Biedrība: Latvijā vajadzētu ieviest vienotu elektronisko darba laika uzskaites sistēmu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas Restorānu biedrības prezidents un vīna bāra "Garage" līdzīpašnieks Jānis Jenzis piedalās preses konferencē, kurā informē par policijas veiktajām kratīšanām restorānu tīklā "Vairāk saules".
Latvijas Restorānu biedrības prezidents un vīna bāra "Garage" līdzīpašnieks Jānis Jenzis piedalās preses konferencē, kurā informē par policijas veiktajām kratīšanām restorānu tīklā "Vairāk saules". Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijā vajadzētu ieviest vienotu elektronisko darba laika uzskaites sistēmu, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis.

"Meklējam risinājumus jautājumam par elektronisko darba laika uzskaiti. Latvijas Restorānu biedrības viedoklis ir, ka visu tirgus dalībnieku - gan valsts, gan uzņēmēju - interesēs būtu valstij pasūtīt vai pārņemt esošo programmatūru un ieviest unificētu elektronisko darba laika uzskaites sistēmu, un to izdalīt uzņēmējiem," sacīja Jenzis.

Tostarp Latvijas Restorānu biedrība rosina elektroniskās darba laika uzskaites sistēmas serverus izvietot Valsts ieņēmumu dienestā (VID), lai dienesta darbiniekiem būtu iespējams operatīvi piekļūt datiem. Pēc Jenža teiktā, tādējādi varētu ietaupīt būtiskus VID administratīvos resursus, jo dienesta darbiniekiem nebūtu jādodas regulārās pārbaudēs pie uzņēmumiem, bet šim nolūkam paredzētos finanšu līdzekļus varētu novirzīt elektroniskajai darba laika uzskaitei.

Jenzis piebilda, ka, ieviešot šādu sistēmu, varētu sasniegt augstāku deklarēto darba stundu skaitu valstī, un līdz ar to panākt nodokļu ieņēmumu pieaugumu, samazinot ēnu ekonomiku. "Šis būtu veids, kā valstī radīt pozitīvu fiskālo efektu," viņš sacīja.

Jau ziņots, ka Saeimas 2017.gada 22.jūnijā pieņemtās izmaiņas likumā "Par nodokļiem un nodevām" paredz, ka no 2017.gada 1.oktobra elektroniskā darba laika uzskaites sistēma ir jāievieš visās trešās grupas jaunbūvēs un būvdarbos virs viena miljona eiro. Citās nozarēs pagaidām elektroniskā darba laika uzskaites sistēma nav ieviesta.

Vienotās elektroniskās darba laika uzskaites datubāzes izveides mērķis ir vienota elektroniskās darba laika uzskaites datu uzturēšana darba spēka nodokļu administrēšanai, darba tiesiskās attiecības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanas uzraudzībai un kontrolei, būvspeciālistu pienākumu izpildes kontrolei, būvniecības politikas veidošanai un būvniecības nozares vispārīgās pārraudzības īstenošanai, kā arī oficiālās statistikas nodrošināšanai.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu