Uzmanies! Finanšu ministrijas vārdā tiek sūtīti datorvīrusu saturoši ziņojumi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Finanšu ministrija brīdina par tās vārdā izsūtītiem viltus ziņojumiem, kas satur datorvīrusu, aģentūru LETA informēja ministrijā.

FM vārdā tiek izsūtīti viltus ziņojumi, aicinot to saņēmējus atvērt pielikumus par nodokļu nomaksu. Tas ir datorvīruss, kas izmanto viltotu ministrijas e-pasta adresi.

"Ja esat saņēmuši šādu e-pasta vēstuli, nekādā gadījumā neatveriet pielikumus un nekavējoties dzēsiet to," brīdināja FM.

Šodien masveidā izsūtītais pielikums, vēstulēs ar virsrakstu "nokavētu nodokļu maksājumu: Nauda, kas paredzēta valsts budžetam, ir arī jūsu nauda!" satur "P2P" tipa datorvīrusu, kas veic inficētajos datoros esošo paroļu un citas piekļuves informācijas zādzību.

Par šo incidentu FM informējusi informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju "Cert.lv".

"Cert.lv" pārstāve Līga Besere skaidroja, ka krāpnieciskie e-pasti satur "ZIP" arhīva pielikumu, kurā ir datorvīruss.

"Vīruss paredzēts iekārtā esošo paroļu un citas piekļuves informācijas zādzībai, kā arī, iespējams, veic datora datu šifrēšanu, lai pieprasītu izpirkuma maksu par datu atgūšanu," sacīja Besere.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka krāpnieki nereti izmanto gadu miju un dažādu pārskatu iesniegšanas termiņus, lai padarītu savas mēstuļu kampaņas efektīvākas.

"Tiek izsūtīti mēstuļu e-pasti ar atbilstošiem tematiem (nenomakstāts rēķins, nodokļa parāds un tamlīdzīgi), paļaujoties uz to, ka uzņēmumu un iestāžu grāmatveži šajā periodā jau tāpat ir noslogoti un, iespējams, pārāk rūpīgi nepārbaudīs saņemto e-pastu un atvērs kaitīgo pielikumu," atzīmēja Besere.

"Cert.lv" pārstāve aicina darbiniekus steigā nevērt vaļā e-pastus un to pielikumus, kā arī iesaka pārbaudīt saņemto e-pastu atpakaļadreses lauku jeb "reply-to" un pievērst uzmanību kļūdām e-pastā - ja tādas ir, tas var liecināt par krāpniecību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu