Gribēja pajokot un gribēja ieriebt - trešdien par viltus spridzināšanas draudiem aizturētas divas personas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Valsts policija/Facebook

Trešdien, 19. decembrī, pa glābšanas dienesta tālruņa numuru 112 tika saņemti divi viltus izsaukumi saistībā ar spridzināšanas draudiem un abi vainīgie tikuši aizturēti, informē Valsts policija.

Pulksten 16.16 piezvanīja kāds jaunietis un paziņoja, ka skolā Saulkrastos notikšot sprādziens.

Kā ierasts šādos gadījumos, tika veikta evakuācija un uz notikuma vietu izbrauca Valsts policijas pretterorisma vienība "Omega", Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests un pašvaldības policisti. Pārbaudot ēku, informācija par sprādzienbīstamiem priekšmetiem neapstiprinājās.

Šajā pašā vakarā tika noskaidrots, ka zvanu veicis 13 gadus vecs pusaudzis, kurš tika nogādāts policijas iecirknī. Jaunietis savu rīcību policistiem paskaidroja ar to, ka tikai gribējis pajokot.

Savukārt pulksten 20.15 pa tālruņa numuru 112 piezvanīja kāds vīrietis, ziņojot, ka spēļu zālē Rīgas mikrorajonā Juglā it kā ievietots spridzeklis, kas drīzumā sprāgšot. Arī šoreiz, veicot ēkas evakuāciju un pārbaudi, saņemtā informācija neapstiprinājās.

Tajā pašā vakarā policisti noskaidroja personu, kura veikusi izsaukumu, un viņu aizturēja. Aizturētais ir 1984. gadā dzimis vīrietis, kurš nonācis policijas redzeslokā par iepriekš izdarītu zādzību ar iekļūšanu.

Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka viņš veicis zvanu, jo bijis saniknots uz spēļu zāles apsargu, kurš, ņemot vērā, ka vīrietis nebija spēļu zāles apmeklētājs, nebija ļāvis viņam izmantot labierīcības.

Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 231.1 panta – par apzināti nepatiesa paziņojuma par spridzināmās ietaises ievietošanu. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz vienam gadam vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Ņemot vērā, ka vīrietis jau iepriekš nonācis policijas redzeslokā, policija prasīs aizturētajam vīrietim piemērot drošības līdzekli apcietinājumu.

Arī gadījums Saulkrastos nepaliks bez sekām. Lai gan šajā gadījumā zvanītājs nav sasniedzis vecumu, no kura iestājas kriminālatbildība, informācija par viņu ir ievadīta policijas datu bāzē un lietas materiāli tiks nodoto nepilngadīgo lietu inspektoriem, lai jaunietim tiktu piemēroti audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi.

Jāuzsver, ka šādos gadījumos apzināti nepatiesas informācijas sniedzējiem ar tiesas lēmumu var būt jāatlīdzina arī operatīvajiem dienestiem radušies zaudējumi. Tāpat ar prasību tiesā par zaudējumu atlīdzināšanu var vērsties arī uzņēmumi, kam viltus izsaukuma dēļ bijis traucēts darbs.

Gadījumos, ja zvanu veicis mazgadīgais, zaudējumi jāatlīdzina viņa vecākiem.

Tāpēc aicinām iedzīvotājus padomāt par sekām pirms apzināti veikt šādus zvanus un pārrunāt ar bērniem šādas rīcības sekas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu