Evijas Vēberes dziedājumu svētku koncertā aizstāv arī Jānis Šipkēvics (17)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

​Noskatoties pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas notikušo simtgadei veltīto koncertu “Mīlestības vārdā. 18+”, daudzi bija sašutuši par jaunās dziedātājas Evijas Vēberes priekšnesumiem, īpaši dziesmas “Svētku diena” izpildījumu, dēvējot to gan par šausmām, gan parodiju. Notikušo tagad ir komentējis arī viens no idejas autoriem, mūziķis Jānis Šipkēvics.

“Par Evijas Vēberes interpretāciju dziesmai “Svētku diena”. Esmu ļoti priecīgs, ka mēs šo darbu iekļāvām programmā. Šī, tāpat kā puse koncerta, iezīmē to dažādību, kāda raksturo Latvijas mūzikas jauno lauku, kuru es ar lielu prieku vēlējos iekļaut un parādīt “Mīlestības vārdā” skanējumā. Eksperimentus un drosmīgas idejas, kuras rada, piemēram, grupa “Ezeri”, Matīss Čudars, Alise Joste, arī Evija Vēbere.

Tiem, kas līdz šim nav bijuši ar šo mūziku pazīstami, iespējams, tieši šis ažiotāžas vilnis var būt par pamatu jauniem muzikāliem horizontiem.

Ja tā notiks - mērķis ar uzviju būs sasniegts! Acīmredzami traukā esam iepilinājuši spēcīgu reaģentu, un šobrīd Latvijas jaunā, eksperimentālā mūzika piedzīvo nebijušu publicitāti,” sociālajā tīklā “Facebook” paziņoja Šipkēvics.

Viņš turpina: “Nekad nav apgalvots, ka šīs interpretācijas ir labākas par senāk radītājām. Taču tās ir patiesas un šodienu atspoguļojošas. Šīs 18 dziesmas - tā ir nākotnes balss. Un tā skanēs gan ierasti, gan neparasti, gribam to vai ne. Manuprāt, Olgas Rajeckas dziedājums tolaik “Turaidas Rozes” dziesmās ir pati pilnība. Esmu gadiem tās klausījies un mīlu joprojām. Taču skumstu, ja mūsu neiecietības līmenis ir tik augsts un bailes no neparastā tik saasinātas. Evija Vēbere, atšķirībā no daudziem mūsdienu dziedātājiem, ir ieguvusi augstāko muzikālo izglītību (Groningenas Prinča Klausa konservatorijā Nīderlandē) un pati rada brīnišķīgu, atšķirīgu mūziku.

Jā, konkrētajā vakarā, kurā uz skatuves bija ap 0 grādu un visa diena pavadīta mēģinājumos ārā, - visu dziedājums varēja būt precīzāks, es piekrītu, bet ne par to bija šis koncerts, šis veltījums tuvībai, kaislībai, degsmei. Mīlestība nav perfekta.

Novēlu jums to izbaudīt un būt atvērtiem dažādībai, kas ir apkārt. Gan mūzikā, gan dzīvē kopumā. [..] Esiet brīvi un laimīgi. Novēlu mums vienam otru ļoti patiesi mīlēt. Apskaujiet tuvos un tālos. Pāri aizspriedumu robežām. Vēlreiz mīļš paldies par aizkustinošajiem vārdiem, un uz tikšanos Latvijas jaunajā gadsimtā!”

Fotogalerija: Koncerts "Mīlestības vārdā. 18+"

Kā jau ziņots, spītējot vēsajam laikam, 19. novembra vakarā sirsnīgā un mīlestības caurstrāvotā atmosfērā pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas izskanēja nākamās simtgades pirmais koncerts „Mīlestības vārdā. 18+”. Tas pulcēja vairākus tūkstošus dažādu paaudžu klausītāju. Koncerts tika veidots kā mīlestības manifests nākotnei, ko caur 18 tautā iemīļotām dziesmām jaunās skaņās pauda pazīstami latviešu mūziķi - Renārs Kaupers, grupa „Instrumenti”, Alise Joste, Evija Vēbere, Matīss Čudars, vokālā grupa „Cosmos”, Armands Birkens (ASV, „Čikāgas piecīši”), Miķelis Putniņš, Garkalnes novada jauktais koris „Pa Saulei” un citi.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu