Visi 14 robežsardzē piedzimušie kucēni ir veseli (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Valsts Robežsardzes koledžā piedzimušie kucēni.
Valsts Robežsardzes koledžā piedzimušie kucēni. Foto: Facebook/Valsts robežsardzes koledža/A.Vītols

Tik liels metiens ļoti priecē Valsts Robežsardzes koledžas Kinoloģijas centra darbiniekus, jo šobrīd dienestā ļoti trūkst suņu. Šādā veidā ir iespējams ietaupīt valsts līdzekļus, jo pirkt jau apmācītus suņus ir ļoti dārgi, ziņo LNT ziņas.

Beļģu aitu kucītei Valaton, kura dienē Valsts Robežsardzē, piedzimušas sešas meitenes un astoņi puikas. Viņu tētis, nācis no Īrijas, ir speciāli piemeklēts labākai vaislas kvalitātei. 

Kucēni ir tikai mēnesi un vienu nedēļu veci, taču jau uzsākuši trenēties. Kinologi tiem izveidojuši īpašu aploku, kurš sastāv no ikdienā sastopamiem priekšmetiem, lai tie pierastu pie dažādām skaņām. 

Kucēni tiek novēroti, lai saprastu, kurš ir bailīgāks, kurš drošāks. Tādā veidā vērtē, kā viņi spēs dienēt. 

"Kucēni pierod pie dažādas vides. Pie dažādiem priekšmetiem, pie dažādiem trokšņiem. Pudelēs ir arī kraukšķi iebērti, grabuļi. Viņi pieskārās, dzird to skaņu, un mēs jau arī redzam, kurš tāds bailīgāks, kurš bēg, izvairās, jo mums jau arī vajag, lai kucēns būtu ieinteresēts. Skatāmies, kurš vairāk ir pielienošs, ja kāds pārāk daudz pielien, tas jau arī nebūs labi," komentēja Valsts Robežsardzes koledžas Kinoloģijas centra vecākais inspektors Artūrs Artamonovs.

Šāds liels metiens ieekonomē valsts naudu, jo ja būtu jāpērk šādas šķirnes kucēni, tad Latvijā tie maksā ap 700 eiro, bet ārzemēs ap 1500 eiro. 

Pēc pāris nedēļām tiks noteikts, kuri no kucēniem ir derīgi dienestam, kuri nav. Parasti aptuveni divas trešdaļas no metiena ir derīgi dienestam.

Vitālijs Šapočkins, kas ir Valsts Robežsardzes koledžas Kinoloģijas centra priekšnieks, skaidroja, ka: "Pārsvarā visi suņi – derīgie – paliek Latvijā. Primārais uzdevums nodrošināt valsts robežas apsardzību, tad sadalām robežsargiem, pirmām kārtām, jo ir gadījumi, kad kucēnu daudz, un šobrīd nav brīva kinologa, kuram mēs varam dot kucēnu, tad mēs piedāvājam citām valsts institūcijām. Pirmām kārtām, policijai, jo mēs esam vienā sistēmā – Iekšlietu ministrijā."

Savukārt suņu mamma jau atgriezusies ikdienas treniņos dienestā un pēc dzemdībām jua atkopusies. 

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu