Viduslaiku sākuma kapos atrastas krāšņi tērptas sievietes un zīdaiņa atliekas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PA/PA Wire/PA Images/Scanpix

Mēris, bads un nabadzība nebija pietiekami iemesli, lai viduslaiku sākuma Lielbritānijas sievietes pārstātu rūpēties par savu izskatu. Jaunatklātās anglosakšu kapenes un tajās atrastie neskaitāmie artefakti pierāda, ka mūsu ēras sestā gadsimta sievietes prata rotāties.

Kā vēsta ārvalstu mediji, arheoloģiskajos izrakumos pētnieki atklājuši pincetes, rokassomiņas, ziloņkaula aksesuārus, dzintara krelles un greznas saktas.

Eksperti norāda, ka apglabātās sievietes bija dažādu dārgu priekšmetu ieskautas, turklāt vienai sievietei rokās pat bija zīdaiņa atliekas, kamēr viņa pati bija tērpusies greznās drānās.

Vīriešu atliekām, kas tika uzietas tajās pašās kapenēs, klāt bija apglabāti dažādi ieroči, piemēram, šķēpi un vairogi.

“Gandrīz vienmēr visas kapavietas papildināja ar dažādiem, grezniem priekšmetiem. Tas bija saskaņā ar bēru rituāliem, kas radās, ģermāņiem migrējot uz Anglijas austrumiem. Izņēmums šeit ir sieviešu kapavietas, kurās atradās tik dārgi un krāšņi priekšmeti. Šīs sievietes nēsāja kaklarotas, kas bija izgatavotas no dzintara, stikla un kristāla, lietoja pincetes, nēsāja līdzi somiņas un izmantoja saktas, lai sastiprinātu apģērbu,” komentēja pētnieks Hjū Vilmots (Hugh Willmott).

Izrakumos Linkolnšīrā pētnieki uzgāja vairāk nekā 20 kapavietas, kas bija bagātīgi piepildītas ar dārglietām.

“Pagaidām mēs neesam atraduši nevienu atsevišķi apglabātu bērnu, tomēr vienai sievietei rokās bija zīdaiņa atliekas, kas ir ļoti pārsteidzošs atklājums. Kopumā tas viss var palīdzēt daudz labāk saprast tās sabiedrības sociālo un kulturālo dinamiku, kas izvēlējās savus piederīgos apglabāt šajā vietā,” piebilda Vilmots.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu