Latvijas simtgades basketbola izlases sastāvs (3)

Visu laiku labākie
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Līdz Latvijas simtgadei atlikušas divas dienas. Šajā laika posmā Latvijas sports ir piedzīvojis dažādus laikus - gan pozitīvus, gan negatīvus. Godinot lielo valsts notikumu, Apollo portāls ir izveidojis Latvijas vīriešu basketbola izlases simtgades sastāvu. Šajā laika posmā Latvijas basketbolā ir bijuši daudzi talantīgi sportisti, tādēļ izvēlēties labāko divpadsmitnieku ir sarežģīti. Uzreiz jāpiemin, ka šis ir subjektīvs lēmums sastāva izvēlē. 

1. Valdis Valters

Valdis Valters
Valdis Valters Foto: Ieva Makere/LETA

Iespējams, ka visu laiku izcilākais latviešu basketbolists. 1981. gadā Valters tika atzīts par Eiropas labāko basketbolistu. 1982. gadā kļuva par pasaules čempionu ar PSRS izlasi, savukārt 1986. gadā tika pie sudraba medaļām. Eiropas čempions 1981. un 1985. gadā. Valters bijis iniciators daudzām basketbola idejām - sākot ar Latvija basketbola līgas izveidi, kā arī Latvijas jaunatnes basketbola līgu, beidzot ar VEF Rīga basketbola kluba atdzimšanu. 

2. Kristaps Porziņģis

Kristaps Porziņģis
Kristaps Porziņģis Foto: Edijs Pālens/LETA

Protams, ka šajā divpadsmitniekā ir jāiekļauj mūsu šī brīža lielākā zvaigzne Kristaps Porziņģis. Liepājnieku 2015. gada vasarā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftā izraudzījās Ņujorkas "Knicks" komanda. Šī ir Porziņģa ceturtā sezona baskebola mekā (jāpiemin, ka šosezon traumas dēļ viņš vēl nav devies laukumā). 2017. gada Eiropas čempionātā Porziņģis palīdzēja Latvijas basketbola izlasei izcīnīt augsto piekto vietu. 

Savā līdzšinējā NBA karjerā liepājnieks aizvadījis 186 spēles, kuru laikā vidēji spēlē guvis 17,8 punktus, kā arī izcīnījis 7,1 atlēkušo bumbu. 

3. Kaspars Kambala

Foto: Ieva Lūka/LETA

Pašlaik 39 gadus vecais Kambala savulaik tika uzskatīts par vienu no vadošākajiem centra spēlētājiem Eiropā. Savos ziedu laikos pārstāvējis tādas komandas kā Madrides "Real", "Fenerbache", "Unics" un citas. Protams, ka 2006. gadā iegūtā diskvalifikācija nenāca par labu viņa reputācijai, taču 2008. gadā viņš atgriezās profesionālajā basketbolā. 

Kopā ar Latvijas izlasi Kambala piedalījās trijos Eiropas čempionātos - 2001.,2003. un 2009. gadā. Protams, ka sportista reputācija, iespējams, ka aizēno viņa sportisko karjeru, taču nevar noliegt viņa paveikto basketbola laukumā. Šāds dominējošs centra spēlētājs Latvijas basketbolā vēl nebija redzēts. 

4. Rūdolfs Jurciņš

1935. gada Latvijas valstsvienības kapteinis un centra spēlētājs. Jurciņa augums bija tikai 185 cm, grūti iedomāties mūsdienās šādu centra spēlētāju. Kopā ar Latvijas izlasi Ženēvā izcīnīja pirmo Eiropas čempiontitulu. 

Basketbolā Jurciņš bija no 1924. līdz 1937. gadam - darba un mācību dēļ bija spiests savu karjeru noslēgt vien 29 gadu vecumā. 1947. gadā gāja bojā lielinieku koncentrācijas nometnē. 

5. Andris Biedriņš

Foto: Krists Spruksts/LETA

Andris Biedriņš ilgu laiku bija vienīgais Latvijas pārstāvis NBA. Savu karjeru Ziemeļamerikā uzsāka 2004. gadā, bet noslēdza 2014. gadā. Līdz 2013. gadam viņš pārstāvēja Goldensteitas "Warriors" komandu, savukārt savu pēdējo sezonu aizvadīja Jūtas "Jazz" sastāvā. 

Karjeras laikā aizvadīja 516 spēles NBA, vidēji gūstot 6,3 punktus, izcīnot 7 atlēkušās bumbas, kā arī bloķējot 1,1 metienu spēlē. 

Kopā ar Latvijas basketbola izlasi piedalījās 2007. un 2009. gada Eiropas čempionātā. 

6. Dāvis Bertāns

Foto: AP/LETA

Pašlaik 26 gadus vecais Bertāns NBA aizvada jau savu trešo sezonu, pārstāvot Sanantonio "Spurs" komandu. 2011. gada draftā latviešu basketbolistu izraudzījās Indianas "Pacers" komandu, taču vēlāk tiesības uz Bertānu ieguva tieši "Spurs" komanda. Savas karjeras laikā spēlējis arī Eirolīgā, kā arī pārstāvējis vairākus zināmus basketbola klubus - "Olimpija", "Partizan", kā arī "Laboral Kutxa Baskonia". 

Kopā ar Latvijas izlasi sportists ir piedalījies 2011. un 2017. gada Eiropas čempionātā. 2010. gadā kopā ar U-18 komandu izcīnīja bronzas medaļas Eiropas čempionātā Lietuvā. 

7. Maigonis Valdmanis 

Valdmanis bija Rīgas ASK, Latvijas izlases un PSRS izlases kapteinis. Trīskārtējs Eiropas čempions - 1957. - 1961. gads. Trīs reizes basketbolists ieguva arī olimpisko spēļu sudraba medaļas - 1952., 1956. un 1960. gadā. Valdmanis bija pirmais latviešu basketbolists PSRS izlasē, debitējot vien 18 gadu vecumā. 

Jāpiemin, ka Valdmanis arī miris ir basketbola laukuma malā. Visu savu dzīvi veltījis groza bumbai. 

8. Jānis Blūms

Jānis Blūms
Jānis Blūms Foto: Jānis Škapars / TVNET

Esošais Latvijas basketbola izlases kapteinis Blūms ir īsts savas valsts patriots. Kopā ar Latvijas izlasi ir piedalījies septiņos Eiropas čempionāta finālturnīros. Kopš 2005. gada katru vasaru veltījis savas valsts izlasei. 

Šobrīd 36 gadus vecais Blūms karjeras laikā ir pārstāvējis vairākas zināmas komandas - Lietuvas "Rytas", "Bilbao Basket", "Panathinaikos". Vairākās sezonas spēlējis Eirolīgā un ACB līgā. 

9. Kristaps Janičenoks

Kristaps Janičenoks
Kristaps Janičenoks Foto: Jānis Škapars / TVNET

Kristaps Janičenoks, kuram šobrīd ir 35 gadi, pēc 2017. gada Eiropas čempionāta noslēdza savu karjeru nacionālajā izlasē. Savas karjeras laikā ir pārstāvējis vairākus Latvijas klubus, kā arī ilgu laiku pavadījis Itālijā.

Kopā ar Latvijas izlasi Janičenoks piedalījās sešos Eiropas čempionāta finālturnīros - 2005., 2007., 2009., 2013., 2015. un 2017. gadā. 

10. Jānis Krūmiņš

Krūmiņš tiek uzskatīts par visu laiku izcilāko latviešu centra spēlētāju. Krūmiņš bija 218 cm garš, kas viņam ļāva dominēt pār saviem pretspēlētājiem. Trīskārtējs olimpisko spēļu sudraba medaļu ieguvējs ar PSRS izlasi - 1956.,1960. un 1964. gadā. Tajā pašā laikā trīs reizes kļuva par Eiropas čempionu. 

Kopš 1981. gada Baltijas valstu basketbola veterāni sacenšas turnīrā par Jāņa Krūmiņa kausu. Savulaik tika nominēts Latvijas 20. gadsimta labākā sportista godam. 

11. Uvis Helmanis

Foto: Oskars Cirsis | TVNET

Pašlaik 46 gadus vecais Helmanis savulaik bija Latvijas izlases kapteinis. Spēlētāja karjera viņam ilga no 1992. gada līdz pat 2010. gadam. Bija pazīstams kā lielisks tālmetienu speciālists. Karjeru pārsvarā pavadījis spēlējam Latvijas klubos, taču pavadīja arī karjeras posmu Vācijā. 

Kopā ar Latvijas izlasi piedalījies sešos Eiropas čempionāta finālturnīros. 

12. Valdis Muižnieks

Foto: Ieva Čīka/LETA

Muižnieks arī ir trīskārtējs olimpisko spēļu sudraba medaļu īpašnieks. Karjeras laikā lieliski sapratās ar Jāni Krūmiņu. Muižniekam pieder visi tie paši sasniegumi, kuri ir Krūmiņam. Abi pat vienlaicīgi nolēma likt punktu karjerai - 1969. gadā. 

Pēc basketbolista karjeras beigām Muižnieks strādāja gan Sporta komitejā, gan ASK komandā. Viņš bija viens no aktīvākajiem Latvijas veterānu kustības rosinātājiem. 

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu