Aptiekāri: Ja zāles neatbrīvo no PVN, tad vismaz vajadzētu ieviest 5% likmi (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi zālēm vajadzētu samazināt vismaz līdz Lietuvā ieviestajam 5% līmenim, intervijā aģentūrai LETA sacīja Aptieku īpašnieku asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Lībķens.

Jautāts, kāda ir aptieku īpašnieku nostāja par zemāku PVN likmi zālēm, Lībķens norādīja, ka viena lieta ir tas, ko īpašnieki var gribēt, otra - valsts finansiālās iespējas.

Vienlaikus viņš piebilda, ka gan Igaunijā, gan Lietuvā PVN zālēm ir zemāks, un, ja netiek praktizēta atbrīvošana no PVN kā tāda, tad to 5% likmi kā Lietuvā gan vajadzētu ieviest.

Vienlaikus, Lībķena ieskatā, ideāli būtu zāles vispār bez PVN, jo valsts jau lielā mērā vienkārši pārliek naudu no vienas kabatas otrā.

"Ja noapaļojot 200 miljonus eiro no valsts maka tērē kompensējamām zālēm, tad 12% no tā atgriežas Valsts kasē PVN veidā. Ja PVN zālēm nebūtu un šos 12% ieliktu budžetā, tad varam tikai iztēloties, cik daudz papildu slimību ārstēšanu varētu apmaksāt. Tas pacientiem būtu liels ieguvums," sacīja Lībķens.

Vienlaikus uz jautājumu, kāpēc, viņaprāt, joprojām netiek atcelts PVN zālēm, Lībķens sacīja, ka jautājums par PVN kļuva ļoti strikts tad, kad Latvijā sākās krīze un vajadzēja papildināt valsts budžetu.

Viņš norādīja, ka cilvēki zāles vienmēr ir pirkuši un tās turpinās pirkt, līdz ar to tas ir stabils ienākumu avots.

Lībķens uzskata, ka PVN samazināšana zālēm būtu daudz jūtamāks atspaids nekā citiem priekšlikumiem, kuri "klīst apkārt". Iespējams, zālēm, kuras maksā divus eiro, nav lielas starpības, vai PVN likme ir 12% vai 5%, bet zālēm, kuru cena ir jau mērāma simtos eiro, tas ir ievērojams atspaids pacientam un valstij, sacīja asociācijas vadītājs.

LETA jau ziņoja, ka septembra beigās Saeimas Sociālo un darba lietu komisija aicināja Ministru kabinetu veidot darba grupu, lai vērtētu iespēju atcelt PVN kompensējamiem un recepšu medikamentiem.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu