Urologs par prostatas vēzi: vīrieši vairāk raizējas par problēmām intīmajā jomā nekā par nāvi

Sieviete
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Pasaulē tagad daudz runā ne tikai par priekšdziedzera jeb prostatas vēža atklāšanu un ārstēšanu, bet arī par normālas dzīves kvalitātes saglabāšanu. Lai vīrietis, turpinot pārbaudes vai ārstēšanu, varētu strādāt, nodarboties ar hobijiem un pat atjaunot savu seksuālo funkciju. 

Aptuveni puse no tiem, kam atklāts prostatas vēzis, dzīvo 5 gadus un ilgāk. * Ja slimība atklāta agrīni, var nodzīvot 20-30 gadus un vairāk.

“Vīrieši (54%) kam atklāts prostatas vēzis, vairāk raizējas par problēmām intīmajā jomā nekā par nāvi (36%).”*

Potences atjaunošana

Katram vīrietim pašam jārūpējas, lai prostatas vēzis nav ielaists, citādi erekciju vairs nevarēs atjaunot. No 50 gadu vecuma (ja kādam ģimenē bijis prostatas vēzis, tad no 40 - 45 gadu vecuma) reizi gadā jāpārbauda prostatas veselība, jāveic PSA (prostatas specifiskā antigēna) tests. “Ja vēzis atklāts agrīni un radikāli ārstēts ķirurģiski, operācijas laikā cenšoties saglabāt nervus, kas iet pa prostatas kapsulu, tas tomēr var palielināt risku, ka audzējs atjaunojas, jo kaut kur var palikt vēža šūnas. Bet, ja vīrietis vēlas atjaunot erekciju, tikpat svarīga kā šāda saudzīgāka operācija, ir seksuālā rehabilitācija. Par to sabiedrībā daudz nerunā, jo prostatas vēzis lielākoties ir kungiem pēc 60, kad daudziem seksuālās dzīves vairs nav vai tā ir ļoti reta.

» Urologs: ārsta apmeklējums nav nekas pazemojošs, taču to apmeklē tikai 7% vīriešu

Seksuālā rehabilitācija cieši saistīta ar partnerattiecībām. Pēc operācijas dzimumloceklim vajadzīga stimulācija un kādam tā jāveic. Ja partnere nav ar mieru vīrietim palīdzēt, diezin vai tur kaut kas sanāks. Erekcija var atgriezties arī tikai pēc četriem pieciem gadiem, kad nervi atkal ieaug vietā. Līdz tam kopā ar stimulāciju jāizmanto potences tabletes vai injekcijas. Citādi, ja pat pus gadu dzimumloceklis nebūs strādājis, tā muskulatūra vairs nebūs spējīga nodrošināt funkciju,” stāsta Māris Jakubovskis, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikas virsārsts onkoloģiskajā uroloģijā.

“Tikai 14% veselības aprūpes speciālistu uzskata, ka spēj sniegt atbilstošu palīdzību jautājumos par prostatas vēža pacientu dzīves kvalitātes uzlabošanu. Svarīgs ir ģimenes atbalsts.”*

Dzīve turpinās

Pēc tam, kad atklāts un ārstēts prostatas vēzis, normālas dzīves kvalitātes saglabāšanai plašākā nozīmē palīdz tas, ka diagnostikas un ārstēšanas metodes arvien uzlabojas.

“Ir pieejami labi magnētiskās rezonanses izmeklējumi, līdz ar to spējam agri pamanīt, ja vēzis atjaunojas. Tad ir iespēja to fokusēti apstarot ar precīzam un jaudīgām staru ierīcēm. Ja bijusi operācija, vēzis atjaunojies, bet tiek apstarots, arī tad panākam labu rezultātu. Remisija jeb dzīve bez vēža iespējama ilga. Šiem vīriešiem ir svarīgi regulāri veikt pārbaudes pie speciālista un gadījumā, ja slimība atgriežas – nepadoties un rīkoties.

Ja vēzis tiek atklāts, kad tas izplatījies, ārstēšanas rezultāti ir dažādi. Kad metastāzes jau aizgājušas uz citiem orgāniem, limfmezgliem, kauliem, to operēt vairs nedrīkst. Bet, ja audzēja metastāzes ir cauraugušas tikai prostatas kapsulu, var veikt arī operāciju. Tad vīrietis ir vinnējis vismaz laiku bez simptomiem, varbūt arī izdodas atbrīvot viņu no audzēja.

Prostatas vēzi, kas izplatījies, bieži pavada tāds simptoms kā nogurums. Ja audzēju operēt vairs nevar, izmanto hormonālo terapiju. Kad šī ārstēšana vairs nepalīdz, agrāk bija iespējama tikai ķīmijterapija, bet zinātne ir gājusi uz priekšu. Kopš gada sākuma arī pie mums ir jauni valsts kompensējamie medikamenti, kas dod efektu šajā situācijā. Ir pierādījumi, ka jaunās zāles pacientiem var pagarināt dzīves ilgumu, uzturēt dzīves kvalitāti un uz laiku stabilizēt slimību,” atzīst ārsts, piebilstot “Vīrieša dzīvē, kas turpinās, svarīgs ir tuvinieku atbalsts, attiecības. Lai ir, kas noglāsta, patur roku, lai ir ar ko kopā aiziet pastaigāties.”

*No izglītojošā materiāla, kas tapis akcijas Dzīvot, nevis tikai izdzīvot!, ko atbalsta UAB “Johnson & Johnson” filiāle Latvijā, ietvaros.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu