Instalācija Pērtiķis Sems atkārtoti eksponēta Jaunajā Teikā (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Pērtiķis Sems.
Pērtiķis Sems. Foto: Evija Trifanova/LETA

Gatavojoties nākamajam festivālam Tēlniecības kvadriennāle 2020 Jaunajā Teikā eksponēta iedzīvotāju iemīļotā pilsētvides instalācija Pērtiķis Sems, kas pērnā gada rudenī no Kronvalda parka tika pārvesta uz bērnu izklaides parku Avārijas Brigāde, preses konferencē norādīja festivāla rīkotāju pārstāve Kristiāna Kārkliņa.

Plānots, ka instalācija Jaunajā Teikā atradīsies turpmākos divus gadus. Mākslas menedžmenta un informācijas centra pārstāvis un Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Aigars Bikše pauda, ka Latvijā nepieciešams ņemt piemēru no citām Eiropas valstīm un ASV, ieviešot likumos nosacījumus par nepieciešamību Latvijas pilsētu publiskajās vietās atvēlēt noteiktu pilsētvides daļu tieši mākslai.

"Braucot ārpus Latvijas, mēs pilsētvides mākslu redzam daudz, bet tā ir skaidra politiskā nostāja lai publiskā telpa būtu ne tikai funkcionāla, bet gan arī spētu komunicēt ar cilvēkiem," sacīja Bikše.

Pērtiķis Sems pašlaik apskatāms pie biroju ēkas Gustava Zemgala gatvē 76, netālu no kopstrādes telpas Teikums.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvā pieejamā informācija, Pērtiķis Sems pirmo reizi Rīgā, Kronvalda parkā, tika eksponēts 2016. gadā iepriekšējās Tēlniecības kvadriennāles laikā. Pēc festivāla noslēguma, instalācija netika demontēta, kā to pieprasīja Rīgas domes iestādes.

Rīgas domes Pieminekļu padomes vadītājs Ojārs Spārītis aģentūrai LETA toreiz apgalvoja, ka Pērtiķis Sems ir "vidi degradējošs elements". Viņš skaidroja, ka šāda "dāvana" pilsētai nav vajadzīga un tās vidē neiederas un tā kā tā joprojām ir mākslinieku īpašums - tas ir viņu uzdevums to demontēt.

Savukārt "Mākslas menedžmenta un informācijas centra" valdes priekšsēdētāja vietniece Māra Ādiņa norādīja, ka Rīgas domei tika izteikts piedāvājums instalāciju izvietot citviet galvaspilsētā, taču daudzo iesaistīto departamentu un plašo diskusiju dēļ, risinājums tā arī netika atrasts.

Pēcāk instalācija tika pārvietota uz bērnu izpriecu parku Avārijas brigāde Lēdmanes pagastā.

Kā ziņots, Tēlniecības kvadriennāle šogad pirmo reizi paplašinās savu darbības lauku, programmā iekļaujot arī performanču mākslu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu