Čakša pārliecināta, ka algu pieaugums par 20% mediķiem būs jau no nākamā gada janvāra

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Veselības ministre Anda Čakša (ZZS) ir pārliecināta, ka mediķiem darba samaksas pieaugums par vidēji 20% tiks nodrošināts jau no nākamā gada janvāra, aģentūrai LETA pauda pati ministre, kurai nupat noslēgušās pārrunas ar finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS).

Pēc Čakšas teiktā, valdības izveides aizkavēšanās ir ļoti nopietna, tāpēc, lai neradītu riskus mediķiem, Veselības ministrija (VM) sākusi gatavot izmaiņas Ministru kabineta noteikumos par atalgojuma palielināšanu no nākamā gada 1.javāra. Savukārt Finanšu ministrija (FM) meklēs resursus, lai skaidri iezīmētu, no kurienes varētu nākt finansējums, sacīja ministre.

Viņa norādīja, ka attiecīgās izmaiņas Ministru kabineta noteikumos un finansējums mediķu atalgojuma palielināšanai būs jāapstiprina jaunajai valdībai, kad tā sāks savu darbu, bet būtībā - ja jauna valdība līdz pēdējai esošā Ministru kabineta sēdei šogad netiks sastādīta, attiecīgos grozījumus apstiprinās esošā valdība, tādējādi nodrošinot mediķiem atalgojuma pieaugumu.

Vienlaikus Čakša norādīja, ka nav runa tikai par finansējuma rašanu janvārim, bet gadam kopumā.

"Ja algas palielina, tas ir skaidrs solis uz visu gadu," sacīja Čakša, piebilstot, ka tagad abām iesaistītajām ministrijām jāstrādā, lai mediķiem būtu iespēja saņemt palielināto atalgojumu.

Uz jautājumu, vai šāds solis nozīmē, ka algu paaugstinājums nākamgad mediķiem būs, Čakša atbildēja, ka būs.

Kā ziņots, trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti bez plašām diskusijām lēma izskatīšanai pirmajā lasījumā virzīt grozījumus Ārstniecības likumā, kas paredz pieļaujamo virsstundu palielināšanu ārstniecības personām.

Patlaban priekšlikums paredz divas reizes lielāku virsstundu skaitu nekā to paredz Darba likums, proti, 16 stundas. Šis priekšlikums gan vēl tiks precizēts, jo, kā norādīja, deputāte, veselības ministre Čakša, patlaban ir bažas no Labklājības ministrijas (LM), ka šāds virsstundu apmērs ir pārāk liels, tāpēc Veselības ministrija vēl konsultēsies ar slimnīcu vadītājiem un LM, lai rastu labāko risinājumu.

Vienlaikus trešdien komisija lēma, ka nākamnedēļ parlamenta plenārsēdē tiks skatīts arī priekšlikums papildināt Veselības aprūpes finansēšanas likuma pārejas noteikumus, nosakot valdībai uzdevumu rast finansējumu mediķu atalgojuma palielināšanai turpmākos trīs gadus par vidēji 20%.

Abiem grozījumiem noteikta steidzamība, kas nozīmē, ka tie tiks skatīti tikai divos lasījumos.

Nākamās nedēļas plenārsēdē grozījumi Ārstniecības likumā tiks skatīti pirmajā lasījumā, bet grozījumi Veselības aprūpes finansēšanas likumā gan pirmajā, gan otrajā lasījumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu