Bezmaksas kinomaratonā varēs noskatīties 14 Latvijas simtgades filmas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kinoteātra "Splendid Palace" ieeja.
Kinoteātra "Splendid Palace" ieeja. Foto: Zane Bitere/LETA

Sestdien, 8. decembrī, Nacionālais kino centrs kinoteātrī "Splendid Palace" rīko Simtgades filmu maratonu ar devīzi "Paldies par redzēšanos!", informē Nacionālais kino centrs.

Nacionālā kino centra programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" ietilpst 16 pilnmetrāžas filmas, to pirmizrādes aizsākās jau 2017. gadā un turpināsies vēl 2019. gadā.

Līdz Latvijas jubilejas gada beigām pirmizrādītas jau 14 filmas, un visas četrpadsmit arī varēs vēlreiz vai pirmoreiz noskatīties 8. decembrī kinoteātra "Splendid Palace" abās zālēs visas dienas garumā – pirmais seanss Lielajā zālē sākas jau pulksten 10:00, bet pēdējie seansi – 23:00 Mazajā zālē un 23:15 Lielajā zālē.

Simtgades filmu maratona seansus varēs apmeklēt bez ieejas maksas, ar reģistrētām brīvbiļetēm, kuras no 5. decembra būs pieejamas kinoteātra "Splendid Palace" kasē un "Biļešu servisa" kasēs.

Īpašā seansā pulksten 18:30 "Splendid Palace" Lielajā zālē tiks godināti 16 Simtgades filmu autori; šajā seansā tiks demonstrēta "Homo novus", šogad visvairāk apmeklētā Simtgades filma, kuras skatītāju skaits nesen pārsniedza 77 000 robežu. Statistikas dati liecina, ka visas līdz šim iznākušās Simtgades filmas kopā ir apmeklējuši jau vairāk nekā 300 000 skatītāju, un šis noteikti nav galīgais rezultāts, jo vēl vismaz septiņas Simtgades filmas ir skatāmas dažādu kinoteātru repertuārā un ik pa laikam tiek demonstrētas arī citas.

Programma "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" ir radikāli mainījusi kinoapmeklējuma statistiku valstī, un 2018. gada laikā pārspēti jau vairāki līdzšinējie un gadiem nekustinātie rekordi. Piemēram, šāgada desmit mēnešos Latvijas kinoteātros visvairāk apmeklēto filmu desmitniekā ir piecas Latvijas filmas (iepriekšējos gados – labākajā gadījumā viena vai divas), trīs no tām tapušas programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei".

Iepriecinoši ir mainījies arī "divdesmitgades tops", kurā apkopoti Latvijas filmu apmeklējuma rezultāti neatkarīgajā valstī (kopš 90. gadu vidus) – visas piecas līdz šim iznākušās Simtgades spēlfilmas jau ir iekļuvušas neatkarīgās Latvijas visvairāk apmeklēto filmu TOP 15.

Divas no programmas filmām pirmizrādi piedzīvos nākamgad: 18. janvārī uz ekrāniem nonāks Gata Šmita spēlfilma "1906", bet 1. februārī – Edmunda Jansona animācijas filma "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi".

Programma:

Lielā zāle

10:00 Saule brauca debesīs, režisore Roze Stiebra.

Animācijas filma lieliem un maziem. Kad ķekatu jampadracī tiek nozagta Saules un Mēness meitiņa, izmisušie vecāki sauc palīgā cilvēkus, lai bērniņu atgūtu.

12:00 Paradīze ’89, režisore Madara Dišlere.

Piedzīvojumu filma par 1989. gada vasaru. Pieaugušo nepieskatītā četru meiteņu komanda bauda brīvību, iztēlojoties, kā ir būt pieaugušām.

14:00 Bille, režisore Ināra Kolmane.

Filma visai ģimenei par kāda cilvēkbērna pieaugšanu un attiecībām ar pasauli Latvijā pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu nogalē.

16:30 Turpinājums, režisors Ivars Seleckis.

Latvijas dokumentālā kino klasiķa filma par pieciem bērniem pirmajā klasē.

18:30 Homo novus, režisore Anna Viduleja, īpašais seanss ar Simtgades filmu veidotāju godināšanu.

Pēc Anšlava Eglīša romāna motīviem veidota filma, kas ar smaidu skatās uz kaislībām 

30. gadu beigu Rīgas mākslinieku dzīvē.

21:30 Tēvs Nakts, režisors Dāvis Sīmanis.

Izglābt vienu dzīvību nozīmē izglābt veselu pasauli. Patiess stāsts par Žani Lipki, kurš kara laikā slēpa desmitiem cilvēku.

23:15 Baltu ciltis, režisori Raitis un Lauris Ābeles.

Populārzinātniska dokumentālā filma par ciltīm, kas vēlāk izveidoja latviešu nāciju. Cik daudz mēs zinām par to, kādas asinis plūst mūsu dzīslās?

Mazā zāle

11:00 Vectēvs, kas bīstamāks par datoru, režisors Varis Brasla.

Astoņus gadus vecā Oskara vasaras brīvdienas lauku mājās sākas kā nebeidzams cīniņš ar vectēvu, bet pārvēršas par draudzību, kas spēj izpestīt vecmāmiņu no viņas skolnieka iecerētas avantūras.

13:00 Lustrum, režisors Gints Grūbe.

Dokumentālā filma par VDK atstāto kartotēku Latvijā un nenotikušo lustrāciju. VDK metodes, ar kādām tika vervēta latviešu inteliģence padomju okupācijas periodā, Atmodas laiks un VDK loma tajā.

15:00 Laika tilti, režisori Audrius Stonis un Kristīne Briede.

Stāsts par Baltijas poētisko dokumentālo kino un cilvēka dvēseles meklējumiem mākslā kādreiz un šodien.

17:00 Mērijas ceļojums, režisore Kristīne Želve.

Stāsts par jaunu sievieti Mēriju Grīnbergu, kas Otrā pasaules kara laikā izglāba lielu daļu Latvijas muzeju kolekciju.

19:00 Ievainotais jātnieks, režisore Ilona Brūvere.

Filma par tēlnieku Kārli Zāli. Savu vīziju par Latvijas valsti tēlnieks iemūžinājis divos monumentālos latviešu tautas nacionālās apziņas simbolos – Brīvības piemineklī un Brāļu kapos, kas pastāvēs, kamēr vien būs un paliks Latvijas valsts.

21:00 Astoņas zvaigznes, režisors Askolds Saulītis.

Filma par latviešu nācijas pašapzināšanās procesa spilgtāko un traģiskāko parādību – latviešu strēlniekiem.

23:00 Kurts Fridrihsons, režisore Dzintra Geka.

Personisks Gundegas Repšes stāsts par Kurtu Fridrihsonu – mākslinieku, garīgo skolotāju, autsaideru, ieslodzīto un nonkonformistu Latvijas vēstures līkločos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu