"Situācija ir nopietna." Igaunijas ministrs ticies ar Vācijas kolēģi saistībā ar notikušo Kerčas šaurumā (3)

LETA/BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Starptautiskā Aizsardzības un drošības centra direktors Jiri Luiks (Jüri Luik) (no kreisās) un Islandes ārlietu ministrs Jons Baldvins Hanibalsons.
Starptautiskā Aizsardzības un drošības centra direktors Jiri Luiks (Jüri Luik) (no kreisās) un Islandes ārlietu ministrs Jons Baldvins Hanibalsons. Foto: Edijs Pālens/LETA

Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks Berlīnē ticies ar savu Vācijas kolēģi Urzulu fon der Leienu un pārrunājis ar viņu Krievijas uzbrukumu Ukrainas kuģiem un jūrniekiem Kerčas šaurumā.

Abi ministri atzinuši, ka situācija ir nopietna.

"Krievijas bruņoto uzbrukumu nedrīkst novērtēt par zemu. Tā nebija kļūda vai netīšs incidents, šie draudi jāvērtē kā reāli un nopietni," izteicies Luiks.

Otrdien notikušās tikšanās laikā spriests arī par NATO savaldīšanas un aizsardzības pozīciju nostiprināšanu, Baltijas valstu gaisa telpas aizsardzību un Eiropas Savienības (ES) aizsardzības sadarbības stiprināšanu.

Vācija nolēmusi iesaistīties Igaunijas vadītajā projektā, kas paredz attīstīt automātiski vadāmas sauszemes sistēmas Eiropas Savienības Pastāvīgās strukturētās sadarbības (PESCO) ietvaros. Kā uzskata Igaunijas aizsardzības ministrs, Vācijas dalība palīdzēs vairot šā projekta nozīmību.

Luiks ticies arī ar Vācijas kancleres Angelas Merkeles ārlietu padomnieku Janu Hekeru un piedalījies Berlīnes Ārpolitikas forumā, kurā analizētas Krievijas globālās ambīcijas. Šis forums ik gadu pulcē aptuveni 250 augsta līmeņa politiķus, amatpersonas, ekspertus un žurnālistus no visas pasaules, lai diskutētu par aktuāliem izaicinājumiem Vācijas un Eiropas ārpolitikas dienaskārtībā.

Igauniju un Vāciju vieno cieša sadarbība aizsardzības jomā, kas ietver gan aizsardzības potenciāla stiprināšanu, gan apmācības. Par Igaunijas gaisa telpas drošību šobrīd gādā Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā iesaistītie Vācijas iznīcinātāji.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu