Ērču sezona tupinās - kā pasargāt savu mīluli

Video
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro/Sorge/Scanpix

Lai arī ir sācies rudens, ērču sezona turpinās. Šie parazīti joprojām apdraud mūsu mīluļu veselību, jo sekas var būt nāvējošas. Ērces ir parazīti kas pārnēsā bīstamas infekcijas slimības. Cilvēkiem tā ir laima slimība un ērču encefalīts, bet dzīvniekiem tā ir babezioze, anaplazmoze un erlihioze. Ja mīlulis nav apstrādāts pret parazītiem, to skaitā arī ērcēm, tad sekas var būt letālas. 

Babezioze jeb piroplazmoze, kas ir vienšūnis, kas dzīvo suņa eritrocītos un tos noārda. Līdz ar to dzīvniekam var novērot augstu temperatūru, dzeltenas gļotādas, nomāktību, vājumu. Tā var būt letāla, ja to neārstē laicīgi.

Video: Ērču sezona tupinās - kā pasargāt savu mīluli

Ja dzīvniekam ir piesūkusies ērce, tad tā noteikti ir jānoņem. Vetklīnikās ir iespējams gan noņemt piesūkušos parazītu, gan bez maksas pārbaudīt, vai tas nav inficēts ar babeziozi. Inficēšanās gadījumā būs iespējams ātrāk sākt ārstēšanu, jo medikamenti, ar ko ārstēt mīluli, ir pieejami tikai pie vetārsta.

Atkarībā no infekcijas avota koncentrācijas ērces vēderā un tā ievadītā daudzuma dzīvnieka asinīs, slimības inkubācijas periods var būt pat vairākas nedēļas, kuru laikā jāveic suņa novērošana.

Nereti infekcijas un komplikācijas izraisa ilgi piesūksies ērce. Jo ātrāk tā tiek izņemta, jo labāk. Ērci nekādā gadījumā nedrīkst saspiest un tā ir jāizvelk kopā ar tās galvu. To izdarīt būs vieglāk, ja mājās būs speciāla pincete. Galvenais ērci pareizi satvert un izvilkt, pagriežot pretēji pulksteņa rādītāja virzienam.

Pasargāt savu mīluli no ērcēm ir iespējams arī mājas apstākļos. Pretparazītu līdzekļu piedāvājums ir ļoti plašs, tāpēc atliek vien izvēlēties sev ērtāko. Visvieglāk būs uzlikt speciālu siksniņu, bet arī tableti iedot nav grūti.

Ar pilieniem skaustā gan jārīkojas pareizi, jo pretējā gadījumā tie var nedarboties, vai radīt kairinājumu saimniekam.

Pilienus jāpilina skaustā, muguras apvidū, tieši ādā. To jādara vairākās vietās un jāskatās, lai suns tos nelaiza.  Pēc tam divas dienas nedrīkst suni mazgāt un vest ārā lietainā laikā. Nekādā gadījumā šos pilienus nedrīkst pilināt kaķim, jo kaķis ar tiem saindēsies.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu