Spilgtākie 2018. gada sporta pasaules notikumi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

2018. gads pasaule sportā bijis notikumiem bagāts. Spilgtākie notikumi, protams, ka bija Phjončhanas ziemas olimpiskās spēles un FIFA Pasaules kauss. Taču šī gada laikā norisinājās arī daudzi citi ievērojami sporta notikumi, tādēļ portāls Apollo piedāvā ielūkoties svarīgākajos sporta pasaules notikumos aizvadītajā gadā.

Ziemas olimpiskās spēles

No 9. līdz 25. februārim visas pasaules uzmanība tika pievērsta Phjončhanai, Dienvidkorejai, kur norisinājās 23. ziemas olimpiskās spēles. Spēlēs piedalījās gandrīz 3000 sportistu no 92 valstīm. Kopumā tika sadalīti 102 medaļu komplekti 15 ziemas sporta veidos. Sacensību programmā debitēja četras disciplīnas - "Big Air" snovbords, jaukto pāru sacensības kērlingā, masu starts ātrslidošanā un jaukto komandu sacīkstes kalnu slēpošanā. 

Norvēģija triumfēja olimpisko spēļu medaļu kopvērtējumā. Norvēģi izcīnīja 14 zelta, 14 sudraba un 11 bronzas medaļas. Savukārt Latvija ar bobslejistu Oskara Melbārža un Jāņa Strengas izcīnīto bronzu ieņēma dalītu 28.vietu.

Olimpiskie riņķi Phjončhanā

ITAR-TASS/LETA

"US Open"

No 27. augusta līdz 9. septembrim Ņujorkā norisinājās slavenais "US Open" tenisa turnīrs, kurā savus pērn iegūtos titulus centās nosargāt Rafaels Nadals un Sloeina Stīvensa. Serbu tenisists Novaks Džokovičs vīriešu vienspēļu turnīra finālā uzvarēja argentīnieti Huanu Martinu del Potro, trešo reizi karjerā kļūstot par šo sacensību uzvarētāju.

Džokovičs atkārtoja savu 2011. un 2015.gadā gūto panākumu, izcīnot 14."Grand Slam" turnīru uzvarētāja titulu karjerā, kas visu laiku labāko tenisistu sarakstā ļāva panākt amerikāni Pītu Semprasu, abiem dalot trešo pozīciju. Vairāk titulu ir tikai šveicietim Rodžeram Federeram (20) un spānim Rafaelam Nadalam (17).

Par dāmu vienspēļu turnīra uzvarētāju negaidīti kļuva japāniete Naomi Osaka, kura uzvarēja titulēto Serēnu Viljamsu no ASV.

Latvijas pirmā rakete Aļona Ostapenko šajā turnīrā apstājās trešajā kārtā, bet Anastasija Sevastova aizkļuva līdz pusfinālam, kur zaudēja Viljamsai.

Savukārt Latvijas labākais vīriešu tenisists Ernests Gulbis cieta zaudējumu šī turnīra kvalifikācijas pirmajā kārtā un nekvalificējās pamatturnīram. 

Galerija: Džokovičs triumfē prestižajā "US Open" turnīrā 

FIFA Pasaules kauss futbolā

No 14. jūnija līdz 15. jūlijam Krievijā norisinājās 21. pasaule kauss futbolā, kur savā starpā sacentās 32 pasaules labākās futbola izlases. Šis finālturnīrs bija īpašs ar to, ka turnīra "melnie zirdziņi" parādīja konkurētspējīgu sniegumu pret top izlasēm. Pusfinālā iekļuva četras Eiropas komandas, tādējādi apliecinot mūsu kontinenta futbola varējumu.

Pasaules kausa izcīņas rezultatīvā finālspēlē Francijas futbolisti ar rezultātu pārspēja Horvātijas izlasi, otro reizi vēsturē iegūstot prestižo trofeju.

Horvātiem šis bija pirmais Pasaules kausa fināls. Horvātija pēc neatkarības iegūšanas 1998.gadā debitēja finālturnīrā, aizkļūstot līdz pusfinālam, kurā tika ciests zaudējums francūžiem, un izcīnot bronzu. Turpinājumā horvāti kvalificējās trim no četriem nākamajiem finālturnīriem, visos apstājoties grupu turnīrā. 

Galerija: Pasaules kausa fināls: Francija - Horvātija

Vašingtonas "Capitals" izcīna Stenlija kausu

Jūnija sākumā Vašingtonas «Capitals» vienība pirmo reizi vēsturē izcīnīja Nacionālās hokeja līgas (NHL) Stenlija kausu. Finālsērijā "Capitals" pārspēja līgas debitanti Vegasas «Golden Knights», sērijā līdz četrām uzvarām triumfējot ar 4-1.

Šī ir pirmā reize «Capitals» vēsturē, kad klubs, kas dibināts 1974.gadā, izcīnījis Stenlija kausu. Līdz šim vienīgo reizi finālsēriju tas bija sasniedzis 1998.gadā, taču toreiz bija spiests atzīt Detroitas «Red Wings» pārākumu. Šī Vašingtonas komandai bija jau 43.sezona.

Par Stenlija kausa izcīņas vērtīgāko spēlētāju tika atzīts krievu uzbrucējs un «Capitals» kapteinis Aleksandrs Ovečkins, kurš 23 turnīra spēlēs atzīmējās ar 14 vārtiem un 12 rezultatīvām piespēlēm.

Foto: Reuters/LETA

Goldensteitas "Warriors" izcīna kārtējo čempiontitulu

Jūnija sākumā tika noskaidroti arī Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempioni. Goldensteitas «Warriors» komanda otro gadu pēc kārtas un trešo reizi četru gadu laikā kļuva par basketbola mekas uzvarētājiem. «Warriors» pārspēja Klīvlendas «Cavaliers», finālsērijā triumfējot ar 4-0.

NBA finālā «Warriors» un «Cavaliers» spēkojās jau 4. gadu pēc kārtas, kas ir bija vēl nebijis gadījums Ziemeļamerikas profesionālā sporta vēsturē.

«Warriors» kluba vēsturē šis ir jau 6. čempionu tituls. Goldensteita triumfēja arī 1975. gadā, bet 1947. un 1956. gadā «Warriors» kļuva par čempioni, tolaik pārstāvot citu pilsētu - Filadelfiju.

Šī bija pirmā reize kopš 2007.gada, kad čempions tiek noskaidrots minimāli nepieciešamajās četrās spēlēs. Zīmīgi, ka toreiz «Cavaliers» ar Džeimsu priekšgalā ar 0-4 piekāpās Sanantonio «Spurs» basketbolistiem.

Foto: AP/Scanpix

 FIBA Pasaules kauss basketbolā sievietēm

Turnīrs no 22. līdz 30. septembrim norisinājās Spānijā, Kanāriju salās. Tajā piedalījās 16 pasaules labākās sieviešu basketbola izlases, kuru skaitā bija arī Latvijas izlase. Mūsu izlase trīs spēlēs tika piedzīvoja trīs zaudējumus, taču parādītais sniegums šajās spēlēs nelika vilties.

Par turnīra uzvarētājām kļuva ASV basketbolistes, kuras finālā pārspēja Austrālijas izlasi. 

Foto: AFP/SCANPIX

Vimbldonas tenisa čempionāts

Vimbldonas tenisa turnīrs tiek uzskatīts par prestižāko šī sporta veida čempionātu. Turnīrs notiek jau kopš 1877. gada. Šī gada vīru finālā sacentās serbs Novaks Džokovičs un Dienvidāfrikas Republikas tenisists Kevins Andersons. Savukārt sieviešu finālā spēkojās Vācijas tenisiste Angelika Kerbere un amerikāniete Serēna Viljamsa.

Par 2018. gada Vimbldonas čempioniem kļuva Džokovičs un Kerbere. 

Pasaules 21.rakete Džokovičs ir pasaules rangā viszemāk esošais tenisists kopš 2001.gada, kurš spējis uzvarēt Vimbldonas čempionātā. Uzvara šajā turnīrā viņam pirmdien ļaus atgriezties ranga pirmajā desmitniekā. Iepriekš serbs Vimbldonā bija uzvarējis arī 2011., 2014. un 2015.gadā, bet ar 13 «Grand Slam» tituliem viņš šajā sarakstā ieņem ceturto vietu, kamēr līderim Rodžeram Federeram no Šveices ir 20 šāda veida trofejas.

Savukārt 17 tituli ir spānim Rafaelam Nadalam, kamēr ar 14 seko amerikānis Pīts Samprass.

Galerija: Vimbldonas čempionāta fināls: Novaks Džokovičs - Kevins Andersons

Pasaules čempionāts hokejā 

2018. gada pasaules čempionāts hokejā no 4. līdz 20. maijam norisinājās Dānijā. Turnīrā sacentās 16 labākās pasaules hokeja izlases, kuru starpā bija arī Latvijas komanda. Zviedrijas hokeja izlase finālā pēcspēles metienos pārspēja Šveices valstsvienību, tādējādi nodrošinot savu 11. titulu. 

Latvijas izlase šajā turnīrā aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, kurā piekāpās topošajiem čempioniem zviedriem. 

Kopumā pasaules čempionātā tika aizvadītas 64 spēles, kuru laikā tika gūti 384 vārti. Visa turnīra laikā spēles klātienē apmeklēja 520 481 skatītājs. 

Foto: EPA/Scanpix
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu