Trifeles, depresija un pat malārija - lietas, ko suņi var saost

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Suņi jau izsenis ir ne tikai cilvēka labākie draugi, bet arī noderīgi palīgi meklēšanā. Pētījumos apstiprināts, ka suņi var saost pat malāriju, vēsta portāls The Guardian.

Malārija ir slimība ar acīmredzamiem simptomiem, taču zinātnieki noskaidrojuši, ka suņi spēj to saost. Pētījumā, kas prezentēts ikgadējā Amerikas Tropu medicīnas un higiēnas biedrības konferencē Ņūorleānā, ASV, izvirzīta hipotēze, ko plānots pierādīt ar turpmākiem pētījumiem. Tas, iespējams, nākotnē ļaus izmantot suņus, lai diagnosticētu malāriju brīdī, kad to vēl var efektīvi izārstēt.

» Suņi pēc zeķu smakas var noteikt, vai cilvēkam ir malārija

Suņa deguns tiešām ir labs palīgs meklēšanā - šīs ir lietas, ko suņi var saost:

Spridzekļi: pirmo reizi šī suņu prasme tika izmantota ASV armijā, lai meklētu mīnas Āfrikā 1940. gadā.

Narkotikas: ASV pirmo reizi šādam nolūkam suņi tika izmantoti 70. gados, lai palīdzētu atrast marihuānu un heroīnu.

Vēzis: 2015. gada pētījumā tika atklāts, ka suņi spēj saost prostatas vēzi urīnā.

Alcheimera slimība: 2016. gadā tika atklāts, ka suns urīnā var saost un identificēt tā ķīmiskās svārstības, kas norāda uz slimības agrīno stadiju.

Depresija: 2014. gadā kādā Ņūdžersijas skolā tika "pieņemts darbā" suns Cali, kas ar ožu pārbaudīja skolēnu stresa līmeni.

Cukura diabēts: Kembridžas universitātes pētījums 2016. gadā atklāja, ka suņi var sajust cukura līmeņa svārstību asinīs, ostot cilvēka izelpu.

Pelējums: Ilionisā suņi tiek izmantoti kā detektori, lai ātrāk un lētāk atrastu un apstiprinātu pelējuma esamību ēkās.

Miruši cilvēki: tiek apgalvots, ka suns var saost mirstīgās atliekas pat četru metru dziļumā.

Izkārnījumi: Vašingtonas Universitātē suņi tiek izmantoti, lai atrastu un izsekotu dažādu dzīvnieku izkārnījumus - tas pēc tam palīdz pētniekiem noteikti to uzturu un ģenētiku.

Trifeles: itāļu ūdens suņu (lagotto romagnolo) šķirne kļuvusi slavena ar savu spēju atrast sēņu trifeles. Atšķirībā no cūkām, suņi, atrodot trifeles, tās neapēdīs.

Bišu slimības: 2014. gadā Bazs, melns labradors no Austrālijas, tika apmācīts uzost plaši izplatītu destruktīvu bišu slimību - šādā veidā tas izglāba tūkstošiem bišu.

DVD: 2014. gadā Amerikas pirātisma apkarošanas birojam radās ideja apmācīt suņus saost polikarbonātus, kas tiek izmantoti DVD ražošanā, šādā veidā izskaužot pirātismu.

Govju ovulācijas cikls: 1978. gada pētījums atklāja, ka suņus var izmantot, lai noteiktu govju ovulācijas ciklu, tādējādi padarot efektīvākas mākslīgās apsēklošanas metodes.

Spoki?: Šis gan vēl joprojām ir neatbildēts jautājums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu