Izvirzīta iniciatīva par teju desmitkārtīgu nodokļa likmes celšanu akmeņoglēm (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Akmeņogles.
Akmeņogles. Foto: Edijs Pālens/LETA

Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv sākta parakstu vākšana par ievērojamu dabas resursu nodokļa likmes celšanu akmeņoglēm.

Kā iniciatīvas pieteicējos norādīts Andis Vaičulis. Iniciatīvas pieteikumā skaidrots, ka Latvijā vēl joprojām dzīvojamo māju krāsnīs tiek dedzinātas akmeņogles.

Latvijā ir ap 10 000 mājsaimniecību, kurās katru gadu sadedzina ap 20 000 tonnu akmeņogļu. Māju krāšņu skursteņi ir zemi, līdz ar to tuvākās apkārtnes gaiss tiek piesārņots ar smakojošiem un veselībai kaitīgiem dūmiem.

Vaičulis skaidroja, ka akmeņogles tiek izmantotas, jo tās ir lētākas par malku un skaidu briketēm. Iniciatīvas pieteicējs uzsvēra, ka, apliekot akmeņogles ar augstu nodokli, būtiski palielinot akmeņogļu cenu, to dedzināšana tiktu ierobežota, tādējādi panākot uzlabotu gaisa kvalitāti vietās, kur pašlaik krāsnīs tiek dedzinātas akmeņogles.

Idejas autors uzskata, ka pārtraukt akmeņogļu dedzināšanu būtu iespējams, būtiski palielinot dabas resursu nodokļa likmi no pašreizējiem 10,65 eiro līdz vismaz 100 eiro par tonnu akmeņogļu.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu