Četru partiju sarunās iezīmējas kopīga izpratne par darāmo tieslietu jomā; sagaida arī JKP un KPV LV iesaistīšanos (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šodien partiju apvienības Attīstībai/Par! (AP), nacionālās apvienības Visu Latvijai! - Tēvzemei un brīvībai/LNNK, partiju apvienības Jaunā Vienotība un Zaļo un zemnieku savienības pārstāvju darba grupas sanāksmē iezīmējusies kopīga izpratne par darāmo tieslietu jomā.

Minēto politisko spēku pārstāvji sagaida iesaistīšanos arī no pārējām abām centriskā, centriski labējā spārna partijām - Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un partijas KPV LV -, kas nepiedalās dažādu jomu darbu grupās.

AP līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce pozitīvi novērtēja to, ka visi četri politiskie spēki atzīst tiesiskumu par prioritāti un tā lielo nozīmi nākamās Saeimas un valdības darbā.

Sanāksmē tika pārrunāti jautājumi par nepieciešamajām izmaiņām maksātnespējas procesa regulējumā, tāpat tika apspriests finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas process un atbildīgo iestāžu kapacitātes stiprināšana.

Nacionālās apvienības pārstāvis, Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks norādīja, ka sarunās iezīmējās, ka ir jāturpina iesāktās reformas, kas samazina tiesvedību termiņus, kā arī reformas maksātnespējas jomā.

Jaunās Vienotības pārstāve, deputāte Inese Lībiņa-Egnere pauda, ka nākamās Saeimas izaicinājums būs nodrošināt tiesnešu algu pieaugumu no 2019. gada 1. janvāra atbilstoši Satversmes tiesas spriedumam.

Viņa norādīja, ka svarīgi, lai pie sarunu galda būtu klāt arī divas tā dēvētās jaunās partijas jeb JKP un KPV LV, kuras priekšvēlēšanu laikā pievērsa ļoti lielu uzmanību arī jautājumam par maksātnespējas jomas sakārtošanu, un kurām esot ļoti labas idejas šajā sfērā.

Zaļo un zemnieku savienības pārstāvis deputāts Gunārs Kūtris cita starpā norādīja, ka nav domstarpību par nepieciešamību veikt pilnveidojumus minētajās jomās.

Kā ziņots, JKP un KPV LV paziņojusi, kā šajās darba grupās neplāno iesaistīties. JKP pauda, ka tematiskajās grupās nepiedalīsies, ja tur darbosies arī ZZS. Savukārt KPV LV norādīja, ka nevar piedalīties sanāksmē, nesaprotot tās formātu, proti, gadījumā, ja tajā nav iesaistīti seši politiskie spēki.

Jau vēstīts, valdības veidošanas sarunās iniciatīvu uzņēmušies trīs politiskie spēki, kuri iepriekš parlamentā nebija pārstāvēti - KPV LV, JKP un AP. KPV LV premjera amata kandidāts ir Aldis Gobzems, JKP - Jānis Bordāns, bet AP - Artis Parbiks.

Pagaidām gan sarunās nav iezīmējies konkrēts premjera kandidāts, par kuru varētu vienoties partijas, kā arī nav skaidrs koalīcijas sastāvs. JKP uzsver, ka nesadarbosies ar ZZS, bet pārējie sarunās iesaistītie politiskie spēki mudina veidot plašāku koalīciju kopā ar ZZS.

Savukārt Vējonis uzskata, ka 13. Saeimā ievēlēto partiju darbs pie jaunās koalīcijas veidošanas vērtējams kā neapmierinošs. Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā, Vējonis otrdien, 30. oktobrī, uz tikšanos Rīgas pilī aicinājis Gobzemu, Bordānu un Parbiku.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu