Zinātnieki vēlas tikties ar Vējoni un Gobzemu, lai atgādinātu par iespējām pelnīt ar zinātni (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls. Kolbas.
Ilustratīvs attēls. Kolbas. Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) meklē "savu taciņu" pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa un premjera amatam izvirzītā Alda Gobzema, lai atgādinātu par zinātnes potenciālu, intervijā LNT raidījumā 900 sekundes atzina LZA prezidents Ojārs Spārītis.

Viņš novērojis, ka patlaban partiju starpā dzirdamas tikai diskusijas, kam iedalīt naudu, bet netiekot runāts par ieguldījumiem un to, kā nopelnīt, tajā skaitā ar zinātni.

Spārītis pauda, ka Latvijas zinātne, par kuru lielā mērā līdzatbildīga ir LZA, ir nemitīgi "barota pēc liesā scenārija". To pierādīšot arī Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pasūtītais audits LZA, kas jau tuvojas noslēgumam.

LZA prezidents ir pārliecināts, ka audits neatklās trūkumus vai nesaimnieciskas darbības, jo tādu nav.

Viņš arī to nosauca par amatu atstājušā izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (V) un kādreizējās IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta vadītājas Agritas Kiopas "sveicienu".

"Mēs viņiem vēlam sekmīgu turpmāko karjeru un turpināsim aktīvi aizstāvēt akadēmijas pozīcijas," pauda Spārītis.

LZA prezidents gan minēja, ka šogad zinātnei ir piešķirta papildu nauda, finansējums palielināts tā dēvētajām fundamentālajām un lietišķajām zinātnēm, kas ir apsveicami.

Tomēr kaut kam nauda arī gājusi mazumā, tai skaitā likvidētas valsts pētījumu programmas, kuras sekmīgi tika attīstīta komandzinātne, ļaujot sadarboties daudzām universitātēm, laboratorijām u.c.

Vienlaikus ir pozitīvi, ka aizvadītajos gados ir sāktas sarunas ar dažādu nozaru ministrijām, lai tās, plānojot savu budžetu, paredzētu savu artavu arī zinātnei. Spārītis uzsvēra, ka ir nepieciešama ieinteresētība ne tikai no IZM, bet arī no Veselības ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un citām.

LZA prezidents piebilda, ka zinātne nekad nav dīkstāvē, neskatoties uz mainīgo finansiālo atbalstu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu