Vai ar 100 eiro gadā pietiek dzīvokļa īrei? Tiesībsarga biroja pārstāve atklāj, cik saņem jaunietis pēc bērnunama pamešanas (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Dzīvošana pie draugiem, izbraukšana no valsts un ceļš uz noziedzību - tādas sekas var būt niecīgajam pabalstam, ko saņem jaunietis pēc pilngadības sasniegšanas un bērnunama pamešanas, intervijā LNT raidījumam 900 sekundes atklāja Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere.

Lai uzsāktu patstāvīgu dzīvi, jaunietis saņem 100 eiro gadā dzīvokļa īrei un komunālajiem maksājumiem - šāda situācija konstatēta Raunas novadā. To izdevies atklāt pēc Tiesībsarga biroja veiktās visu 119 pašvaldību aptaujas par to, kas notiek ar jauniešiem, kuri sasniedz 18 gadu vecumu un iznāk ārā no bērnu namiem, no audžuģimenēm.

Laila Grāvere norāda, ka ar to atbalstu, kāds ir šobrīd, patstāvīgu, cilvēka cienīgu dzīvi, kas ir vērsta uz attīstību, uzsākt nav iespējams: "Pēc tās situācijas, kāda ir patlaban, ja nekas valstī nemainīsies, tad šis jaunietis ir spiests dzīvot pie draugiem. Bet, kā mēs zinām, draugi nav nekādi labdari, un tad sekas var būt ļoti bēdīgas gan valstij, gan šim jaunietim."

"Pastāv iespēja nokļūt uz noziedzības ceļa - tātad viens ceļš ir cietums. Otrs ceļš ir izbraukt no šīs valsts, braukt strādāt un dzīvot uz ārvalstīm."

Likuma līmenī viss esot pareizi - jaunietis tiek nodrošināts ar dzīvojamo telpu, sniedz dzīvokļa pabalstu un cita veida palīdzību. "Ja mēs nonākam līdz Ministru kabineta noteikumiem un vēl tālāk - līdz pašvaldību saistošajiem noteikumiem, tad aina paveras pavisam bēdīga," uzsver Grāvere.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu