Vairākām pašvaldībām aizdomīgas līdzības ielu apgaismojuma iepirkumu specifikācijās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Automašīnu satiksme naktī
Automašīnu satiksme naktī Foto: Caro / Scanpix

Vienpadsmit pašvaldības izsludinājušas iepirkumu konkursus par LED apgaismojuma uzstādīšanu savās teritorijās, un visām šīm pašvaldībām iepirkumu specifikācijās minētas ļoti līdzīgas prasības, kurām atbilst tikai viens uzņēmums, kas gaismekļus uzstāda, un viens, kas tos ražo, vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga.

Līdz šim konkursi noslēgušies Gulbenē, Ķekavā un Ludzā. Visos uzvarējusi Daugavpils būvfirma SIA Derex. Tā uzstādīs gaismekļus, ko ražojis vairākos kriminālprocesos iesaistītā uzņēmēja Māra Martinsona biznesa partneriem piederošais SIA Vizulo. Ne pašvaldību ierēdņi, ne Vides investīciju fonds nespējot izskaidrot, kā tā ir sanācis, ka dažādiem konkursu nolikumu rakstītājiem izdevies vienāds rezultāts.

Konkursus būvniekam izsludinājušas Daugavpils, Baldones, Saulkrastu un vēl astoņas pašvaldības.

Pirmā iepirkumu izsludinājusi Ķekavas novada pašvaldība. Tajā varējuši piedalīties pretendenti, kuriem pēdējos piecos gados bijis līgums par vismaz 200 LED gaismekļu un to vadības sistēmas uzstādīšanu, kā arī montēti auto plūsmas detektori. Gaismekļiem pašvaldība prasījusi parametrus, kas atrodami viena ražotāja katalogos. Konkursā pieteicies un uzvarējis viens pretendents - Daugavpils firma Derex, kas izmanto SIA Vizulo gaismekļus.

Daugavpils pašvaldības izsludinātā konkursa nolikumā ir identiska prasība kā Ķekavā un citās pilsētās, ka pretendentam piecu gadu laikā ir jābūt uzstādījušam vismaz 200 LED gaismekļus ar vadības sistēmu, vēstīja Nekā personīga, norādot, ka Daugavpils dome grib mainīt 1300 gaismekļus 12 ielās. Projekta izmaksas plānotas 1,6 miljoni eiro, bet darbu veicēju pilsēta izvēlas atklātā konkursā, kas noslēgsies 10.decembrī.

Daugavpils domes Attīstības departamenta Projektu nodaļas vadītāja Dagnija Briška raidījumam sacīja, ka viņai nav pamata apšaubīt tehnisko specifikāciju, kādu norādījuši pašvaldības piesaistītie "tehniskie cilvēki, kas izvērtē parametrus atbilstību un tamlīdzīgi". Uz jautājumu, vai viņai būs liels pārsteigums, ja konkursā uzvarēs firma Derex ar Vizulo gaismekļiem, Brikša atbildēja, ka tādus uzņēmumus nezina un nevar komentēt, jo viņai nav tehniskās izglītības gaismekļu jomā.

Arī Saulkrastu pašvaldība, kuras konkurss par gaismekļu uzstādi noslēgsies nākamnedēļ, prasījusi, lai pretendenta darbiniekiem būtu pieredze 200 LED gaismekļu un to vadības sistēmas uzstādīšanā. Saulkrastu novada domes deputāts, Iepirkumu komisijas priekšsēdētājs Bruno Veide (LZS) "Nekā personīga" apgalvoja, ka par firmu "Derex" neko nav dzirdējis, bet jebkurā gadījumā nekad iepriekš viņam neesot bijis jārīko šāda veida gaismekļu iepirkums, tāpēc sagatavot nolikumu bijis ļoti grūti. Galu galā pašvaldība dokumentus iepirkumam gatavojusi pati, pašpikojot no Ķekavas pašvaldības konkursa nolikuma un konsultējoties ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) ekspertiem.

RTU Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūta pētnieks Ansis Avotiņš raidījumam atzina, ka, gatavojot šādu sarežģītu un specifisku iepirkumu konkursu nolikumus, ņemt piemēru un konsultēties ar citām pašvaldībām ir tikai normāla prakse. "Kāpēc jūs domājat, ka būtu jābūt ļoti atšķirīgām specifikācijām?" retoriski vaicāja Avotiņš.

Raidījums noskaidrojis, ka Ķekavas pašvaldības konkursa iepirkuma nolikumu un tehnisko specifikāciju, no kura špikoja arī Saulkrastu pašvaldība, gatavojis Daugavpils uzņēmums Rem Pro. Šī firma piedalījusies arī Daugavpils konkursa tapšanā. Ķekavas ierēdņiem neesot šaubu, ka darbs izpildīts kvalitatīvi un konkurss ir pašvaldībai izdevīgs. Ķekavas pašvaldība Rem Pro iepirkuma konkursa specifikācijas sagatavošanai piesaistījusi, veicot cenu aptauju.

Tomēr saskaņā ar Lursoft datiem, konkursa specifikāciju rakstītājs Rem Pro ir saistīts ar konkursa uzvarētāju Derex. 2013. gadā Rem Pro ieķīlājis savu mantu, lai būvnieks varētu saņemt vairāku simtu tūkstošu eiro vērtu kredītu Luminor bankā. Parāds joprojām nav dzēsts, vēstīja Nekā personīga.

Derex pieder Aleksejam Krasko, kurš ir arī vienīgais uzņēmuma valdes loceklis. Savukārt uzņēmuma Vizulo, ar kura gaismekļiem strādā Derex, patiesā labuma guvēja caur vairākām kompānijām ir Linda Zeltiņa, liecina Lursoft dati. Uzņēmuma ciešs sadarbības partneris ir firma Lucidus, kur īpašniekos pastarpināti ir arī izmanīgā Martinsona ģimene, vēstīja raidījums.

Vizulo apgaismos ielas arī Gulbenē un Ludzā. Abās pilsētās tehniskos noteikumus gatavojusi cita Daugavpils firma - SIA Forston, taču arī tai rezultāts sanācis ļoti līdzīgs kā konkurentam Rem Pro - Vizulo gaismekļus uzstādīs Derex, vēstīja raidījums.

Pašvaldību konkursu nolikumus un rezultātus neviens neesot apstrīdējis, bet raidījuma uzrunātie uzņēmēji un apgaismes sistēmu tirgotāji vai nu atteikušies paust viedokli par šo iepirkumu vai atzinuši, ka sūdzēties nav nozīmes, jo uzvarētāji no tā nemainīsies.

Līdz šim Daugavpils uzņēmums Derex ar Vizulo gaismekļiem ir uzvarējis iepirkumu konkursos Ķekavā, Gulbenē un Ludzā. Nākamnedēļ gaidāmi konkursu rezultāti Rēzeknē, Baldonē, Lielvārdē un Saulkrastos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu