Par braukšanu reibumā aizturētā tiesnese Silicka sākotnēji atteikusies no alkohola testa (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Sestdien, 10. novembra pusdienlaikā, Stopiņu novada pašvaldības policija saņēma zvanu par kādu aizdomīgu auto; tas pievērsis kāda iedzīvotāja uzmanību, jo braucis  uzkrītoši lēni un  manevri veikti neadekvāti - vēsta TV3 raidījums Nekā Personīga.

"Mēs reaģējām, jo bijām tuvumā šai notikuma vietai. Auto tika apturēts," teic Stopiņu novada pašvaldības policijas priekšnieks Ainārs Bērcis. "Pašvaldības darbinieki veica pārbaudi. Viņiem radās aizdomas, ka persona varētu būt lietojusi kādas apreibinošas vielas."

Pie  stūres bija Aizkraukles tiesnese Iveta Silicka. Viņa atteicās no alkohola pārbaudes izelpotajā gaisā.

Tā kā pašvaldības policijai ir tiesības aizturēt, ne sodīt, tika izsaukta Valsts policijas Ceļu policijas bataljona ekipāža, kas iesākto darbu pārņēma.

Policija tiesnesi Silicku nogādāja ārstniecības iestādē. Tur medicīniskajā pārbaudē atklājās augsts alkohola saturs - turpat 3 promiles.

Parasti šādos gadījumos autovadītājiem draud administratīvais arests, naudas sods un autovadītāja tiesību atņemšana. Taču tiesnešiem Latvijā ir administratīvā imunitāte, un viņu pārkāpumus vērtē Tiesnešu disciplinārkolēģija, kur viens no sodiem var būt atbrīvošana no amata.

Tomēr Silickas lieta uzreiz nenonāca uz kolēģu galda. Policija to nosūtīja uz Rīgas rajona tiesu kā tas būtu ar jebkuru citu iedzīvotāju. Tikai tur atklājās, ka pārkāpēja ir tiesnese un viņa nav tiesājama.

"Es to nožēloju un atvainojos," intervijā ar televīzijas radījumu teic Silicka. "Atvainojos sabiedrības priekšā, ka ar mani tā ir noticis. Bet viss rit savu gaitu."

Silicka apzinās, ka var nākties pamest darbu. "Tas būs liels sarūgtinājums, bet es ar to rēķinos," teic tiesnese.

Zemgales rajona tiesas priekšsēdētāja un Silickas priekšniece Līga Ašmane nebūt neaizstāv savu padoto. "Es vienozīmīgi uzskatu, ka Tiesneša amats ar šādu rīcību nav savienojams," teic Ašmane.

Cīņa ar dzērājšoferiem Latvijā ir sīva. Augstais bojāgājušo skaits licis gan ieviest administratīvos arestus, gan vairākkārt palielināt naudas sodus un laiku, kad atņem autovadītāja apliecību.

Tiesnešus nekas no tā neskar, un par administratīvās imunitātes pilnīgu vai daļēju atcelšanu diskutē jau vairākus gadus. Latvija palikusi viena no pēdējām valstīm, kur tiesnešiem imunitāte vēl saglabāta.

Administratīvo pārkāpumu kodekss par automašīnas vadīšanu, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles, paredz administratīvo arestu no 10 līdz 15 diennaktīm, naudas sodu no 1200 līdz 1400 eiro un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu uz četriem gadiem - vēsta TV3 raidījums Nekā Personīga.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu