Kalnciema ielas izdegušais grausts pēkšņi pārdots izsolē (4)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Ja Kalnciema ielā 2B esošā nama īpašnieki neturpinās nama bīstamo daļu demontāžu, rīt, 11. decembrī, to sāks pašvaldības pieaicinātie speciālisti, šodien Rīgas domes Pilsētas īpašumu komitejas sēdē paziņoja tās vadītājs Oļegs Burovs (GKR).

29. novembrī nama īpašnieki uzsāka ēkas bīstamo daļu demontāžas darbus. Taču, kā pastāstīja Burovs, patlaban darbi ir apturēti, turklāt ēka pirms pāris dienām pārdota izsolē.

"Šobrīd mums nav informācijas, kas ir ēkas jaunais īpašnieks un mēs īsti nezinām, ar ko turpināt dialogu. Mūsu rīcībā esošā informācija liecina, ka maksa par pirkuma ir jāveic līdz 10. janvārim, kad arī varētu kļūt zināms jaunais īpašnieks, taču tik ilgi gaidīt mēs nevaram," sacīja deputāts.

Tikmēr Raņķa dambī 14 esošās ēkas īpašnieks palicis nemainīgs un tas ir igauņu uzņēmums SIA NC K2A.

Līdz šim Kalnciema ielas nama iepriekšējie pārziņi - igauņu uzņēmums SIA K2B - veicis brīvi stāvošo dūmeņu un nenostiprināto elementu, tajā skaitā, brīvi stāvošo ķieģeļu, demontāžu.

Tomēr būvnieki nav demontējuši virs sestā stāva esošo ēkas rietumu daļas sienas fragmentu, kā arī nav novākuši jumta konstrukcijas un segumu, kas sagāzies un balstās uz sestā stāva pārseguma. Tieši šo darbu izpildi pašvaldība jau rīt plāno sākt piespiedu kārtā.

Burovs uzsvēra, ka nams netiks nojaukts, jo nav tik sliktā stāvoklī.

Deputāte Ieva Holma (VL-TB/LNNK) interesējās, vai pašvaldībai ir zināms, kādēļ ugunsgrēks vispār izcēlies un vai tā varētu būt ļaunprātīga dedzināšana. Burovs pastāstīja, ka patlaban par notikušo ir ierosināts kriminālprocess, un līdz šim atklātais liecina, ka ugunsgrēks sācies ap pulksten 4.00 no rīta - trīs vietās vienlaicīgi.

"Diez vai tas notika netīšām, taču vairāk informācijas man par notikušo nav," sacīja deputāts.

Komiteja šodien atbalstīja virzīšanai uz Rīgas domes sēdi lēmumprojektu par ēkas piespiedu sakārtošanu. Lēmums paredz ēkas īpašniekiem ne vēlāk kā divu nedēļu laikā no šā lēmuma spēkā stāšanās dienas veikt ēkas būvkonstrukciju detalizētu tehnisko izpēti, kā arī mēneša laikā izstrādāt un saskaņot nepieciešamo dokumentāciju nama konservācijas darbu veikšanai. Tāpat lēmums atrunā termiņus, kuros īpašniekiem nams ir pilnībā jāsakārto un jāatjauno.

Par katru neizpildīto uzdevumu pašvaldība īpašniekiem būs tiesīga piemērot sodus vairāku tūkstošu eiro apmērā.

Kā ziņots, kvartālā starp Raņķa dambi, Kalnciema, Daugavgrīvas un Meža ielu, atrodas divas 20. gadsimta sākumā celtas dzīvojamās ēkas ar kopējo platību 2708 kvadrātmetri. Abas ēkas jau daudzus gadus netiek apsaimniekotas un atzītas par B kategorijas vidi degradējošām būvēm.

Naktī uz 25. novembri Kalnciema ielas 2B daļā izcēlās ugunsgrēks, kura dzēšanas darbi turpinājās vairākas dienas.

Ēkas Kalnciema ielā īpašnieks līdz šim pastarpināti caur SIA K2B un vēl vienu Latvijas firmu bija igauņu uzņēmums Tradesman EU, kura juridiskā adrese reģistrēta Igaunijas nekustamo īpašumu projektu attīstīšanas un finansēšanas kompānijas Novira Capital biroju ēkā Novira Plaza, Tallinā.

Savukārt ēku Raņķa dambī nopirkusi SIA NC K2A, kas pieder pašai Novira Capital. Igauņu uzņēmums Latvijā reģistrējis arī SIA NC K2B, kuras nosaukums ir līdzīgs Kalnciema ielas nama juridiskajai īpašniecei, un kas liecina, ka varētu būt plānotas arī turpmākas izmaiņas šīs ēkas īpašumtiesībās.

Fotogalerija: Kalnciema ielā degušais grausts

Pirms diviem gadiem Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija klasificēja ēku Kalnciema ielā 2b par B kategorijas vidi degradējošu būvi un tās īpašniekiem piemēroja paaugstināto nekustamā īpašuma nodokļa likmi. Jūgendstila ēka ir celta 1914. gadā.

Arī bijusī poliklīnikas ēka Raņķa dambī 14, kuras ekspluatācija sākta 1912. gadā, ir klasificēta kā B kategorijas vidi degradējoša būve, un tās īpašniekiem ir piemērota paaugstinātā nekustamā īpašuma nodokļa likme.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu