Indijā nogalināta cilvēkēdāja - tīģeriene; medībās izmantotas pat Calvin Klein smaržas (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Mirušā tīģera ķermenis, kas medniekiem zināms ar vārdu T1, pēc tam, kad tas nošauts Indijas mežos, Maharashtras štatā netālu no Javatmalas.
Mirušā tīģera ķermenis, kas medniekiem zināms ar vārdu T1, pēc tam, kad tas nošauts Indijas mežos, Maharashtras štatā netālu no Javatmalas. Foto: AFP / Scanpix

Indija ir mājvieta aptuveni 60% no visas pasaules tīģeru populācijas, un daži no tiem kā savu galveno medījumu izvēlas cilvēku. Sešus gadus vecā tīģeriene, kas nogalinājusi 13 cilvēkus, pēc ilgām medībām, kurās iesaistīti dažādi pievilināšanas līdzekļi, pat vīriešu smaržas, tikusi nošauta, vēsta raidorganizācija BBC.

Tīģeriene pēdējo divu gadu laikā dzīvojusi Indijas reģionā Maharashtrā, kur nedevusi mieru vietējiem iedzīvotājiem un veiksmīgi izvairījusies no notveršanas.

Savvaļas patruļas darbinieki pat centušies izmantot vīriešu smaržas, lai pievilinātu tīģerieni. 

Daudzi aktīvisti piedalījās protesta akcijās, lai panāktu, ka tīģeriene netiek nošauta, tomēr Augstākā tiesa lēma, ka neiejauksies, ja savvaļas patruļai nāksies dzīvnieku nogalināt.

Grupa, apbruņojusies ar trankvilizatora ieročiem un bisēm, novietojusi automašīnu uz kāda ceļa, kur vietējie iedzīvotāji pēdējo reizi manījuši tīģeri, un gaidīja, līdz viņa parādīsies.

Kad patruļa devās apgaitā Borati pilsētā, piektdienas vakarā, tā saņēmusi ziņojumus par tīģerienes atrašanās vietu.

Sākotnēji uz dzīvnieku tika izšauta trankvilizatora deva, taču brīdī, kad viņa tika sašauta, mātīte metās virsū patruļas mašīnai. Uz tīģerieni tika izšauts no tuva attāluma, aptuveni 8 līdz 10 metriem. Viņa nogalināta ar vienu šāvienu. 

Augustā tīģeriene kopā ar saviem diviem deviņus mēnešus vecajiem mazuļiem nogalināja trīs cilvēkus Pandharkavadas pilsētā, Javatmalas teritorijā, atstājot vairāk kā 5000 iedzīvotājus baidāmies par savu dzīvību.

Lauksaimniekiem un dārzkopjiem tika noteikts neatrasties ārpus mājas agros rītos un vēlos vakaros, doties ārā tikai grupās, un nenokārtoties klajos laukos, kas vietējiem ir normāla prakse.

Tikmēr tika veikta vērienīga tīģerienes medību operācijas, kas iekļāva 100 novērošanas kameras, zirgu un aitu ēsmas, kas piesietas pie kokiem, 360 grādu novērošanas platformas koku galotnēs un bruņotus patruļu darbiniekus.

Izmantotas arī Calvin Klein smaržas ar nosaukumu Obsession for Men, kam sastāvā ir feromons, kas raksturīgs cibetkaķiem. ASV veiktā eksperimentā atklājās, ka šīs smaržas pievilina jaguārus. 

Neskaitot trīs upurus augustā, T-1 varētu būt nogalinājis desmit cilvēkus pēdējos 20 mēnešos kopš 2016. gada.

Siekalu paraugiem, kas iegūti no 7 cilvēku ķermeņiem, tika veikti DNS testi. Piecos gadījumos uzrādījās, ka slepkava bijusi sieviešu dzimuma tīģeris.

Daudziem no ķermeņiem galvas tika norautas, jo dzīvnieks vilka prom savu medījumu. Mātītei visticamāk cilvēka gaļa likusies ēdama, ņemot vērā, ka vienam no ķermeņiem bijusi norauta kāja.

Pamatā tīģeri neizvēlas cilvēka gaļu, jo neuzskata, ka cilvēks būtu ēdams, kā arī viņus biedē cilvēka izdotās skaņas. Tomēr, ja tīģeris vienreiz nogalina cilvēku un saprot, ka tas nav kaitīgs, viņš ierindo to kā ēdamu būtni. Tāpēc tīģeri cilvēkus nogalina atkal.

Medija BBC žurnālists uzskata, ka tīģeriene pirmo reizi varētu būt saskārusies ar cilvēkiem, kamēr tie ganījuši lopus.

Indijas likumdošana paredz, ka iedzīvotāji nedrīkst turēt lopus iežogojumā, tāpēc viņi ved savus lopus ganīt uz tuvējiem džungļiem, jo tur lopiem ir barība. Parasti pie iedzīvotāju mājvietām barības krājumi ir ļoti nelieli. 

No 500 Maharashtras tīģeriem tikai 60 dzīvo norobežotos rezervātos vai dabas parkos. Pārējie dzīvo savvaļā. 

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu