Tūkstošiem dolāru vērtā fotogrāfija ar Hitleru un ebreju meitenīti (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Hitlers ar ebreju meitenīti Rozu
Hitlers ar ebreju meitenīti Rozu Foto: AP/Scanpix

Par spīti nacistu režīma asiņainajai vēsturei dažādi ar to saistīti priekšmeti un artefakti joprojām piesaista cilvēku interesi. Piemēram, tikko par 11 tūkstošiem dolāru izsolīta autentiska fotogrāfija, kurā attēlots Ādolfs Hitlers apskaujam ebreju meitenīti.

Fotogrāfijā redzams Ādolfs Hitlers un sešus gadus veca, blonda meitenīte vārdā Roza Nīna (Rosa Nienau). Šī ebreju meitenīte vēlāk kļuva pazīstama kā “fīrera bērns”. Zināms, ka meitenītes un fīrera dzimšanas diena bija vienā datumā – 20. aprīlī, tomēr ir skaidrs, ka viņu abu izcelsmei nebija nekā kopīga. Tieši šis fakts, kā arī tas, ka fīrers zināja, ka apskauj ebreju meiteni, padara šo fotogrāfiju īpaši vērtīgu.

Foto: AP/Scanpix

Fotogrāfija tika izsolīta par 11520 tūkstošiem dolāru Česapīkas izsoļu namā Mērilendā. Ar tumši zilu tinti to ir parakstījis pats Hitlers:

Dārgajai un [smalkajai?] Rozai Nīnai Ādolfs Hitlers Minhene, 1933. gada 16. jūnijs Vācijā.

Izsoļu nama viceprezidents Andreass Kornfelds fotogrāfiju apraksta kā “vienu no unikālākajiem priekšmetiem, kas redzēts šajā izsoļu namā”.

“Par spīti tam, ka esmu vācietis un šo fotogrāfiju biju redzējis daudzas reizes, es nekad nebiju dzirdējis stāstu, kas aiz tās slēpjas,” teica Kornfelds.

Fotogrāfiju uzņēma Hitlera patvērumā Bavārijas kalnos 1933. gadā propagandas nolūkiem. Fotogrāfa Heinriha Hofmana (Heinrich Hoffmann) fotogrāfijas bieži tika izmantotas, lai fīreru tautas acīs attēlotu pozitīvā gaismā - kā vīru, kurš mīl bērnus.

Roza un Hitlers satikās, kad viņa ar savu māti atraitni 1933. gadā ieradās Hitlera patvērumā. Nav īsti zināms, kā viņa ar meitu tika izvēlētas šim pasākumam. Iespējams, tāpēc, ka Rozas un Hitlera dzimšanas diena bija vienā datumā.

Izskatās, ka Hitlers ar ebreju meitenīti satika visai labi. Noskaidrots, ka Roza fīreru pat dēvēja par tēvoci Hitleru, kā arī satikās ar viņu vairākas reizes pēc tam.

Kā rakstīts izsoļu nama mājaslapā, Hitlers apzinājies, ka meitene ir ebrejiete, tomēr propagandas vai personisku iemeslu dēļ izvēlējies šo faktu ignorēt.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu