"Tēvs nakts" režisors par holokaustu: Latviešiem tā ir pretrunīga tēma (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Dāvis Sīmanis
Dāvis Sīmanis Foto: Jānis Škapars/TVNET

Žurnāls "Ieva" publicējis interesantu sarunu ar režisoru, holokausta tēmai veltītās filmas "Tēvs nakts" radītāju Dāvi Sīmani. Tieši 30. novembrī 1941. gadā notika ebreju masu slepkavības Rumbulā, kad tika nošauta lielākā daļa Rīgas geto ieslodzīto Latvijas ebreju. 30. novembrī un 8. decembrī nogalināti ap 25 000 Latvijas un 1000 no Vācijas atvesto ebreju. Sīmanis intervijā pieskaras šai savulaik par tabu uzskatītai tēmai.

Taujāts, vai holokausts visus neatkarības gadus ir bijusi tabu tēma, viņš atbild apstiprinoši. "Jā, domāju, ka tas palicis kā padomju mantojums. Savā ziņā tas ir paradoksāli, ka holokausts bija tabu tēma, jo padomju vara šo kara pieredzi būtu varējusi aktīvi izmantot kā propagandu," viņš saka. "Turklāt latviešiem tā ir pretrunīga tēma, jo bija gan tie, kas ebrejus glāba, - un tādu, kā lēš Marģers Vestermanis, vienīgais, kurš izdzīvojis Rīgas geto un joprojām pēta šos jautājumus, iespējams, bija ap 800 -, gan arī tie, kas bija slepkavas."

Viņš uzskata, ka tolaik lielākā sabiedrības daļa bija pasīva.

"Šāda veida tēmas kļūst par tabu, kad negribam redzēt ne labo, ne slikto, mēģinot izvairīties, jo tās veido pārāk aktīvu sociālu sadursmi,"

viņš komentē. 

Filma par ebreju glābēju Žani Lipki, viņaprāt, izraisījusi kvalitatīvu un vajadzīgu diskusiju. "Tas liecina - sabiedrībai bija vajadzīgs divdesmit astoņu gadu noilgums pēc neatkarības atjaunošanas, lai par šādām tēmām būtu iespējams runāt citā kvalitātē."

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu