Rīgas satiksmes lietā aizturēti cilvēki, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
10 un 20 eiro banknotes. Ilustratīvs foto
10 un 20 eiro banknotes. Ilustratīvs foto Foto: Reuters/LETA

Polijas pretkorupcijas dienesta un Latvijas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kopīgas starptautiskas izmeklēšanas ietvaros Rīgā aizturēti cilvēki, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā, teikts Polijas pretkorupcijas dienesta paziņojumā.

Paziņojumā norādīts, ka Rīgā KNAB aizturējis cilvēkus, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā saistībā ar teju 200 autobusu un trolejbusu piegādi Rīgai. Konkursus 2013.-2016.gadā organizēja RS.

Kā pavēstīja Polijas pretkorupcijas dienesta pārstāvis Bjalistokas pilsētā, šie 800 000 eiro bija jāmaksā mazās daļās, maskējot tos kā maksājumus par fiktīviem konsultāciju pakalpojumiem caur virkni filiāļu Latvijā, Kiprā, Honkongā un Ķīnā, pirms tie nonāktu Rīgā.

Paziņojumā arī skaidrots, ka kopīgas starptautiskas izmeklēšanas ietvaros aģenti pie Poznaņas aizturējuši pilsētas sabiedriskā transporta ražošanas kompānijas valdes locekli, bet Varšavā vienu no kompānijas komercdirektoriem. Aizturētie nogādāti Poznaņas apgabala prokuratūrā, kur viņiem tiks izvirzītas apsūdzības korupcijā un naudas atmazgāšanā.

Kā aģentūru LETA informēja KNAB, konkrētie KNAB un Polijas pretkorupcijas dienesta kriminālprocesi ir divi atšķirīgi kriminālprocesi, kurus saista tikai izmeklēšanā iesaistītās personas. Līdz ar to KNAB lūdz informāciju par CBA kriminālprocesu iegūt Polijas pretkorupcijas dienestā.

Kriminālprocess saistībā ar "Rīgas satiksme" iepirkumiem uzsākts pēc KNAB iniciatīvas. Latvijas un Polijas pretkorupcijas iestāžu sadarbība notika jau pirms konkrētā kriminālprocesa uzsākšanas. KNAB arī izsaka lielu paldies Polijas pretkorupcijas dienestam par sniegto atbalstu.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" (RS) gadiem iepērk trolejbusus un autobusus no Polijā reģistrētā uzņēmuma "Solaris Bus & Coach".

Kā vēstīts, trešdien KNAB izplatītā paziņojumā informē, ka novembrī birojs uzsācis kriminālprocesu saistībā ar RS veiktajiem iepirkumiem, un otrdien tā ietvaros veica neatliekamās procesuālās darbības. Tika veiktas vairāk nekā 30 kratīšanas. Aizturētas kopumā astoņas personas - sešas Latvijā, bet divas Polijā.

Patlaban kriminālprocesā notiek aktīvs izmeklēšanas darbs, kurā KNAB sadarbojas arī ar ārvalstu partnerdienestiem, tai skaitā ar Polijas pretkorupcijas dienestu, informē KNAB.

Detalizētāku informāciju par konkrēto kriminālprocesu KNAB sola sniegt, līdzko tas būs iespējams, nekaitējot izmeklēšanas interesēm. KNAB uzsver, ka izmeklēšanas intereses ir svarīgas ne tikai birojam, bet arī visai sabiedrībai.

Tāpat LETA vēstīja, ka KNAB darbinieki otrdien aizturējuši RS Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktoru Igoru Volkinšteinu. To aģentūrai LETA apstiprināja uzņēmuma pārstāve Baiba Bartaševiča, kura arī norādīja, ka šodien biroja darbinieki RS telpās nav viesojušies.

RS preses pārstāvis Viktors Zaķis aģentūrai LETA otrdien skaidroja, ka uzņēmumā Vestienas ielā bija ieradušies divi KNAB darbinieki, kuri atradās RS priekšnieka Leona Bemhena kabinetā un sarunājās ar viņu. Pēcpusdienā KNAB darbinieki ir atstājuši Vestienas ielas telpas un kopā ar vienu no uzņēmuma juristiem devušies uz 5.tramvaju depo Brīvības ielā.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) aģentūrai LETA šodien norādīja, ka plāno tikties ar Bemhenu un Rīgas vicemēru Andri Ameriku (GKR), lai pārrunātu vakardienas notikumus. Mērs norādīja, ka viņam nav zināms, ar ko KNAB izmeklēšana ir saistīta.

Savukārt LTV ziņas otrdien vēstīja, ka KNAB veicis kratīšanu arī Rīgas domē. To ziņu raidījumam apstiprināja Ameriks, kurš tobrīd pildīja mēra pienākumus.

Komentējot KNAB operatīvo darbinieku rīcību, Ameriks atzina, ka viņam otrdien bijusi tikšanās ar KNAB pārstāvjiem. "Man nekādas apsūdzības nav izvirzītas," paziņoja Ameriks, norādot, ka nevar komentēt to, ar kādu procesu saistīta kratīšana, lai gan neizslēdza iespēju, ka tas saistīts ar RS.

Patlaban nav zināms, vai KNAB darbinieku ierašanās RS varētu būt saistīta ar uzņēmēja Māra Martinsona aizturēšanu. LETA jau vēstīja, ka KNAB darbinieki aizturējuši Martinsonu, un aizturēšana nav saistīta ar izmeklēšanām pret Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču.

KNAB komentārus par RS un Martinsonu aģentūrai LETA nesniedza.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu