No kaķa alerģija un sunim nav vietas! Kādu mājdzīvnieku izvēlēties? (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Visbiežāk par cilvēku četrkājaino mīluli kļūst suns vai kaķis - šie pūkainie, draudzīgie un uzticīgie zvēriņi ir lieliski mājdzīvnieki. Taču, ko darīt, ja mājokļa platības vai alerģiju dēļ šos dzīvniekus nav iespējams adoptēt?

Par mājdzīvnieku iespējams izvēlēties arī kādu citu zvēriņu - portāls Apollo apkopoja dažas populārākās alternatīvas.

Putni

Foto: Reuters/ScanPix

Putns ir lieliska izvēle, ja mājās nav daudz vietas, jo pašiem mazākajiem putniņiem nepieciešami mazi būrīši. Putns var kalpot ne tikai kā mīlulis, bet pat iederēties interjerā un priecēt ar savu dziedāšanu. Tie nav mežonīgi, tāpēc nespēs nodarīt pāri savam saimniekam. 

Vislabāk ir iegādāties putnus zoo veikalos, jo tie ir pieraduši pie dzīves būrī un labi saprotas ar cilvēku. Jāatceras, ka putni nemīl vientulību, tāpēc jāiegādājas vismaz divi, lai tiem nav garlaicīgi. Ja ikdienā mājas uzkopšana nav viena no patīkamākajām nodarbēm, tad gan jāapdomā rūpīgi, vai tiešām putns būs īstais sabiedrotais - tā būris ir jātīra ļoti bieži.

Šinšilas

Foto: Caters News Agency/Scanpix

Šinšila noteikti viens no tiem mājdzīvniekiem, kuru negribas izlaist no rokām tā kažoka dēļ. Tās var dzīvot pat desmit un vairāk gadus, un tās ir ļoti draudzīgas. Tomēr, šinšilām ir nepieciešams atsevišķs būris (ne mazāks kā 100 x 50 x 50 cm), lai saimnieka prombūtnes laikā tā nesagrauž kādu vadu, kas var apdraudēt mīluļa veselību un dzīvību. Arī šmuce būs diezgan liela, jo šinšilām nepieciešamas smilšu putekļu vannas, lai uzturētu kārtībā savu kažoku.

Mājas seski jeb fretkas

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Mājas seski ir enerģijas pārpilni, labprāt spēlējas un arī dzīvo salīdzinoši ilgi - līdz pat desmit gadiem. Seski ir apveltīti ar augstu intelektu, paši kopj savu kažoku un ir neprognozējami savā raksturā. Lai gan ar sesku ir ļoti viegli, tomēr jābūt gatavam arī papildus investīcijām, kas atkarīgas no mazā dzīvnieciņa rakstura. Obligāta nepieciešamība ir būris un rotaļlietas. Ja sesks netiek pietiekami nodarbināts, tad tas var sākt "pagaršot" ādas apavus vai rakt bedres, piemēram, dīvānā, jo seski pēc dabas ir racēji. Īpaši neaizsargāti tādās situācijās ir puķupodi. 

Smilšu peles

Foto: ASA/Scanpix

Šīs pelītes ir ļoti tīrīgas, kas ir to lielākais pluss, turklāt tās var iztikt bez kompānijas - tām nav vajadzīgs draugs vai kaimiņš, ar ko dalīt būri. Tā kā peles izmērā ir mazas, tad tās var izsprukt no būrīša, tāpēc labāk izvēlēties stikla akvāriju. Pele ir grauzējs, tās zobi ir gana asi, lai varētu iekost arī saimniekam, turklāt to mūžs nav garāks par 3-4 gadiem.

Jūrascūciņas

Foto: AFP / Scanpix

Šis ir viens no sabiedriskākajiem grauzējiem, tāpēc ļoti labprāt ļauj paņemt sevi rokās. Salīdzinājumā ar kāmjiem, tās dzīvo ilgāk - pat 7 gadus, ja par to labi rūpējas. Tiesa, vislabāk tās jūtas, ja ir divatā. Viena tā jūtas pārāk vientuļa saimnieka prombūtnes laikā. Tā kā tās pārsvarā dzīvo būrī, tad jāatceras, ka būris ir regulāri jātīra. 

Kāmīši

Foto: Caters News Agency/Scanpix

Kāmis nav tik sabiedrisks kā jūrascūciņa, tāpēc daudz labāk panes vientulību. Tas nozīmē arī to, ka tas ne vienmēr atsauksies saimnieka vēlmei paspēlēties vai pasēdēt rokās. Šie dzīvnieciņi būrī labprāt dzīvo vieni paši. Kāmja mūžs ir ļoti īss - tikai trīs gadi. Tie noteikti nav piemēroti bērniem, jo mīl iekost.

Truši

Foto: Edijs Pālens/LETA

Mājas truši ir draudzīgi un labprāt sastāda kompāniju saviem saimniekiem. Tie dzīvo salīdzinoši ilgi, līdz pat 10 gadiem. Lai arī šķiet, ka trusis ir ideāli piemērots dzīvei mājās, tomēr ir jābūt gataviem, ka vismaz sākums būs grūts. Trusi ir jāpieradina pie jaunās ģimenes, tāpat tam ir nepieciešams savs būris un diezgan daudz vietas. Vislielākais šo mājdzīvnieku mīnuss ir graušana - ļoti rūpīgi jāseko līdzi tam, kur dzīvnieks dodas ārpus būra, kā arī ir jābūt gatavam, ka tiks sagrauztas lietas, kas trusim nav paredzētas. 

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu