Pēc vasarā likvidētā ugunsgrēka Ķemeru Nacionālajā parkā brīžam joprojām gruzd kūdra

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ugunsgrēks Ķemeru nacionālajā parkā.
Ugunsgrēks Ķemeru nacionālajā parkā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ķemeru Nacionālajā parkā augustā likvidētā purva ugunsgrēka teritorijā joprojām brīžiem gruzd kūdra un veidojas piedūmojums - aģentūrai LETA pastāstīja DAP Pierīgas reģionālās administrācijas pārstāve Meldra Priedēna.

Viņa skaidroja, ka, lai gan Latvijā iestājies meteoroloģiskais rudens, purvos joprojām pastāv ugunsbīstamība.

"Šobrīd Ķemeru Nacionālā parka kūdras slānis gruzd, un procesi joprojām notiek. [..] Kopš augustā notikušā ugunsgrēka apslāpēšanas gruzdēšana ik pa brīdim atslābst, bet, regulāri apsekojot teritoriju, pamanām atkārtotu gruzdēšanu. Vakardien parādījās arī piedūmojums," pašreizējo situāciju Nacionālajā parkā aprakstīja Priedēna.

Valsts mežu dienestam vasarā ugunsgrēku izdevās apdzēst un kopš tā brīža DAP veic teritorijas regulāru uzraudzību. DAP pārstāve uzsvēra, ka Ķemeru Nacionālajā parkā visu cauru gadu ir spēkā ugunskuru kuršanas aizliegums, jo teritorijā neatrodas tam īpaši paredzētas vietas.

Priedēna izteica pieņēmumu, ka gruzdēšana, visticamāk, turpināsies līdz brīdim, kad Ķemeros sāks intensīvi līt lietus vai snigt sniegs.

Kā ziņots, meža un purva ugunsgrēks Ķemeru Nacionālā parka teritorijā izcēlās 27. jūlijā, netālu no tūristu iecienītās Kaņiera pilskalna takas - dega Zaļā purva mala dabas lieguma zonā, kā arī ar priežu mežu apaugusī purva malas kāpa. Dzēšanas darbi turpinājās arī 28. jūlijā, savukārt 29. jūlijā ugunsgrēks tika nodzēsts.

Kopējā ugunsgrēka platība bija 9,35 hektāri, taču uguns ir izplatījusies mozaīkveidā. Veicot apsekojumu, tika konstatēts, ka uguns nenovēršamu postu dabai nav paspējusi nodarīt - teritorijā ir vairākas uguns neskartas meža "saliņas", skaidroja DA.

Nacionālajā parkā degusī purva platība nav smagi cietusi. "Atšķirībā no Valdgales ugunsgrēkā skartajām purva platībām, kur dega saimnieciskām vajadzībām pielāgots, nosusināts purvs, Ķemeru nacionālā parka teritorijā dega dabisks purvs, līdz ar to ir cietusi tikai purva virskārta - purva vaivariņi un dzērveņu mētras," skaidroja DAP pārstāvis Kārlis Lapiņš. Viņš arī norādīja, ka zemsedze bijusi gana mitra un uguns dziļumā nebija paspējusi aiziet.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu