Tumšs vai gaišs - suņa krāsa var ietekmēt tā dzīves ilgumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Vai tiešām suņa kažoka krāsa nosaka viņa dzīves ilgumu? Kā izrādās - jā! Turklāt ir veikts pētījums, kas atklāj, kuras krāsas suņi tad dzīvo ilgāk nekā citi.

Sidnejas Universitāte izpētījusi 33 000 dažādu krāsu labradorus, kas dzīvo Lielbritānijā. Tika secināts, ka šokolādes krāsas labradoriem daudz biežāk raksturīga saslimšana ar dažādām ādas slimībām, kā arī augstāks ausu infekciju risks. Ausu iekaisuma (vidusauss iekaisuma) izplatība šokolādes krāsas labradoru vidū ir divas reizes augstāka, bet četrreiz biežāk tie cieš no traumatiskā dermatīta.

Šokolādes labradoru dzīves ilgums ir ievērojami īsāks, nekā viņu sugas brāļiem, kas ir melnā un dzeltenā krāsā. 

Lielbritānijā melno un dzelteno labradoru vidējais mūža ilgums ir 12,1 gadi, kas ir par 10% vairāk nekā šokolādes krāsas labradoriem.

Tā kā Austrālijā labradori ir vispopulārākā suņu šķirne, tad universitātes VetCompass™ programmas pētījumiem par pamatu tika izmantoti elektroniski iegūti dati. Sidnejas Universitātes Zinātnes fakultātes profesors Pauls Makgrīvijs žurnālam Canine Genetics and Epidemiology today stāsta, ka pētījuma rezultāts esot bijis liels pārsteigums arī pētniekiem.

Par Lielbritānijā dzīvojošajiem labradoriem veiktais pētījums nevar tikt viennozīmīgi attiecināts uz Austrāliju vai jebkuru citu valsti, bet tas šobrīd ir pamats turpmākiem pētījumiem.

Kažoka krāsa var atspoguļot netīšu krāsas pigmentu saistību ar saslimšanām. Lai labradora kucēns būtu šokolādes krāsā, abiem vecākiem jābūt šīs krāsas recesīvam. Selekcionāriem, kuru mērķis ir radīt tieši šīs krāsas suņus, ir jāaudzē tikai šokolādes krāsas labradori. Tomēr tā rezultātā tiek iegūts samazināts gēnu fonds, kas var veicināt dažādu slimību attīstību. Labradoru šķirnei raksturīgākās saslimšanas ir aptaukošanās, ausu infekcijas un locītavu problēmas. 

"8,8 procenti no Lielbritānijā dzīvojošajiem labradoriem ir liekais svars vai aptaukošanās, kas raksturīgi tieši vīriešu sugas pārstāvjiem. Tas ir viens no augstākajiem rādītājiem VetCompass™ datu bāzē," apgalvo profesors Makgrīvijs. 

VetCompass™ programma sākta 2007. gadā sadarbībā ar Sidnejas Universitāti un tajā ietilpst visas Austrālijas veterinārās skolas, ko atbalsta Austrālijas Pētniecības padome.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu