Iedzīvotāji atsākuši vākt parakstus par smilšu, nevis sāls izmantošanu ielu kaisīšanā (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.liepajniekiem.lv

Iestājoties ziemas sezonai, iedzīvotāji sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" atsākuši vākt parakstus par smilšu, nevis sāls izmantošanu ielu kaisīšanā, novēroja aģentūra LETA.

Patlaban par šo priekšlikumu savākta gandrīz puse nepieciešamo jeb teju 5000 parakstu. Lai iniciatīvu iesniegtu izskatīšanai Saeimā, par to jāparakstās vismaz 10 000 cilvēku.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Fīlips Kapustins. Viņš šī gada martā piedāvātajā iniciatīvā rosinājis blīvi apdzīvotās vietās un pilsētās sāls kaisīšanas vietā izmantot smiltis. Kapustins uzsvēra, ka pilnīgi nekaitīgu pretapledošanas materiālu nav, taču smiltis mazāk bojā apavus un automašīnu virsbūves nekā sāls. Tāpat smiltis, atšķirībā no sāls, nerada kairinājumu mājdzīvnieku ķepām, piebilsts iniciatīvas pieteikumā.

Kapustins zināja teikt, ka viens no galvenajiem iemesliem, kapēc mūsdienās ledus kausēšanas nolūkos izmanto sāli, ir saistīts ar tās izmaksām, proti, tā ir lētāka nekā citi materiāli.

Lai samazinātu izmaksas, sāli varētu joprojām izmantot uz lieliem autoceļiem un ārpus pilsētām, taču apdzīvotās vietās, kurās uzturas daudz cilvēku, kā primārais materiāls būtu izmantojamas mazāk kaitīgās smiltis, rosināts iniciatīvā.

Idejas autora ieskatā sāls neizmantošana nodrošinās to, ka ziemas sezonā mazāk tiktu bojātas mājdzīvnieku ķepas, cilvēku apavi, automašīnu virsbūves, ceļa kvalitāte, kā arī viss cits, kas saistīts ar pārmērīgu sāls lietošanu uz pilsētu ceļiem.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu