EP piekrīt piešķirt 17,73 miljonus eiro Latvijai 2017. gada plūdu radīto zaudējumu novēršanai (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Stipro lietusgāžu ūdeņu appludinātā teritorija ap māju Rēzeknes novadā.
Stipro lietusgāžu ūdeņu appludinātā teritorija ap māju Rēzeknes novadā. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti otrdien Strasbūrā notiekošajā plenārsesijā nolēma piešķirt 17,73 miljonus eiro Latvijai 2017. gada plūdu radīto zaudējumu novēršanai, teikts EP preses dienesta paziņojumā.

Lēmums tika pieņemts ar 402 balsīm par, 25 pret un septiņiem deputātiem atturoties.

Līdzekļi tiks piešķirti no ES Solidaritātes fonda, kas tika izveidots 2002.gadā, lai sniegtu palīdzību dabas katastrofu gadījumos. Līdz šim tā līdzekļi piešķirti 80 gadījumos un izmantoti dabas katastrofu seku novēršanai 24 Eiropas valstīs.

Palīdzība izmantojama, lai atjaunotu infrastruktūru, kompensētu ārkārtas pasākumu izmaksas un daļēji segtu attīrīšanas darbu izmaksas.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka pagājušā gada augustā, septembrī un oktobrī Latvija piedzīvoja spēcīgas lietavas, kas īpašu postu nodarīja Latgalē. Plūdi izpostīja labības sējumus, kā arī radīja bojājamus meliorācijas sistēmām, ceļiem un dzelzceļiem.

Toreiz zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) aģentūrai LETA sacīja, ka 2017. gada plūdi Latvijas lauksaimniekiem provizoriski ir radījuši 37,3 miljonu eiro zaudējumus.

Lauksaimnieki, kuriem spēcīgo lietavu un plūdu rezultātā bojā gāja lauksaimniecības kultūraugu sējumi un sagatavotais siens, varēja pieteikties kompensāciju saņemšanai.

Lai kompensētu šo lietavu nodarītos postījumus, Latvijas valdība akceptēja 14,87 miljonu eiro izmaksu no valsts budžeta programmas Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem. Tāpat no šīs budžeta programmas tika nolemts piešķirt 98 300 eiro Lauku atbalsta dienestam un 13 285 eiro Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centram neparedzēto izdevumu segšanai, kas saistīti ar plūdos cietušo platību apsekošanu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu