Plusiņu un mīnusu "karaļi": kurus deputātu kandidātus vēlētāji svītrojuši bez žēlastības? (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Attīstībai/Par" Rīgas saraksta kandidāts Džordžs Stīls.
"Attīstībai/Par" Rīgas saraksta kandidāts Džordžs Stīls. Foto: Agnese Gulbe/LETA

Ja Latvijas vēlētājiem kopumā var pārmest neaktivitāti Saeimas vēlēšanās, tad nepavisam to nevar pārmest tiem, kas devās uz vēlēšanu iecirkņiem. Balsošanas kabīnēs aiz aizkariņiem partiju kandidātu saraksti piedzīvoja īstu izrēķināšanos, vēsta "LNT Ziņu TOP 10".

Vēlētāji aktīvi izmantojuši iespēju sev tīkamos kandidātus atbalstīt ar plusu, bet nevēlamos – svītrot. Un tas arī ietekmējis to, kuri kandidāti ir ievēlēti un kuri atstāti ārpus Saeimas.

Tieslietu ministrs (VL-TB/LNNK) Dzintars Rasnačs neuzskata, ka ministra amatā būtu pieļāvis rupjas kļūdas. Nacionālās apvienības vēlētāju attieksmi, viņaprāt, ietekmējuši nelabvēļi, kuri, Rasnača vērtējumā, par viņu bija radījuši mītisku tēlu.

"Es esmu bijis taisnu muguru visu šo laiku. Tas, ka man ir nelabvēļi, tas tikai apliecina to, ka esmu bijis uz pareizā ceļa. Jo nevienu no šiem nelabvēļiem, ne kremlistus, ne kreisos liberāļus, ne arī bandītus un negodīgus administratorus, es nekad neatbalstīšu," atzīst Rasnačs. 

Plusu un svītrojumu bilance nav ļāvusi tikt ievēlētiem vēl diviem ministriem. Ārpus Saeimas "Jaunās Vienotības" vēlētāji atstājuši iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski un izglītības ministru Kārli Šadurski.

"Es domāju, ka vērtējums šeit ir ļoti vienkāršs. Jo tie, kas dara, daudziem patīk un daudziem nepatīk," pauž izglītības ministrs (Vienotība) Kārlis Šadurskis

Viens no lielākajiem vēlēšanu pārsteigumiem ir Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) politiskā smagsvara Augusta Brigmaņa neievēlēšana. Lai gan ZZS Zemgales sarakstā viņš ieguvis visvairāk plusu, Brigmanim ir arī visvairāk svītrojumu. Tāpēc viņš no pirmās vietas noslīdējis uz trešo. Ar to šoreiz bijis par maz, lai iegūtu mandātu. ZZS Saeimas frakcijas vadītāju ir apsteidzis deputāts Viktors Valainis. 

Brigmanis stāsta, ka uz Valaini ļaunu prātu netur. "Tas nebūtu objektīvi, ka es tagad sāktu gausties un teiktu – jā, ka cits ir vainīgs pie tā, ka es neesmu ticis iekšā. Tā nav godīga politiķa rīcība," uzskata Brigmanis. 

Daudzo svītrojumu dēļ mandātu nav ieguvis arī viens no zināmākajiem Nacionālās apvienības deputātiem Imants Parādnieks. Zemgales sarakstā Parādnieks startēja ar otro numuru, bet vēlētāji viņam ierādīja ceturto vietu.

Parādnieks uzskata, ka startējis cienīgi, jo plusu bijis vairāk par svītrojumiem. "Ir cilvēki, kuri ir viennozīmīgi, ja tā var teikt, novērtēti izsvītrojot pilnībā, tur saņemot ļoti sliktu rezultātu. Es uzskatu, tas rezultāts ir cienīgs, bet ne tik labs kā gaidīju," teic Parādnieks. 

Savukārt "Jaunās Vienotības" vēlētāji no Saeimas izsvītrojuši deputātu Veiko Spolīti, kurš savulaik tika pieķerts, vadot automašīnu alkohola reibuma un izcieta administratīvo arestu. No desmitās vietas Rīgas sarakstā, viņš finišējis kā pēdējais. Deputāts to skaidro ar savu pārkāpumu un balsotāju labo atmiņu.

"Vēlētāji nav aizmirsuši to, ko es nodarīju 2014. gada 29. oktobrī. Un šajā gadījumā, protams, paldies par labajiem vārdiem un paldies par kritiku. Bet dzīve nebeidzas un pēc četriem gadiem būs nākamās Saeimas vēlēšanas. Un varu atgriezties šobrīd akadēmiskajā gaisotnē," min Spolītis.

Tikmēr apvienības "Attīstībai/Par: vēlētāji atgriezties Saeimā lieguši vienai no šī politiskā spēkā līderēm Ilzei Viņķelei. Viņa startēja ar pirmo numuru Zemgalē, kur ieguva visvairāk plusu. Taču viņai ir arī visvairāk svītrojumu, tāpēc Viņķele nonākusi saraksta pašā apakšā.

"Protams, jaunā seja, kas nav pazīstama un es, kurai ir noteikta pieredze, smagu un nepatīkamu lēmumu bagāža, kā, piemēram, pensijas vecuma paaugstināšana, protams, ir dažādi lielumi. Plus, papildus jāsaka, ka, protams, Zemgalē nav gluži mans tradicionālais vēlētājs. Parasti tas ir Rīgas vēlētājs, [kurš] no Zemgales atšķiras. Bet tā bija apzināta izvēle," atzīst Viņķele. 

Bet "Attīstībai/Par" Vidzemes balsotāji Saeimā nav vēlējušies redzēt arī politikas veterānu Modri Jaunupu, kurš no septītās vietas noslīdējis uz pēdējo, un Rihardu Pīku, kurš startēja ceturtais, bet finišēja 13.

Apvienības līderu uzmanību piesaistījis tas, ka "Attīstībai/Par" Rīgas sarakstā otrs visvairāk svītrotais ir Džordžs Stīls. Kā norāda apvienības līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce, šis ir viens no gadījumiem, ko politiskais spēks pētīs padziļināti.

Savukārt Jaunās konservatīvās partijas vēlētāju pretrunīgu vērtējumu izpelnījusies Rīgas saraksta līdere Juta Strīķe. Lai gan Strīķe ir nosargājusi pirmo pozīciju, kopumā šajās vēlēšanās viņa ir otra visvairāk svītrotā kandidāte. Strīķi izsvītrojuši 5433 vēlētāji.

"Es skaidri apzinos, ka cilvēks var nepatikt kādu rakstura īpašību dēļ vai vienkārši kaut kas viņā nepatīk. Bet tie cilvēki, kuri mani ir svītrojuši, viņi tomēr ir apzinājušies, ka jābalso par mūsu partiju. Un tas ir tas svarīgākais, nevis tur mani plusi, mīnusi. Protams, ka savu lomu nospēlēja arī ļoti intensīva manis apmelošanas kampaņa vairāku mēnešu garumā. Tas nevar neatstāt pēdas. To es arī apzinos," min Strīķe.

Turpretī Jaunās konservatīvās partijas vēlētāji mandātu nav uzticējuši dziedātājai Ievai Akuraterei. Lai gan šoreiz viņa nav tik daudz svītrota, kā nesekmīgi kandidējot 10. Saeimas vēlēšanās un 2013. gada pašvaldību vēlēšanās, Akuratere Kurzemes sarakstā ir zaudējusi vienu pozīciju un palikusi kā pirmā aiz svītras. Rezultāts mūziķei izraisījis divējādas izjūtas.

"Tas brīnišķīgais notikums, ka var ar savu personisko iniciatīvu un ar savu vienkārši cilvēcisko darbošanos dabūt tik kolosālu rezultātu, tas mani vienkārši spārno. Man nedaudz bija varbūt rūgti vienīgi tas, ka cilvēku uztvere ir tāda, ka viņi varbūt domā, ka nodarbošanās ar mākslu degradē intelektu vai kaut kas tamlīdzīgs. Ka nesaprot, ka vienkārši ir dažādi cilvēki jebkurā jomā, jebkurā profesijā. Bet tāds ir tas verdikts," atzīst Akuratere.

Neviennozīmīgu attieksmi pret māksliniekiem politikā pauduši "KPV LV" vēlētāji. Saeimā ir ievēlēts aktieris Ivars Puga, kurš no 37. vietas pakāpies uz ceturto. Bet mūziķis Andris Kivičs ir saņēmis 4307 svītrojumus, kas kopumā ir trešais lielākais svītrojumu skaits. Par spīti svītrojumiem, viņš sarakstā pakāpies par vienu vietu, tomēr nav ievēlēts. 

Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati liecina, ka 60% balsotāju izmantojuši iespēju koriģēt vēlēšanu zīmes.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu