Divus mēnešus pēc mācību gada sākuma daudzās skolās joprojām trūkst darbinieku (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Divi mācību gada mēneši gandrīz jau aizvadīti un skolās joprojām trūkst darbinieku. Rīgas domes vakanču sarakstā, kur darbiniekus meklē arī pierīgas skolas, šobrīd ir vairāk nekā 200 vakanču. Trūkst dažādu mācību priekšmetu pedagogi, skolu tehniskie darbinieki, un kā jau ierasts – lielā skaitā pirmskolas skolotāju. Tāpat skolās nespēj atrast arī skolu medmāsas, kuras, Rīgā un pierīgā, meklē padsmit izglītības iestādes - vēsta Latvijas Radio. 

Skolotāju joprojām trūkst visos izglītības līmeņos. Ja neskaita pirmskolu, tie visvairāk ir matemātikas, kā arī valodu – latviešu, angļu, arī krievu un vācu valodas pedagogi.

Arī Baložu vidusskolā mācību process joprojām norit ar iztrūkumiem pedagogu rindās, stāsta skolas direktore Vita Broka. Baložu vidusskolā trūkst angļu, latviešu valodas, kā arī informātikas skolotāja, tādēļ šobrīd šīs vietas jāaizpilda citiem pedagogiem.

"Situācija jau ir tāda – sludinājumi jau tiek likti, tikai neviens neatsaucās. Tā kustību uz tiem sludinājumiem, praktiski, varētu teikt, ka viņas nav nekādas. Tik, cik sludinājumi likti gan sociālajos tīklos, gan e-skolā, tad neatsūta jau tos CV pat. Šogad ir pat pirmais gads, es varētu teikt, ka pat nepiezvana un nepainteresējās," stāsta Baložu vidusskolas direktore.

Jau vairākus gadus īpaši trūkst pirmskolas pedagogu. Arī šobrīd Rīgas domes izglītības, kultūras un sporta departamenta vakanču sarakstā ir gandrīz 60 brīvu pirmskolas skolotāju vakanču. Bet redzams, ka pirmskolas skolotājus meklē arī Jelgavā, Tukumā novadā, Siguldā un vēl citur.

Jau kopš vasaras skolotāju nevar atrast arī Pirmskolas izglītības iestāde Laimiņa Rīgā, Latvijas Radio pastāsta iestādes vadītājas pienākumu izpildītāja Daiga Rubene. Tā kā Laimiņa atrodas Vecmilgrāvī, grūtības atrast pedagogu ir arī atrašanās vietas dēļ.

"Jo Jūs jau saprotat, braukt kaut kur no centra vai Pārdaugavas, neviens jau nebrauks līdz Vecmilgrāvim. Tāpēc tos pedagogus ir grūtāk atrast. Ir arī tāda situācija, kad atnāk pedagogs, bet kaut kādu iemeslu dēļ tomēr aiziet, uz laiku tikai," skaidro Daiga Rubene.

Tomēr Latvijas Radio novēro, ka vakanču sarakstos līdzās dažādiem skolu tehniskajiem darbiniekiem - palīgstrādniekiem, sētniekiem un virtuves darbiniekiem, pirmskolas izglītības iestādes nespēj atrast arī skolu medmāsas.

Tās kopumā meklē padsmit izglītības iestādes. Arī Rīgas 79. Pirmskolas izglītības iestādē jau ilgstoši meklē medmāsu, lai iepriekšējo varētu laist godam nopelnītā pensijā, stāsta iestādes vadītāja Baiba Bite-Tiļļa.

"Tur jau nav tikai medmāsa, tas ir arī liels darbs ēdināšanas blokā. Tā ir ēdienkarte, sastādīt ēdienkarti, arī diētas, ja bērniņam tāda ir nepieciešamas. Tā kā arī tas ir, ne tikai tā medicīniskā pusē, kas, protams, arī ir ļoti svarīga. Un šis atalgojums ir pietiekami mazs un atbildība ir liela, un nenāk jaunie," uzskata Baiba Bite-Tiļļa.

Un tieši atalgojums ir galvenais iemesls, kādēļ medmāsas atrast ir grūti, uzskata arī Māsu asociācijas prezidente Dita Raiska. Tomēr viņa arī uzskata, ka uz skolu māsu trūkumu jāskatās plašāk.

"Strādājot skolā, zaudē profesionālismu. Jo būtībā, kas ir tā galvenā loma skolā – veselības veicināšana; aktualizēt bērniem, kas ir veselība," uzskata Dita Raiska. "Bet ja teiktu tā, pamata problēma ir atalgojums."

Lai gan brīvu vakanču joprojām daudz, piemēram, Rīgā un pierīgā, to ir uz pusi mazāk nekā pirms mācību gada sākuma, kad vēl augusta beigās Rīgas un pierīgas skolas meklēja vairāk nekā 400 darbinieku. To vai lielākā daļa skolu darbiniekus atrada, vai vienkārši nav atkārtoti ielikuši vakanci, gan nevar zināt - stāsta Latvijas Radio.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu