Brigmanis: Nākamās koalīcijas aprisēm jābūt zināmām līdz 13. Saeimas darba sākumam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Augusts Brigmanis.
Augusts Brigmanis. Foto: Edijs Pālens/LETA

Nākamās koalīcijas aprisēm jābūt zināmām līdz 13. Saeimas darba sākumam, pauda Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvis Augusts Brigmanis.

Tā kā premjera amata kandidāta Jāņa Bordāna pārstāvētā Jaunā konservatīvā partija (JKP) paziņojusi, ka tā nesadarbosies ar ZZS, Brigmanis atturējās vērtēt koalīcijas veidošanas procesu.

Viņš piebilda, ka pagaidām ZZS nav arī plānotas jaunas tikšanās ar pārējām partijām, kuras piedalās koalīcijas veidošanas sarunās, proti, "Attīstībai/Par!" un "KPV LV".

Brigmanis gan atzina, ka koalīcijas sarunās, iespējams, skaidrību viesīs Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa izvirzītā prasība, ka premjera amata kandidātiem ir jāsaņem pieeja valsts noslēpumam.

"Iespējams, tas viesīs kādu skaidrību vai gluži pretēji - neviesīs, ja šo nosacījumi izpildīs visi trīs premjera amata kandidāti. Ja visiem premjera amata kandidātiem tiks piešķirta pielaide, tad visu izšķirs politisko spēku māka un prasme argumentēt un sarunāties," sacīja politiķis.

Brigmaņa ieskatā, jaunās koalīcijas aprisēm jābūt zināmām līdz 6. novembrim, kad uz pirmo sēdi sanāks 13. Saeimas deputāti.

"6.novembris ir būtisks atskaites punkts, jo tiks vēlēts jaunās Saeimas prezidijs un izraudzīti citi atbildīgi amati. Līdz šim datumam ir jābūt kaut kādām jaunās valdības aprisēm, pretējā gadījumā var tikt apgrūtināts Saeimas darbs," pauda ZZS pārstāvis.

Jau vēstīts, ka pēc notikušajām konsultācijām ar politiskajām partijām Valsts prezidents Raimonds Vējonis turpinās izvērtēt Alda Gobzema ("KPV LV"), Jāña Bordāna (JKP) un Arta Pabrika (Attīstībai/Par!") kandidatūras uz Ministru prezidenta amatu.

Valsts prezidents sagaida, ka turpmākajā politisko partiju konsultāciju laikā tiks panākta vienošanās par vairākuma atbalstu vienam no šiem kandidātiem.

Valsts prezidents izvirzīs tikai tādu Ministru prezidenta amata kandidātu, par kuru nebūs šaubas par viņa iespējām saņemt atļauju pieejai valsts noslēpumam. Lai noskaidrotu iespējamību saņemt atļauju pieejai valsts noslēpumam, tikšanās laikā Valsts prezidents aicināja visus trīs potenciālos premjera amata kandidātus iesniegt nepieciešamos dokumentus.

Pašlaik iniciatīvu valdības veidošanas sarunās uzņēmušies trīs politiskie spēki - JKP, "KPV LV" un "Attīstībai/Par!". JKP premjera kandidāts ir Bordāns, "KPV LV" - Gobzems un "Attīstībai/Par!" - Pabriks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu