Neuzvaramie "Warriors" savā zemākajā punktā - bet ar iespējām atkal pacelties

Roberts Ūdris
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Dreimonds Grīns un Kevins Durants
Dreimonds Grīns un Kevins Durants Foto: AP/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) šī brīža karstākā tēma ir - vai Goldensteitas "Warriors" valdīšanas laikam ir pienācis gals? Šāds jautājums palicis aktuāls, neskatoties uz to, ka pagājusi vairāk nekā nedēļa, kopš izcēlās asumi starp Kevinu Durantu un Dreimondu Grīnu. Tas būtiski ietekmējis komandā valdošo gaisotni un arī sniegumu. Vai notikumi 13. novembra spēles ar Losandželosas "Clippers" beigās būs "Warriors" ahileja papēdis?

Kā tas viss sākās...

Komandā šobrīd valda saspringta gaisotne, ko veicināja Duranta un Grīna konflikts. Konkrētajā spēlē pie neizšķirta rezultāta 106:106, kad līdz pamatlaika beigām bija atlikušas pāris sekundes, Grīns izcīnīja atlēkušo bumbu un taisnā ceļā devās uz grozu, līdz pieļāva kļūdu, kas nozīmēja, ka spēle turpināsies papildlaikā. Ar to neapmierināts palika Durants, kurš teica: "Dod man bumbu!" Pēc tam abi iesaistījušies asā vārdu pārmaiņā, kas turpinājusies arī ģērbtuvēs.

Kā stāsta vairāki situācijai tuvu stāvoši avoti, Grīns esot "aplaimojis" Durantu ar šādiem vārdiem: "Mēs uzvarējām pirms tu atnāci. Tu mums neesi vajadzīgs. Ej prom!" Ar to gan Grīnam bijis par maz un viņš nekautrējies nosaukt Durantu arī par pasaules senākās profesijas pārstāvi jeb kā angļu valodā saka, izmantojot "B-word". Tiem kas nezina - tā nozīmi iespējams atrast interneta pārlūkā.

Atgādināsim, ka Durants komandai pievienojās 2016./17. gada sezonā. Gadu pēc tam, kad "Warriors" bija uzstādījuši NBA regulārās sezonas uzvaru rekordu (73-9), bet izslēgšanas spēļu finālā kapitulējuši Klīvlendas "Cavaliers", atrodoties tikai vienas uzvaras attālumā no titula ("Warriors" gan gadu iepriekš jau bija izcīnīts tituls, uz ko strīda laikā norādījis arī Grīns). Durants bija pārgājis no Oklahomsitijas "Thunder", kura vienu kārtu pirms fināla sērijā līdz četrām uzvarām ar 3-1 atradās vadībā tieši pret "Warriors", bet nespēja lietu nodarīt līdz galam.

"Warriors" par šo incidentu nolēma sodīt Grīnu, kurš tika diskvalificēts uz vienu spēli, turklāt par to nesaņemot arī atalgojumu, kā rezultātā viņš neiekasēja 120 tūkstošus ASV dolāru. Tiesa, Grīns ne par ko nejutās vainīgs un intervijā ar žurnālistiem neatvainojās par notikušo, tā vietā sakot:

"Visi zina, ka esmu emocionāls spēlētājs. Emocijas reizēm dzen mani uz priekšu, reizēm iegāž. Es esmu, kas es esmu. To nevar izmainīt."

Konflikta iespaids

"Konflikts ar Grīnu nekādi neietekmēs, kādu lēmumu pieņemšu starpsezonā (Nākamajā vasarā Durants pēc paša iniciatīvas var kļūt par brīvo aģentu - red.). Galu galā - esmu vienkāršs basketbolists, kurš vēlas spēlēt labā atmosfērā un progresēt katru dienu. Kā noskan spēles sākuma svilpe, nokļūstu savā komforta zonā un kļūstu pats par sevi. Es arī turpmāk vēlos pieiet tai lietai šādā veidā," sacīja Durants, it kā cenšoties nogludināt situāciju.

Saprotams arī, ka jebkura cita atbilde kā šī nozīmētu, ka viņš vēlas pamest komandu jau tagad.

"Warriors" piedzīvojuši piecus zaudējumus pēdējās sešās spēlēs kopš incidenta, bet pēdējos četrus no tiem pēc kārtas. Kas tāds noticis pirmo reizi kopš 2014. gada, kad par komandas galveno treneri kļuva Stīvs Kers.

Lai arī vienības vadība turpina apgalvot, ka situācija ir uzlabojusies, par pretējo liecina ne tikai rezultāti, bet arī Duranta uzvedība un demonstrētais sniegums. Kopš "Clippers" mača viņš realizējis vien divus no 22 tālmetieniem (9%) un licis par sevi runāt arī citā kontekstā - spēlē pret Dalasas "Mavericks" viņš iesaistījies vārdu apmaiņā ar kādu no līdzjutējiem, pienākot pie viņa un sakot: "Skaties nolādēto spēli un aizveries!"

Par tādu soli Durants saņēma 25 tūkstošu sodu no līgas vadības.

Tāpat uzbrucējs vienā no preses konferencēm agrevīsā stilā atbildējis žurnālistam - "Nekad vairs neuzdodiet šo jautājumu" - kad viņam lūdza komentēt situāciju ar Grīnu. Grīns gan sacījis: "Mēs ar Kevinu esam runājuši," taču, šķiet, ka mierizlīgums starp abiem vēl aizvien nav panākts...

Par to liecina arī Duranta aktivitātes sociālajos tīklos. Ņemot vērā Ziemeļamerikā piekopto fanošanas kultūru, zvaigžņu darbībām internetā tiek sekots līdzi ar lielu uzmanību. Pat uzspiežot parastāko "like" kādam no ierakstiem, var nonākt krustugunīs. Un Durants ir atkal pielējis eļļu ugunij. Proti, viņš vietnē Instagram "ielaikojis" ierakstu, kurā minētas baumas par Grīna iespējamo aizmainīšanu.

Un viņš zināja, kādas sekas esošajā situācijā tas var radīt. Iespējams, tas bija slēpts mājiens.

Glābiņš ir iespējams

Tie ir vairāki. Viens jau iepriekš tika minēts - Grīna aizmainīšana. Neskatoties uz to, ka universiālo Grīnu speciālisti sauc par vienojošo elementu visā "Warriors" mehānismā, jo viņš dala piespēles, koriģē aizsardzību un dara daudz citu lietu, skaidrs, ka Durants ir līgas superzvaigzne. Kā nekā, pēdējo divu gadu finālu vērtīgākais spēlētājs. Komandas vadība, sodot Grīnu, netieši nostājusies Duranta pusē. Kas ir loģiski, jo jebkura organizācija NBA dos priekšroka titulam tagad un uzreiz nevis izvēlēsies ar cerībām raudzīties nākotnē.

Gandrīz visi NBA apskatnieki, atsaucoties uz dažādiem avotiem, vienbalsīgi apgalvo, ka Durants savu karjeru nenoslēgs Goldensteitā, taču pastāv cerība, ka vismaz nākamo sezonu viņš vēl varētu aizvadīt aizstāvot "Warriors" krāsas, jo klubs pārceļas uz jaunu arēnu Sanfrancisko. Tas būs liels notikums.

Otrs variants - uzvaras. Lai arī kādas nesaskaņas valdītu komandas iekšienē, "Warriors" vēl aizvien ir vienīgā komanda līgā, kas var uzveikt "Warriors".

Tieši savstarpēju nesaskaņu vai traumu dēļ. Duranta un Grīna attiecības pavisam noteikti vairs nekad nebūs tādas kā iepriekš. Pat neskatoties uz to, ka tieši Grīns bija tas, kurš savervēja Durantu pievienoties Goldensteitai, pēc zaudējuma finālā "Cavaliers" aizrakstot viņam īsziņu. Un skaidrs arī ir tas, ka Grīns par veltītajiem vārdiem "ej prom", "tu neesi mums vajadzīgs", ir domājis iepriekš. Tie ir stipri vārdi, kas piesieti situācijai

Un trešais iemesls neizslēdz otro. Tas ir Stefans Karijs. Viņš šobrīd ārstē savainojumu, bet kad ir vesels, ir komandas "motors". Arī iepriekš komandai klājies grūti viņa prombūtnē. Piedevām "Warriors" ir Karija komanda. Viņš ienāca līgā un kļuva par zvaigzni tieši šeit. Viņš ir organizācijas seja, nevis Durants. Ne velti tiek runāts, ka tieši viņš var atrisināt samilzušo problēmu. Vai tas būtu uzlabojot kopējo sniegumu, vai samierinot abus dumpiniekus.

"Warriors" spēlēs (bilance), kur piedalās Karijs, vidēji gūst 122,4 punktus un uzvar ar 10,6 punktu starpību, kamēr bez viņa (2-5) iemet vien 103,4 punktus, bet zaudē ar 6,6.

To arī apliecina Stīva Kera vārdi: "Organizācijā un komandā nav neviena cilvēka, kurš viņu nerespektētu un neieklausītos viņa viedoklī. Viņš satur mūs kopā gan uz laukuma, gan ārpus tā."

Jo dienas beigās galvenais ir uzvaras. Lai arī kā izskatītos no malas, ka komandā ir četri "All-Star" līmeņa spēlētāji un piektais Demarkuss Kazinss atkopjas no savainojuma, izcīnīt NBA titulu ir grūti. To saprot arī "Warriors". Šiem puišiem ir iespēja paveikt ko patiešām lielu un tāda iespēja katram no viņiem var arī nemaz tik drīz neparādīties, ja viss iepriekš celtais sabrūk pa diedziņiem. Vai tiekšanās pēc tituliem pārspēs spēlētāju ego? Tāds šobrīd ir aktuālais jautājums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu