Prezidentam, iespējams, būtu jādomā arī par ceturto premjera kandidātu, uzskata Ulmanis (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Guntis Ulmanis.
Guntis Ulmanis. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Bijušais Valsts prezidents Guntis Ulmanis norādījis, ja situācijā, kad Saeimā neviens no šobrīd izvēlētajiem premjera kandidātiem negūs vairākumu balsu skaitu, prezidentam Raimondam Vējonim vajadzētu domāt par ceturto amata kandidātu, vēsta raidījums LNT Top 10.

Ulmanis, kuram pašam bijusi līdzīga pieredze ar to, ka viņa nominētie kandidāti premjera amatam nesaņem Saeimas balsu vairākumu, uzskata, ka arī šoreiz šāda situācija ir iespējama.

”Domājot par trim [premjera amata kandidātiem], ir jādomā par ceturto. Un tad, kad notiks šīs vēlēšanas, droši vien prezidentam būs padomā kaut kas arī par to, kam jānotiek, ja šie trīs neviens nesaņems atbalstu. Un, man šķiet, ka tā tas varētu arī notikt.”

Šobrīd tiek izteikti minējumi, ka Raimonds Vējonis kā pirmo varētu virzīt Jāni Bordānu, tomēr nešķiet pārliecinoša iespēja, ka viņš gūs Saeimas deputātu balsu vairākumu. 

Lai arī kopš 90. gadiem nav bijusi situācija, ka prezidenta nominētais ministru prezidents nav guvis atbalstu Saeimā, šāda situācija ir pilnīgi normāla. 

Guntis Ulmanis norāda, ka Saeimā atbalstu viņa izvirzītie premjera kandidāti neguva atbalstu vairākkārt. Toreiz atbalstu neguva Andreja Krastiņa, Māra Grīnblata un Ziedoņa Čevera valdības. Pirmos divus toreizējais prezidents nominēja bez cerībām, ka viņi tiks atbalstīti.

”Andrejs Krastiņš un Māris Grīnblats toreiz bija galvenie nacionālā karoga nesēji, un, kamēr viņi paši nepārliecinājās uz savas pieredzes, ka parlaments viņus neievēl, nebija jēgas bezgalīgām diskusijām. Tāpēc mēs arī tā teicām: jūs esat pelnījuši, ka jūs būtu premjeri. Vai tāpat domā arī parlamentārieši – pārbaudīsim. Un to mēs arī izdarījām,” skaidro Guntis Ulmanis. 

Prezidents varētu draudēt ievēlētajiem deputātiem ar Saeimas atlaišanu gadījumā, ja nespēs vienoties par valdību, tomēr šādas metodes varētu izmantot tikai pilnīgas bezizejas situācija, vēsta raidījums LNT Top 10.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu