Kāpēc šķirnes kaķi ir tik dārgi?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Nevienam nav noslēpums, ka šķirnes dzīvnieki nav lēti, īpaši tad, ja tiem ir ciltsraksti. Cik maksā šķirnes kaķis, kas nosaka tā cenu un kā izvēlēties sev īsto mīluli?

Šķirnes dzīvnieku vidējā cena ir no 500 eiro līdz 1000 eiro, bez pavairošanas tiesībām. Lai iegūtu savā īpašumā vaislas dzīvnieku, nāksies šķirties no 1000 un vairāk eiro, stāsta audzētāja un kaķu pazinēja Anžela Fomičeva.

Ļoti bieži profesionāliem audzētājiem ar labu starptautisko reputāciju nākas dzirdēt, ka viņu cenas ir neadekvātas un samaksa ir tikai un vienīgi par audzētāja vārdu.

Kā rodas tīršķirnes kaķēni reģistrētiem audzētajiem?

Audzētājs rūpīgi piemeklē pāri, pēta dzimtas līnijas, braukā pa dažādām valstīm, lai dzīvē satiktu kolēģus - audzētājus, to slavenos kaķus utt. Audzētavas sapņu kaķēns dažkārt tiek gaidīts pat vairākus gadus - tāds, kurš varētu pilnveidot audzētavas pēcnācēju tipāžu, uzturēt veselīgu dzimtas līniju, ar maigu un pacietīgu raksturu.

Kamēr audzētājs gaida pārošanai atbilstošu vecumu, šis kaķēns dodas uz izstādēm.

Izstādes nav domātas personīgā ego uzturēšanai.

Izstādēs starptautiski atzīti tiesneši pilnībā apskata kaķi, lai izslēgtu diskvalificējošo pazīmju esamību, piemēram, skeleta vai galvaskausa deformāciju, pievērš uzmanību arī elpošanai, kaķa fiziskajai formai un raksturam. Pēс tam tiek vērtēta kaķa atbilstība starptautiski atzītam standartam.

Ļoti bieži uz pārošanas brīdi kaķim jau ir pirmie tituli, kas nozīmē, ka viņu ir apskatījuši vismaz trīs dažādi neatkarīgi tiesneši.

Izstādes audzētājiem ir vajadzīgas arī tāpēc, lai dalītos ar pieredzi un sekotu līdzi šķirnes attīstības tendencēm.

Gatavojoties dzimtas turpināšanai, audzētājs veic arī ģenētiskās pārbaudes - dažām šķirnēm federācijas nosaka obligātas pārbaudes. Mūsdienās ir pieejami arī kompleksie testi, kurus rekomendē taisīt visiem, neatkarīgi no šķirnes riskiem, lai izvairītos no negaidītām ģenētiskām slimībām. Piemēram, vecāki var būt pilnīgi veseli, bet abi var būt vienas un tās pašas slimības gēnu pārnēsātāji, kas nozīmē, ka daļa no metiena var būt slima.

Kaķiem tiek nodrošināts labākais uzturs, vitamīni, ir savs vetārsts, kurš novēro visus audzētavas dzīvniekus.

Ja pārošana notikusi veiksmīgi, audzētājs gatavojas dzemdībām. Līdz dzemdībām audzētājs iziet kursus, vebinārus un lasa literatūru par ģenētiku, palīdzību dzemdību laikā, metiena pareizu audzēšanu un audzināšanu.

Audzētājs zina, ka dzemdību process nav paredzams, un ir gatavs doties uz klīniku gan naktī, gan savā dzimšanas dienā, ja tas ir nepieciešams - ne tikai fiziski gatavs, bet arī materiāli.

Audzētājs audzē kaķēnus kā savus paša bērnus.

Ļoti bieži pirmās divas nedēļas tas ir blakus mazuļiem visu diennakti, it īpaši, ja metiens ir liels un nepieciešama piebarošana. Audzētājs zina, ka eksistē specifiski pareizās socializācijas posmi, un labi zina, kurā brīdī kas jādara ar kaķiem.

Visi kaķu klubi, kuri darbojas Latvijas teritorijā, atļauj kaķēnu atsavināšanu tikai pēс 3 mēnešu vecuma - pēс dubultās vakcinēšanas un karantīnas laika beigām. Visu šo laiku audzētājs rūpējas par visu metienu un viņu mammu. Ja paveicas un visiem piesakās uzticami saimnieki, tad ap 4 mēnešu vecumu visi kaķēni pārvācas uz jaunajām mājām, bet kaķu mamma atpūtīsies vismaz gadu.

Audzētāja un kaķu pazinēja Anžela Fomičeva uzdod retorisku jautājumu: "Cik var nopelnīt ar kaķēniem pie šāda scenārija? Un gada griezumā ņemot vērā visas izstādes, pārbaudes, apmācības …"

Priekšrocības, iegādājoties šķirnes kaķi:

  • Mazulis ir no vecākiem, kuri pārbaudīti gan fenotipiski, gan ģenētiski.
  • Uz jaunajām mājām kaķēns dodas pareizajā vecumā, saņemot visas nepieciešamās potes, kā arī ir attārpots.
  • Mazulis ir pareizi socializēts un ir ieguvis vecumam atbilstošas iemaņas.
  • Audzētājs kļūst par jūsu draugu un padomdevēju visās dzīves situācijās.
  • Jums ir līgums, kurā ir atrunātas tiesības un pienākumi no abām pusēm.

Monētas otra puse

Ir sludinājums ar kaķēniem, kuri fenotipiski izskatās pēс šķirnes kaķiem. Tādus ļoti bieži var atrast cenā no 150 līdz pat 450 eiro. Labākajā gadījumā būs redzama māte, kurai nebūs nekādi izcelsmes dokumenti.

Kā rodas tādi kaķēni? Anžela atklāj parasto stāstu - reiz cilvēki nopirka glīto kaķēnu, tikai kā mājas mīluli, dokumenti nebija vajadzīgi. Kaķenīte auga, sāka atgādināt šķirnes kaķīti un saimniece padomāja - vajag tomēr ļaut piedzemdēt, vēl jo vairāk - pie reizes var nopelnīt. Tas nekas, ka kaķenīte ir bailīga, viņai ir plakans krūšu kurvis un mūžīgas alerģijas.

Kaķenītes saimniece sociālajos tīklos uzraksta sludinājumu - meklējam līdzīgu, piemēram, britu runcīti, dzimtas turpināšanai. Pārī sanāk divi kaķi, kuri var būt arī radinieki, jo neviens nezina viņu īsto izcelsmi, ar nezināmu veselības stāvokli, tie ne vienmēr ir sapotēti un attārpoti.

Kaķenes saimnieks nav sagatavojies dzemdībām un nav izgājis apmācības, kuras pieprasa Ministru Kabineta noteikumi par labturības ievērošanu.

Pāris tika piemeklēts ne ar mērķi saglabāt un uzlabot šķirnes kvalitāti, bet pēс principa - lai ir līdzīgs. Kaķenes īpašnieks, pirmkārt, riskē ar viņas veselību un dzīvību, pārojot ar runci, kuram varētu būt arī venēriskās slimības. Otrs risks ir dzemdību process, ja cilvēks nav speciāli tam sagatavots. Viņš nevar zināt, kad ir "jāceļ trauksme" un jādodas pie ārsta.

Kaķenes dzīvībai dažkārt draud briesmas, kurās noteicošās ir minūtes. Saimnieks turpina gaidīt, kad kaķene pati piedzemdēs, jo "taču dabā viņas dzemdē pašas"! Šādā scenārijā var zaudēt ne tikai mazuļus, bet arī mammu. Ja process beidzies veiksmīgi, cilvēks, kurš nav ieguvis zināšanas par kaķēnu attīstību un veselību, diez vai varēs pamanīt signālus par to, ka kaut kas nav labi.

Pat, ja pēc dzemdībām viss ir kārtībā, kaķēni aug un mamma viņus baro, ap 5-6 nedēļām mazie kaķēni kļūst par īstu apgrūtinājumu saimniekam. Tie sāk ēst ne visu, ko piedāvā, un citus nepieciešams barot piespiedu kārtā, sāk mācīties iet uz kastīti, kas nozīmē, ka peļķītes un kaudzītes var būt jebkurā vietā. Kaķēni sāk mācīties spēlēties un asināt nadziņus, un tādām izpriecām viņi izmanto jebko, ko redz tuvumā - arī mēbeles un aizkarus.

Tieši šo iemeslu dēļ visbiežāk sludinājumi no pavairotājiem redzami ar kaķēniem, kuriem ir tikai 1,5 mēneši. Viņuprāt, mazuļi jau visu māk, un var doties dzīvot uz jaunajām mājām. Lielākā daļa no tiem nav saņēmusi pirmo attārpošanu, kas ir paredzēta sešu nedēļu vecumā.

Cena šādos gadījumos tiek noteikta pēc tā, cik mazuļi ir līdzīgi šķirnes kaķiem. Savukārt cilvēki tādus kaķus ļoti ātri nopērk, it īpaši, ja tuvojas svētki. Pēc dzemdībām ir pagājuši 2-3 mēneši un kaķene sāk meklēties, jo tā dabā iekārtots - saimnieki jau atkal meklē savai kaķenei līgavaini. Tā tas var atkārtoties pat četras reizes viena gada laikā. Tā nu veidojas arī peļņa: jābaro tikai mamma, mazuļi dzimst visu gadu un tos ātri nopirks, jo cena ir visiem pieejama.

Ko iegūst jaunā kaķēna saimnieks:

  • Ieekonomētus līdzekļus, jo kaķēnu nepirka pie audzētāja - līdzekļi visdrīzāk tik iztērēti veterinārijas izdevumos.
  • Kaķēnu, kuram vēl vismaz mēnesi būtu jābūt pie mammas, lai turpinātu saņemt imunitātei nepieciešamās barības vielas un pareizi socializētos ar metiena brāļiem un māsām.
  • Mazuli, par kuru vecāku veselību, izskatu un raksturu var tikai nojaust.
  • Retos gadījumos attārpotu, bet nevakcinētu mazuli, kas rada absolūti neattaisnotu risku tā veselībai. Mazais var būt jau inficēts ar kādu no vīrusiem. Līdz šim no slimības attīstības viņu sargāja mātes piena antivielas, bet, nokļūstot jaunajā vidē, saimnieks var sastapties ar nopietnām problēmām.
  • Pavairotājs nepalīdz brīdī, kad parādās problēmas, bet jaunajam kaķa saimniekam nav dokumenta, kas pierāda kaķēna izcelsmi. Papildus tādā veidā tiek atbalstīs bizness, kura pamatā ir dzīvnieku mocīšana.

Man tikai gribas mājdzīvnieku - nevajag nekādus dokumentus!

Anžela uzsver, ka paradoksālākais izteiciens, ko viņai nācies dzirdēt daudzo gadu laikā, kopš viņa darbojas ar šķirnes dzīvniekiem, ir: "Man tikai mājās gribas kaķīti, nevajag nekādus dokumentus". Arī audzētāji iegādājas dzīvniekus, lai mīlētu, lolotu un rūpētos par tiem, dodot visu labāko.

"Pērkot, piemēram, māju, cilvēks konsultējas ar juristu, pārbauda līgumā katru komatu, bet kāpēс pret dzīvnieka izvēli, kurš, starp citu, dzīvos divpadsmit un vairāk gadus, ir tik pavirša attieksme?" jautā audzētāja. 

Cilvēki meklē iespēju ieekonomēt uz visu, arī uz dzīvām radībām.

Arī audzētājiem mēdz būt mazuļi, kuriem konstatēti kādi trūkumi - citreiz tādus pat dāvina apmaiņā pret drošu un mīlošu vidi. Ir jauni dzīvnieki, kuri nevar turpināt dzimtu un dažādu apstākļu dēļ nevar palikt audzētāja mājās. Arī patversmē var atrast šķirnei līdzīgu kaķi, jo tur mēdz būt pamestie šķirnes dzīvnieki, kuri visbiežāk ir pavairotāju upuri. Audzētājs pieņems atpakaļ savu pēcnācēju jebkurā stāvoklī un vecumā, ja jaunie īpašnieki netiks ar to galā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu