Kuruca pārsteigums, latviešu sniegums Eirolīgā un ko devusi apvienošanās

Kas jauns basketbolā?
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rodions Kurucs pret Koriju Džozefu
Rodions Kurucs pret Koriju Džozefu Foto: AP/LETA

Apollo līdz ar jaunās basketbola sezonas tempu palielināšanos izveidojis ikmēneša rubriku "Kas jauns basketbolā?"

Šajā rubrikā pievērsīsimies Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezonai, Eiropas spēcīgākajā klubu turnīrā "Turkish Airlines Euroleague" cīņas aizvada arī seši mūsu leģionāri un palūkosimies, kā sokas jaunajam apvienotās Latvijas un Igaunijas Basketbola līgas projektam.

NBA

16. oktobrī tika dots starts 73. NBA sezonai, kura pamazām sāk uzņemt apgriezienus. Kad bija noslēgusies vien pirmā (nepilnā) spēļu nedēļa, laukumā jau bija vērojamas dūru cīņas. Proti, Losandželosas "Lakers", kuru šovasar papildināja līgas labākais spēlētājs Lebrons Džeimss, uzņēma Hjūstonas "Rockets" un noslēdzošās ceturtdaļas beigu daļā izcēlās kautiņš. Vaininieks bija "Lakers" jaunais spēlētājs Brendons Ingrams, kurš sākumā pagrūda Džeimsu Hārdenu, bet mirkli vēlāk attiecības devās skaidrot abu vienību saspēles vadītāji Ražons Rondo un Kriss Pols. Arī Ingramam vēl nebija nokrities asinsspiediens, kā rezultātā viņš izdarīja sitienu Polam...

Rezultātā Pols saņema divu, Rondo trīs, bet Ingrams četru spēļu diskvalifikāciju. Un tā bija tikai piektā NBA diena!

18. oktobrī laukumā devās arī divi no trīs NBA latviešiem – savu trešo sezonu uzsāka Dāvis Bertāns (Sanantonio "Spurs"), bet debiju piedzīvoja Rodions Kurucs (Bruklinas "Nets"). Kristapa Porziņģa (Ņujorkas "Knicks") atgriešanās laiks vēl aizvien nav noteikts.

Kurucs debitēja ar 11 minūtēm un trīs punktiem zaudējumā pret Detroitas "Pistons", bet nākamajās divās spēlēs gūtajos punktos atzīmējās ar divciparu skaitļiem. Pēdējā no tām laukums tika pamests ar sāpju grimasēm, jo tika izmežģīta potīte. Ja sākotnējās medicīniskās pārbaudes liecināja, ka savainojums nav nopietns, tad beigās izrādījās, ka sastiepums bijis pietiekami spēcīgs, jo tika izlaistas piecas spēles.

Kas interesanti – aizvadītajās trīs spēlēs NBA, Kurucs jau ir nospēlējis vairāk minūtes kā pērn "Barcelona Lassa" rindās ACB līgā. Viņa statistika šobrīd - vidēji laukumā pavadītas 14,3 minūtes, gūti 8,7 punkti un izcīnītas četras atlēkušās bumbas. Tiesa, jau naktī uz 4. novembri Kurucs piemērīja "Nets" fārmkluba kreklu, bet pēc spēles Longailendā atgriezās NBA kluba rīcībā. Sliktā ziņa, ka ierindā atgriezies arī Džanans Musa, kas bija Bruklinas pirmās kārtas izvēle draftā un, atrodoties ar Kurucu kopā laukumā G-līgas spēlē, izskatījās daudz pārliecinošāk.

Tikmēr Bertāns savu trešo sezonu iesācis pieticīgi. Viņa loma nav mainījusies – rotācijas spēlētājs, kurš realizējot tālmetienus, var nopelnīt vairāk minūtes laukumā. Ja metiens neiet, spēles laiks svārstās no 10 līdz 15 minūtēm. Aizvadītajās astoņās spēlēs Dāvis vidēji laukumā pavadījis 15 minūtes, kuru laikā izcēlies ar pieciem punktiem, realizējot tos ar 50% precizitāti. Savukārt "Spurs" šobrīd uzņēmusi labu tempu, izcīnot uzvaras pēdējos četros mačos.

Nobeidzot par NBA, jāizceļ vairākas lietas – Hjūstonas "Rockets" pieticīgais sākums (šobrīd bilance 3-5, bet bija arī 1-5), Losandželosas "Lakers" spēle kā pa viļņiem, kā arīdzan varenā Goldensteitas "Warriors", kas izcīnījusi deviņas uzvaras desmit mačos un krituši vairāki rekordi – Kleja Tomsona vienā spēlē realizēto tālmetienu skaits (14), Stefana Karija visvairāk spēles pēc kārtas (septiņas) ar realizētiem vismaz pieciem vai vairāk tālmetieniem, un arī Kevins Durents nodeva skaļu vēstījumu Ņujorkai, kad spēlē ar "Knicks" pēdējā ceturtdaļā guva 25 punktus. Vai kāds spēs apturēt "Warriors"? Atgādināsim, ka treniņus uzsācis arī vasarā iegūtais Demarkuss Kazinss...

Par nelielu pārsteigumu parūpējās Milvokī "Bucks", kas pirmo zaudējumu piedzīvoja vien pirms pāris dienām un Denveras "Nuggets", kas turnīra tabulā ieņēmusi vietu tieši aiz "Warriors".

Labāko punktu guvēju sarakstu NBA šobrīd varat skatīt ŠEIT, savukārt kopvērtējuma tabulu ŠEIT.

Mūsējie Eirolīgā

Šajā sadaļā apskatīsim latviešu Eirolīgas spēlētājus, kas šosezon mums ir veseli seši. Pēc aizvadītajām piecām spēļu kārtām visaugstāk 16 komandu lielajā kompānijā atrodās Daira Bertāna Milānas "AX Armani Exchange Olimpia", kurai ceturtā vieta ar bilanci 4-1. Piedevām pēdēja uzvara izcīnīta diezgan graciozā manierē (skatīt zemāk).

Bertāna loma salīdzinājumā ar pērno gadu nav mainījusies - laukumā nāk kā viens no pirmajiem no soliņa, vai ik pa laikam tiek pie iespējas spēles uzsākt. Aizvadītajos piecos mačos caurmērā izcēlies ar septiņiem punktiem 16 minūšu laikā.

Sestajā vietā atrodās Rolanda Šmita "Barcelona Lassa" ar 3-2 bilanci, bet uzbrucējs gan pie teikšanas netiek. Viņa kontā viens mačs pret Maskavas CSKA, kurā gūti septiņi punkti.

Astoto vietu ar trīs uzvarām piecos mačos ieņem divu Jāņu - Timmas un Strēlnieka - pārstāvētā Pireju "Olympiacos". Lai arī Timmam pirms sezonas prognozēja ievērojamu lomas maiņu un snieguma uzlabošanos, tas pagaidām nav noticis. Vidēji laukumā pavadītajās 14 ar pusi minūtēs viņš izcēlies vien ar trīs punktiem. Viennozīmīgi no Timmas tiek gaidīts vairāk. Nedaudz reabilitēties Timma varēja nesenajā Grieķijas kausa spēlē, kur viņš izcēlies ar 21 punktu.

Savukārt Strēlnieks pēdējās divas nedēļas ārstē savainojumu. Pirmās divas spēles tika aizvadītas godam 10 (pret Maskavas apg. "Khimki") un 11 (pret "Baskonia") punkti, bet pret "Maccabi FOX" piecās minūtēs palika bez punktiem. Pagaidām nav zināms, kad tieši Strēlnieks varētu atgriezties laukumā.

Kopvērtējuma lejasgalā šobrīd atrodas Anžeja Pasečņika Grankanārijas "Herbalife" un Žaņa Peinera Stambulas "Darussafaka Tekfen", ar vienu uzvaru ieņemot 14. un 15. vietu.

Abu spēles vidējais laiks ir ļoti līdzīgs - aizvadītos piecos mačos 17 minūtes Pasečņikam, bet Peineram 19. Pasečņiks izcēlies ar deviņiem punktiem un 3,8 atlēkušajām bumbām, bet Peineram astoņi punkti, kuriem viņš pievieno arī teju divas piespēles (1,8) partneriem. Abus vieno vēl kas - divpunktu metieni tiek izpildīti ar apsveicamu precizitāti - Pasečņiks realizējis 18 no 25 mēģinājumiem (72%), bet Peiners 14 no 21 (66,7%).

Pilnu kopvērtējuma tabulu varat skatīt ŠEIT.

Latvijas un Igaunijas Basketbola līga

Uz šo brīdi (5.11.) jaunizveidotajā līgā aizvadīta 51 spēle. Saprotams, ka pēc tikai nedaudz vairāk kā nospēlēta mēneša tālejošus secinājumus izdarīt nevaram, taču zināmas tendences ir redzamas.

Runājot par līgas favorītiem, eksperti par tiem kļūdījušies nebija - turnīrā bez zaudējumiem aizvien cīnās Tallinas "Kalev/Cramo", kam seko abi Latvijas finālisti BK "VEF Rīga" un BK "Ventspils". Jautājumus radīja, t.s., vidējā masa, kurā šobrīd pārsvars kaimiņiem - piecas no astoņām komandām, kas atrodas "play-off" zonā, ir no Igaunijas.

Kopumā aizvadīta 51 spēle, bet 31 spēkus samērojuši latvieši ar igauņiem. No 31 dueļa 18 uzvaras ir kaimiņiem, bet mūsējiem 13.

Vidējā rezultātu starpība šajā līgā ir 17,1 punkts, bet mazāk kā ar 10 punktu starpību noslēgušies vien 14 mači, savukārt ar 20 un vairāk punktu starpību (principā ar sagrāvēm) 18. Respektīvi - ir liela plaisa starp vadošo trijnieku un pārējiem, kā arī lejasgala komandas kā "Liepāja", "Jēkabpils"/"SMS Credit" (vienīgā bez uzvarām) un "Valga"/"Valka" uz pārejo fona krietni iepaliek.

Šo rindu autors aktīvi seko līdzi arī skatītāju skaitam, kas apmeklē spēles. Tāda informācija tiek norādīta spēļu protokolos. Tiesa, arī tur ir daudz nepilnību tāpat kā jaunajā mājas lapā. Rezultāti tiks apkopoti ap gadu miju, kad reāli varēs secināt - vai šis produkts ir palielinājis interesi par basketbolu Latvijā vai nav. Salīdzināsim arī ar pagājušas sezonas datiem.

Līga vēl ieskrienas, bet pirmie trauksmes zvani jau noskanējuši - ja "play-off" notiktu šodien, tajā piedalītos vien trīs klubi no Latvijas...

Kopvērtējuma tabulu varat skatīt ŠEIT.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu