Demonstranti Budapeštā jau trešo vakaru pēc kārtas protestē pret grozījumiem likumā

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā turpinās pret Viktora Orbāna politiku vērstie protesti.
Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā turpinās pret Viktora Orbāna politiku vērstie protesti. Foto: Reuters/ScanPix

Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā piektdien trešo vakaru pēc kārtas notika sadursmes starp policiju un pret valdību vērstu demonstrāciju dalībniekiem, kuri ir neapmierināti ar premjerministra Viktora Orbāna partijas ierosinātiem grozījumiem darba likumā par virsstundām un tieslietu sistēmā.

Daži no apmēram 2000 protestētājiem pie Ungārijas parlamenta meta pudeles un dūmu bumbas uz policistiem, kuri atbildēja ar asaru gāzi.

Šonedēļ notikušās nekārtības ir vardarbīgākās Ungārijā vairāk nekā 10 gadu laikā. Policija paziņoja, ka to gaitā ir ievainoti vismaz 14 policisti un aizturēti vairāk nekā 50 cilvēku.

Demonstranti arī devās gājienos pa galvenajām ielām un pāri tiltiem, uz laiku bloķējot satiksmi.

"Orbān, pazūdi! Viktator! Viktator!" sauca demonstranti.

Demonstrācijas sākās pēc tam, kad opozīcijas partijas trešdien sarīkoja traci parlamentā, svilpjot svilpēs un nobloķējot piekļuvi spīkera tribīnei, šādi neveiksmīgi cenšoties nepieļaut balsošanu par Orbāna konservatīvās partijas Fidesz ierosinātiem grozījumiem darba likumā par virsstundām un par jaunu "administratīvo tiesu" likumu.

Atbilstoši pretrunīgi vērtētajam likumprojektam maksimālais ikgadējo virsstundu skaits tiek palielināts no 250 uz 400, ko darba devēji turpmāk varēs pieprasīt strādāt padotajiem.

Laika periods aprēķinu veikšanai par virsstundu samaksu tiek pagarināts līdz trim gadiem.

Valdība skaidroja, ka no izmaiņām labumu gūs tie, kas vēlas strādāt vairāk, kā arī darba devēji, kuriem ir vajadzīgi papildspēki darbu veikšanai. Kritiķi gan pauda aizdomas, ka likums tiek virzīts, pakļaujoties Ungārijas tautsaimniecībai nozīmīgajiem Vācijas autoražotājiem, kas mudinājuši veikt izmaiņas darbaroku trūkuma dēļ.

Parlaments arī pieņēma likuma projektu par jaunām "administratīvām tiesām", kas pārraudzītu valsts pārvaldes lietas tādās jomās kā valsts iepirkumi vai vēlēšanu procedūras.

Šīs tiesas pārraudzīs tieslietu ministrs Lāslo Tročāņi, un tas pamudinājis dažus brīdināt par gandrīz pilnīgu politisko ietekmi uz tiesu sistēmu.

Sašutums par šiem likumdošanas aktiem ir pamudinājis Ungārijas opozīcijas partijas apvienot spēkus protestu laikā.

Budapeštā svētdien notiks ceturtā demonstrācija, un arodbiedrības ir apsolījušas tai pievienoties.

Valdību atbalstošie valsts un komerciālie mediji ataino šos protestētājus kā anarhistus un "Džordža Sorosa algotņus".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu