Bēgšana no "zelta krātiņa" - Dubaijas princeses nelaimīgais stāsts

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Dubaijas princese septiņus gadus plānoja bēgšanu no "zelta krātiņa" un tēva - Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) premjerministra un Dubaijas emīra Mohammeda bin Rašida al-Maktuma - tirānijas. Jaunā dokumentālajā filmā rekonstruēts Latifas plāns - šķērsot Omānas robežu un tad piepūšamajā laivā un uz ūdensmotocikla pa jūru mērot vairākus desmitus kilometru līdz starptautiskajiem ūdeņiem, kur jahtā ar ASV karogu gaidīja viņas draugs, bijušais Francijas jūras spēku virsnieks. Taču bēgšanas mēģinājums beidzās ar neveiksmi, un Latifa kopš tā laika vairs nav redzēta.

"Es esmu vai nu mirusi, vai arī ļoti, ļoti sliktā situācijā," Latifa saka video, kas tika publicēts neilgi pēc viņas pazušanas šā gada martā.

VIDEO: Fragmenti no video, kas tika publicēts pēc princeses Latifas pazušanas

Princese Latifa pirmoreiz no AAE mēģināja aizbēgt 16 gadu vecumā, taču bēgšanas mēģinājums beidzās ar neveiksmi. Viņu aizturēja uz robežas un ieslodzīja uz trim gadiem, kuru laikā viņa tika sista un spīdzināta, Latifa stāsta vietnē "YouTube" šā gada martā - neilgi pēc pazušanas - augšupielādētā video.

Tāpēc otrajam bēgšanas mēģinājumam 32 gadus vecā princese gatavojās ar lielu rūpību. Raidorganizācijas BBC jaunajā dokumentālajā filmā "Escape From Dubai" par notikušo stāsta cilvēki, kuri Latifai palīdzēja, - bijušais franču spiegs, cīņas mākslas pasniedzēja no Somijas un filipīniešu kuģa apkalpe.

Latifa ir otrā Dubaijas valdnieka meita, kura mēģinājusi aizbēgt, taču pēc notveršanas pagaisusi.

Latifas vecākā māsa Šamsa 2000. gadā - neilgi pēc pilngadības nosvinēšanas - aizbēga no ģimenes īpašuma Anglijas grāfistē Sarejā, taču vēlāk vairāki vīrieši viņu nolaupīja Kembridžā un, domājams, aizveda atpakaļ uz Dubaiju. Britu policijai tā arī neizdevās izmeklēšanā pavirzīties uz priekšu, jo Dubaija noraidīja izmeklētāju lūgumu runāt ar Šamsu.

Latifa pirms bēgšanas ierakstītajā video saka, ka māsa tiekot turēta sava veida "medicīniskajā cietumā" nepārtrauktā mediķu uzraudzībā.

Lai izvairītos no māsas likteņa, Latifa bēgšanu plānoja vairāku gadu garumā. Bijušais Francijas jūras flotes virsnieks un spiegs Ervē Žobērs stāsta, ka Latifa viņu pirmoreiz esot uzrunājusi 2011. gadā, jo esot izlasījusi, ka viņš pēc iekulšanās nepatikšanās ar varasiestādēm aizbēga no Dubaijas. Kāds paziņa viņam pa daļām slepus iedeva hidrotērpu, ko Žobērs nomaskēja zem arābu sieviešu garā tērpa un nelielā piepūšamajā laivā astoņu dienu laikā aizbrauca līdz Indijas pilsētai Mumbajai.

Kad Latifai izdevās pārliecināt Žobēru, ka viņa ir tā, par ko uzdodas, viņi turpmākos gadus sazinājās reizi divās vai trijās dienās, taču pirmoreiz satikās tikai 2018. gadā.

"Pret mani visu dzīvi slikti izturas un apspiež," viņa reiz rakstīja Žobēram. "Pret sievietēm neizturas kā pret cilvēkiem. Mans tēvs nedrīkst turpināt to, ko mums visām nodara."

E-pasta sarakstē Latifa raizējas ne vien par savu, bet arī sabiedroto drošību. Viņa spriež, kā palīdzēt aizbēgt arī māsai un kā nodrošināt, ka viņas mājdzīvnieks - pērtiķītis pēc bēgšanas nonāks labās rokās.

Foto: AP/Scanpix

2014. gadā Latifa iepazinās ar somieti Tīnu Jauhiainenu, kura viņai pasniedza brazīliešu cīņas mākslas kapueiras nodarbības. Jauhiainena nodarbības vadīja karaliskās ģimenes rezidencē, ko raksturoja kā greznu, taču ļoti represīvu vietu. Somiete dokumentālās filmas veidotājiem stāsta, ka esot kļuvusi par vienu no Latifas tuvākajām draudzenēm. Viņas kopā nodarbojušās ar izpletņlēkšanu un kala princeses bēgšanas plānu, kā ietvaros Jauhiainena vairākas reizes tikās ar Žobēru.

Bēgšanas diena

Kad bēgšana bija izplānota un viss nepieciešamais sagatavots, šā gada marta sākumā beidzot pienāca bēgšanas diena. Lai apsargiem nerastos aizdomas, Latifa un Jauhiainena agri no rīta ieturēja brokastis, kā to bija vairākkārt darījušas pirms tam. Pēc tam Latifa pārģērbās un uzlika saulesbrilles. Abas sievietes iesēdās automašīnā un šķērsoja Omānas robežu.

Piepūšamā laivā un uz ūdensmotocikla viņas jūras ūdeņos mēroja vairāk nekā 40 kilometru attālumu līdz starptautiskajiem ūdeņiem, kuros Žobērs viņas gaidīja jahtā ar ASV karogu. Viņš cerēja, ka karoga esamība jebkādu mēģinājumu apturēt jahtu vai tajā ielauzties padarītu par starptautisku incidentu. Princese un viņas sabiedrotie bija plānojuši turpināt ceļu uz Goa, Indijā.

"Viļņi bija aptuveni pusotru metru augsti un pūta stiprs pretvējš, tāpēc aizkļūšana līdz jahtai prasīja vairākas stundas," stāsta Juahiainena.

Nokļuvusi jahtā, Latifa nosūtīja ziņu ģimenes locekļiem, kā arī sazinājās ar aktīvistu grupu "Detained in Dubai" ("Aizturēts Dubaijā") un medijiem cerībā, ka publicitāte viņu pasargās.

Taču tolaik gadījums medijos izpelnījās ļoti maz uzmanības - domājams, žurnālisti nenoticēja princeses sūtīto ziņu īstumam.

Bēgšanas plāna izgāšanās

"Viņa sūtīja e-pastus žurnālistiem, bet neviens viņai neatbildēja. Šķiet, ka neviens viņai nenoticēja. Viņa bija izmisumā un teica - kurš man tagad palīdzēs, viņi var kuru katru dienu atbraukt mums pakaļ," stāsta Jauhiainena.

Saskaņā ar BBC rīcībā esošo informāciju, dažas dienas vēlāk jahta tika pārtverta. Bruņotie vīrieši, kas sagrāba jahtu, lietoja vardarbību pret cilvēkiem uz klāja, norāda raidorganizācija SKY.

Latifa kliegusi, ka pieprasa patvērumu Indijā, taču viņu iesēdināja helikopterā un aizveda, apstiprina Jauhiainena un Žobērs.

Pēc tam Latifa vairs nav redzēta sabiedrībā. Latifas draugi saka, ka neesot ar viņu runājuši. Princeses "Instagram" konts ir slēgts.

"Viņa teica, ka labāk lai viņu nogalina jahtā, nekā ved atpakaļ uz Dubaiju," norāda Žobērs. "Es nezinu, kur viņa ir. Esmu ārkārtīgi nobažījies."

Dubaijas valdībai pietuvināts informācijas avots sacījis, ka princese Latifa ir "ar savu ģimeni" un ka viņai "klājas lieliski", raksta medijs "The Guardian".

Kopš princeses Latifas bēgšanas pagājuši deviņi mēneši. Šonedēļ viņai apritēja 33 gadi - kā raidorganizācijai SKY norādīja Dubaijas tiesa, Latifa "un viņas ģimene to svinēs privāti un mierīgi, veidojot viņai laimīgu un stabilu nākotni".

"Ja šeiha Latifa ir ar savu ģimeni un tā ir privāta lieta, par ko viņa negrib runāt publiski, tad kāpēc viņai vispār aizliegts komunicēt publiski vai ar jebkuru indivīdu, ko viņa uzskata par draugu," jautā advokāti, kuri princesi pārstāv starptautiskajās cilvēktiesību organizācijās iesniegtajās lietās. "Vienīgais iespējamais secinājums - šeiha Latifa ir aizturēta pret savu gribu.

Dubaija apsūdzējusi Žobēru princeses izmantošanā un apgalvo, ka viņš un viņa līdzzinātāji pēc Latifas bēgšanas no Dubaijas esot pieprasījuši valdībai 100 miljonu dolāru izpirkuma maksu par viņas atvešanu atpakaļ. 

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu