņas no sasaukuma uz sasaukumu. Līdz šim īpatsvars turējies 15-20 % amplitūdā, tāpēc pieaugums šajās vēlēšanās ir tiešām ievērojams.

Par šādām izmaiņām Saeimas sastāvā priecājas "Twitter" lietotāja Alise Zariņa, bet cits lietotājs vārdā Imants Kore lepojas par savu pienesumu.

Vairāki "Twitter" lietotāji uzsver, ka dzimums nebūt nav svarīgākā īpašība politiķim. Kāds arī apšauba sieviešu spēju normāli diskutēt.

Domnīcas PROVIDUS direktore un vadošā pētniece Iveta Kažoka uzskaita 13. Saeimas vēlēšanu plusus un mīnusus, un viens no plusiem ir tieši lielāks sieviešu īpatsvars. Kāds vīrietis šādu apgalvojumu uzskata par diskriminējošu.

Apvienības "Attīstībai/Par!" atbalstītāja Ilze Znotiņa neredz iemeslu priecāties, jo daudz kur sievietēm aizvien klājoties grūti, toties Roberts Grīnbergs ironizē – sievietes tiek diskriminētas uz melno darbu darīšanu.

"Twitter" lietotājs ar iesauku Tvirtāks skaidro, kādu praktisku labumu varētu sniegt lielāka sieviešu pārstāvniecība Saeimā.

Video: Vēlēšanu nakts video tiešraide ar Mārtiņu Dauguli

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu